Pazar günü ligin ilk yarısının son maçımda Nevşehir Belediyespor'a kendi evinde 2-1 mağlup olan Eskişehirspor ilk yarıyı 10 puanla sonunca sırada tamamladı. Oysa 6-7 hafta önce hedef 15-16 puandı.
Hedeflenen puan tutmadı. Ligin dibinden kurtulamadı. Transfer tahtası kapalı, büyük bir sürpriz yaşanmaz, transfer tahtası açılamaz ise ligin ikinci yarısında da Eskişehirspor mevcut futbolcularla mücadele verecek. Geçen 17 haftada kendilerinden beklenen performansı gösteremeyen futbolculara sihirli bir değnek dokunacakta ekstra bir güç mü kazanacaklar? Bu sihirli değnek sayesinde lige mi tutunacaklar?
Vesselam zor dostum zor…
LİG BİTMEDEN KARAR ALSAYDINIZ
TFF 3. Lig'de ilk devrenin tamamlanmasıyla Eskişehirspor yönetimi kongre kararı aldı. Transfer tahtası kapalı olan ve ligde zor günler geçiren Siyah-Kırmızılı kulüp Ocak ayı içinde kongreye gidecek ve üyeler yeni başkanını seçecek!
Eskişehirspor Başkanı Mehmet Şimşek, yönetim kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada,'Yönetim kurulu olarak biz olup kulübümüz Eskişehirspor yaşasın diye maddi manevi elimizden geleni kendi çapımızda yapmaya çalıştık. Gelinen süreçte ve oluşan kamuoyunda en doğru kararın genel kurula gitmek olduğu aşikardır. Hakkınızı helal edin. Yaşasın Eskişehirspor' dedi.
Zaten bir ayı aşkın bir süredir taraftarlar arasında sezonun ilk yarısının tamamlanmasıyla yönetimin olağanüstü genel kurul kararı alacağı konuşuluyordu. Demek ki ilk yarı maçlarının tamamlanmasını beklemişler.
Ha eğer Siyah-Kırmızılı Kulüp ilk yarıyı sonuncu değil de 18-19 puanla tamamlamış olsaydı olağanüstü kongre kararı alınır mıydı? Hiç sanmıyorum.
Ligin ilk yarısındaki hedeflenen puanı tutturduk diyerek devam ederlerdi.
BU HALDE KİMSE TALİP OLMAZ
Henüz olağanüstü kongre için resmi açıklama yapılmadı. Bugün yarın resmi açıklamayı Başkan Mehmet Şimşek yapacak. Kulüp amatöre doğru yol almışken yapılacak kongrede liste çıkmaz. Kimse,'bu takımı amatöre düşürenyönetim' olarak anılmak istemez.
O zamanda Mehmet Şimşek diyecek ki:'Biz kulübü yaşatmak adına bugüne kadar elimizden gelen neyse yaptık. Liste çıkmazsa sezon sonuna kadar görevi yeniden üstleniriz. Kulüp zor durumdayken 'ne haliniz varsa görün' diyemeyiz. Bal Ligi'ne düşerse bu kulübü tekrar üçüncü lige çıkaracaklar varsa gelsinler görevi onlara bırakalım'.
Geç alınmış bir karar
Bir ay önce olağanüstü kongre kararı alınsaydı belki liste çıkabilirdi. Ocak ayının 5'inde takım toplanacak. İkinci devre hazırlık çalışmaları başlayacak. Genel kurula kadar takım tesislerde çalışacak. Kamp yapılıp yapılmayacağı belirsiz.
Kulağımıza gelen dedikodular doğru ise Teknik Direktör Emre Özabayer'e, 'Hocam buraya kadar. Yollarımızı ayıralım' denmiş.
Eğer doğru ise takımın başına Teknik Direktör olarak kim getirilecek?
Aralık ayında olağanüstü kongre yapılmış olsaydı eğer hiç sanmıyorum ama belki bir liste çıkar ve yeni yönetim kurulu bir planlama yapardı.
* * *

