Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Eskişehir'de AKP'nin seçim başarısızlığının altındaki nedenleri araştırmak ve soruşturmak için Bölge Sorumlusu AKP İstanbul Milletvekili Şirin Ünal'ı müfettiş olarak Eskişehir'e gönderdi.
Şirin Ünal, beraberinde dört milletvekiliyle birlikte 6 gün önce Eskişehir'e gelerek çalışma yapmış.

KARACAN VE
REYHAN'A SORMUŞ
Ünal, AKP Büyükşehir Belediye Başkan adayı Harun Karacan, İl Başkanı Süleyman Reyhan ile görüşerek, onlara seçimde neden başarısız olunduğunu sormuş. Ünal başkanlığındaki heyet, parti binasında ilçe yöneticileri, kadın ve gençlik kolları, mahalle temsilcilerini dinlemiş. Genel Merkezin gönderdiği komisyon il ve ilçe başkanlarından seçim ile ilgili rapor hazırlamalarını istemişler.

BAŞBAKAN'A RAPOR
SUNACAKLAR
Şirin Ünal ve dört milletvekili Eskişehir'de yaptıkları görüşmeleri derleyerek, bir rapor hazırlayacaklar.
Eskişehir'de seçim hezimetinin altında yatan nedenlerin yazılı olacağı bu rapor Başbakan Erdoğan'a sunulacak. Bu rapor sonrasında AKP Eskişehir Teşkilatlarında görevden almaların yaşanacağı iddia ediliyor. Eskişehir'de yeni yönetimlerin oluşturulacağını kaydediliyor. Bu konuda AKP Büyükşehir Belediye Başkan adayı Harun Karacan'ın etkisinin büyük olacağı öne sürülüyor.

BİLGİN BALANLI'NIN YARDIMCISI
Eskişehir'e müfettiş olarak gönderilen Şirin Ünal, kentimize yabancı bir isim değil. Ünal, Balyoz Soruşturması kapsamında 30 Mayıs 2011'de tutuklanarak Hasdal Cezaevine gönderilen Orgeneral Bilgin Balanlı'nın 2006 yılında Eskişehir 1. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na atandığında tümgeneral rütbesiyle bir yıl yardımcılığını yapmıştı. Bilgin Balanlı, 2005-2006 yılları arasında Ankara'da Hava Kuvvet Komutanlığı Kurmay Başkanı iken de Şirin Ünal'ın amiri pozisyonundaydı. Balanlı tutuklandığında Harp Akademileri Komutanıydı. Tutuklanmasaydı üç ay sonra Hava Kuvvetleri Komutanı olacaktı.

EMEKLİ TÜMGENERAL
Şirin Ünal 2010 yılında Tümgeneral rütbesiyle emekli oldu. 2011 30 Mayıs'ında Balanlı tutuklanıp cezaevine giderken, Şirin Ünal 12 Haziran 2011'de AKP'den İstanbul Milletvekili oldu. Balanlı tutuklanırken, yardımcılığını yapan Ünal'ın iktidar partisinden milletvekili olması tartışmalara neden olmuştu. Bilgin Balanlı Paşa, Eskişehir Ana Jet Üssü Komutanı iken, '2007 Şubat'ında Menzil Tarikat Şeyhinin ve müritlerinin Sivrihisar'daki yerleşim yeri Bilvanis'i gerekirse havadan bombalamak için yazılı emir verdiği ve Bilvanis'e gidenleri fişlettiği' iddiasıyla tutuklanmıştı. Bu iddianın geçtiği Şubat 2007'de şimdinin AKP Milletvekili Şirin Ünal, Tümgeneral rütbesiyle Balanlı'nın yardımcısıydı.

BİLGİSİ YOKMUŞ
Şirin Ünal 2 Haziran 2011'de Cumhuriyet Gazetesi'nde yayınlanan röportajında, Balanlı ile 2 yıl birlikte çalıştığını ancak, suçlamalar konusunda hiçbir bilgisi ya da sezisi olmadığını söylemiş. Şirin Ünal, Bilvanis'e operasyon planlandığı iddialarıyla ilgili de, 'Ben de onu basından duydum. Bizim komutan yardımcılıklarının asli görevi, komutanı adına bağlı birlikleri denetleme görevidir. Dolayısıyla ben Eskişehir'de çalışırken, pazartesi, salı, çarşamba, perşembe ve cuma dışarıdaydım. Cuma günü öğlen birinfinge yetişecek şekilde gelirdim, cumartesi, pazar evimde kalırdım. Dolayısıyla komutan yardımcısının karargahın işleyişi konusunda, evrak akışı konusunda çok fazla bir bilgisi yoktur.

