Sevgili okurlar;
Bilindiği gibi Müslümanların cemaatle namaz kılmaları tek başına namaz kılmaktan 27 derece (Hadisle sabit) daha faziletlidir.
Cemaatte namaz kılmak için bir imama ihtiyaç vardır. İmamlık çok sevabı olan sevabı olduğu kadar sorumluluğu olan bir meslektir. İmamlık yapmak isteyen bir Müslüman önce namazın farzını vacibini, sünnetini, şartını ve adabını iyi bilmesi lazımdır. Ondan sonra geçip imam olması lazım. Öncelikle Kur'an-ı güzel ve yanlışsız okuması gerekir.
Bir kimsenin imam olması, olabilmesi için en azından şu altı şartı taşıması gerekir:
  1. Müslüman olmak
  2. Akıl baliğ – rüştünü ispat
  3. Akıllı olmak
  4. Erkek olmak
  5. Namaz sahihi olacak kadar, Kur'an-ı Kerim'den ezber bilmek.
  6. Özürsüz olmak (sakat olmamak)
Aslında imamlık o kadar mühim bir vazifedir ki imamlığa layık cemaat arasında birkaç kişi bulunda bunların arasından imamlığa en layık olanı seçilir.
Mesela; önce namaza ait meseleleri en iyi bilen araştırılır. Bunda eşit olunsa önce namaza ait meseleleri en iyi bilen araştırılır. Bunda eşit olunca Kur'an-ı daha güzel okuyan
Sonra, hafız olan
Sonra, mütteki (haramdan) kaçınan
Sonra, daha yaşlı olan
Sonra, güzel huylu, güzel yüzlü olan
Sonra, soyca sopca daha değerli olan
Sonra, sesi daha güzel olan
Sonra, elbisesi daha temiz olan
Yukarıdaki şartlarda eşit olsalar aralarında kura çekilir ve o şekilde imamete geçirilir. Bütün bunlar, bu hususta bu kadar titizlikle durulması, imamlığa verilen ehemmiyet ve değerin büyüklüğünü gösterir. Ama bu zamanda böyle bir şeyin olması düşünülemez, çünkü T.C. Devleti yetişmişler arasından sınavla en layık olanı seçip Müslümanlara yardımcı olsun diye ücretini de ödeyerek bizlere hizmet için göndermiş ve karmaşa olmasın diye devleti temsilen bizlere düşen de onlara uyarak namazımızı eda etmektedir.
İmamlarda Yüce Peygamberimizin tavsiyelerine uyarak cemaati rencide etmeden uzunca okuyarak cemaati yararak namaz kılmaktan sakınmalıdır.
Camiye cemaate gelenlere siyasi görünüşe göre davranmalıdır. Orası Kabe'nin şubesi Allah'ın evi olduğuna göre herkese aynı mesafede olmalıdır.
Hiçbir zaman dinini, devletini, cumhuriyetini korumak ve kollamaktan geri durmamalıdır.