EYT KAPSAMINA esnaflarda alınmalı
Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili 20 yılı aşan kördüğümün artık çözülmesi için sona yaklaşıldı. EYT, 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanların emekliliği hak etme koşullarının değiştirilmesiyle ortaya çıktı. Kendilerine 'EYT mağduru' diyen kişiler yasanın değişmesiyle emeklilik yaşlarının gelmesini bekliyor.
Yasadan yaklaşık 2 Milyon kişi yararlanacak. Yani iki milyon kişi daha emekliler ordusuna katılacak.
* * *
EYT düzenlemesi ardından prim ve sigorta süresini dolduran 2 milyon kişinin bir anda emekli olması bütçe üzerinde etkili olacak. Ağır bir yük olmasından endişe eden işverenler konuyla ilgili talepte bulundu.
Kadınlarda 48 erkeklerde ise 50 yaş şartı konuşulan yaş aralıkları oldu. Ancak son kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan verecek. Taslak çalışmayı değerlendirecek Recep Tayyip Erdoğan, yaş şartını da değerlendirmeye alacak.
ESNAFLARDAN DA YAŞA TAKILANLAR VAR
Sadece çalışanlar değil esnaflardan da yaşa takılıp emekli olamayanlar var. EYT ile yapılacak düzenleme kapsamı içerisinde esnaflar yok. Bu da büyük bir mağduriyete daha neden olacak.
Türkiye Terziler Konfeksiyoncular ve Giyim Sanatkarları Federasyonu Genel Başkanı Ali Safa Şen, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Yasası içerisine esnaf ve sanatkarın da alınmasını talep etti.
'Esnaflarımızın içerisinde de emeklilikte yaşa takılanlar var. Bunlarla da ilgili bir iyileştirme yapılıp emeklilikte yaşa takılanlar kanunu kapsamına alınması ve esnafımızın da hak ettiği emekliliğe kavuşmasını istiyoruz' diyen Şen, esnafların yanında çalışanların 25 yılda emekli olduklarını ancak esnafın ise yaşa takıldığını hatırlatarak, bu haklı taleplerinin iktidar tarafından dikkate alınacağına inandığını da söylemiş.
Geçtiğimiz günlerde Türkiye Lokantacılar Federasyonu Başkan Vekili ve Eskişehir Lokantacılar, Kasaplar Odası Başkanı Bahar Bilen'de benzer bir talep de bulunmuştu.
Haklılar mı?
Evet, hem de yüzde yüz.
Yanında çalıştırdığı işçisi emekli olabiliyor, onlara yıllarca istihdam sağlayan işveren ise bekleyecek.
Eğer bir yasa çıkacaksa o yasadan hak eden herkes faydalanmalı.
KAMU BANKALARINA TALİMAT VERİLSİN
Türkiye Terziler Konfeksiyoncular ve Giyim Sanatkarları Federasyonu Genel Başkanı Ali Safa Şen, bir başka önemli konuya daha dikkat çekmiş:
'Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili kanun çıktığında esnafımızla ilgili de inşallah çıkacak. Çıktığında sosyal güvenlik kurumuna borçları olan ödeyemeyen birtakım esnaflarımızla ilgili de kolaylıklar yapılıp kamu bankalarında krediler verilip emeklilik maaşlarına karşılık bu kredilerini kullanıp, emeklilik hakkını kazanmalarını özellikle istiyoruz. Kamu bankalarımıza da böyle bir talimat verilip bu kolaylık yapılmalı. Hükümetimizin bu konuda duyarlı davranacağını sesimizi duyacağını düşünüyoruz' demiş.
Yaşanan ekonomik kriz ve pandemi döneminde kapalı kaldıkları aylarca hiç kazançları olmadan yıllarca ufak ufak bir kenara koydukları birikimlerini harcayarak ayakta kaldılar.
İktidarın Şen'in bu talebini de dikkate almalı. Yoksa emekli olabilmek için yıllarca beklemek zorunda kalırlar. Bu da ayrı bir mağduriyet yaratır.
* * *

KISSADAN HİSSE:

NE OLMUŞ ÖLDÜYSE?
Köyün yaşlı semercisi Bekir usta ölmüştü. Tüm eşekler köy meydanında toplandılar, tepindiler oynamaya başladılar. Yaşlı hasta bir eşek duvar dibinde düşünüyordu. Ona geldiler:
-'Haberin yok herhalde, semercimiz öldü' dediler.
- 'Ne olmuş öldüyse?'
- 'Artık sırtımız yara bere olmayacak, özgür olacağız'.
-'Nasıl bir özgürlükmüş bu!'
-'Semerci olmayınca artık sırtımıza semer yapılmayacak, kırda bayırda istediğimiz gibi dolaşacağız…'
-Yaşlı eşek gülmüş:
-'Şaşarım aklınıza! Demiş.'
-'Bugün sevinçle tepineceğinize, aslında yas tutmalısınız. Bekir Usta iyi kötü sırtımızın ölçüsünü biliyor, bizi rahatsız etmeyecek semerler yapmaya çalışıyordu. Yarın bir acemi semerci getirirler, sırtınız yaradan kurtulmaz. İyisi mi siz semerciden değil, eşeklikten kurtulmanın yolunu arayın. Eşek kaldıkça, sırtınıza bir semer yapan bulunur.'
* * *

FIKRA:
Eve Gitme Zamanı
Bir işadamı bara girer, oturur ve bir duble içecek sipariş eder. İçkisini bitirdikten sonra, gömleğinin cebine bir göz atar, ardından barmene bir duble içki daha hazırlamasını söyler. Bunu da bitirince, yine gömleğinin cebine bir göz atar, sonra barmene dönüp bir duble daha içki siparişi verir.
Barmen;
-'Bakın bayım, size bütün gece içecek verebilirim. Fakat bardağı her doldurmamı istediğinizde, neden önce gömleğinizin cebine bakıyorsunuz?' diye sorar.
Adam cevap verir:
-'Karımın fotoğrafına bakıyorum. Ne zaman gözüme güzel gözükürse, işte o zaman eve gitme zamanı gelmiş demektir.'
* * *