FATİH'TEN
ÖRNEK VERMİŞ
Balanlı ile aynı lojmanda otururduk, aynı orduevinde aynı protokol masasında yemek yerdik, onlar farklı şeyler. Beraber yürüyüş ve spor yapardık, ayak voleybolu oynardık, beraber yüzerdik. Komutanımız çok sporcu bir insandır. Fatih Sultan Mehmet'e sormuşlar 1453 civarında, 'Seneye ne yapacaksınız?' demiş ki, 'Saçlarımdan bir tanesi seneye ne yapacağımı biliyor olsa, o saçı yerinden söker atarım' demiş. Şimdi komutanlar yaptıklarını veya yapacaklarını isterlerse paylaşırlar, istemezlerse paylaşmazlar' demiş.

'HAYALDİ GERÇEK OLDU'
Evet Şirin Ünal, Bilgin Balanlı ile iki yıl çalışmış aynı lojmanda oturmuş, beraber yürümüş ve yüzmüş. Beraber spor yapmış. O'na yakın isim olmuş. Yardımcılığını yapmış. Ancak bu iddialardan haberi yokmuş. Elinde bu olayla ilgili hiçbir belge, bilgi ve sezisi olmadığını söyleyen Şirin Ünal'ın, Fatih Sultan Mehmet örneğini vererek, 'Komutanlar yaptıklarını veya yapacaklarını isterlerse paylaşırlar, istemezlerse paylaşmazlar' demesi bir hayli düşündürücü. Eskişehir AKP Yöneticileri, Şimdi Cezaevinde tutuklu olan Bilgin Balanlı'nın Eskişehir Ana Jet Üssü Komutanlığı döneminde yardımcılığını yapan bir Paşa'nın yıllar sonra kendilerini soruşturacağını hayal bile edemezlerdi. Ne diyelim 'Hayaldi gerçek oldu.'

*

'HÜSAMETTİN CİNDORUK'UN İSMİ
CADDE VE SOKAĞA VERİLMELİDİR'
Eskişehir siyaset dünyasının önde gelen isimlerinden olan Orhan Kesikoğlu dün beni ziyaret etti.

İSTANBUL'DAN
ADAY OLACAĞIM
Kendisiyle siyaset üzerine sohbet ettik. CHP İstanbul Ataköy İlçe Örgütü'ne üye olduğunu ve burada çalıştığını belirten Kesikoğlu; '2015 yılında İstanbul'dan milletvekili aday adayı olacağım. Eskişehir'den aday olmayı düşünmüyorum. Çünkü CHP'de yıllarca hizmet vermiş arkadaşlarımın önüne geçmek istemiyorum. Bu doğru olmaz. 2015 seçimlerinde İstanbul 106 milletvekili çıkaracak. Bende CHP'den İstanbul Milletvekili olmak için çalışacağım. Milletvekili seçildiğim takdirde, İstanbul'un yanı sıra kendi memleketim olan Eskişehir içinde çalışacağım' dedi.

'ESKİŞEHİR GELİŞECEK
BÜYÜKŞEHİR OLACAK'
1991 yılında DYP'den Eskişehir Milletvekili adayı olduğunu vurgulayan Kesikoğlu, 'Hüsamettin Cindoruk, İbrahim Yaşar Dedelek ve Fevzi Yalçın milletvekili seçildiler. 1991-1995 yılları arasında DYP-SHP Hükümeti ülkeyi yönetti. O yılki seçim programımız 'Eskişehir Gelişecek Büyükşehir Olacak' idi. Hüsamettin Bey TBMM Başkanı oldu. Kent halkına verdiğimiz sözü tutarak, Eskişehir'i Büyükşehir yaptı. Eskişehir Büyükşehir olabilecek koşulları taşımıyordu. Hüsamettin Bey, önce İçişleri Bakanı İsmet Sezgin'e daha sonra Başbakanımız Süleyman Demirel'e bizzat kendi eliyle imzalatarak Eskişehir'i Büyükşehir yaptı. Eskişehir'e doğalgaz bu dönemde geldi' dedi.

HAK ETTİĞİ DEĞER
Eskişehir'in Cindoruk'a borçlu olduğunu ifade eden Kesikoğlu, 'Eskişehir'de bir sokağa ve caddeye Hüsamettin Cindoruk'un adı verilmelidir. Eskişehir'e onun kadar hizmet etmeyen nice insanın adının sokak cadde ve okullara verildiğini görüyoruz. Büyükşehir Belediye Meclisi toplanarak, Eskişehir'e Büyükşehir yapan Cindoruk'un ismini büyük bir caddeye ve bir sokağa vermelidir. TBMM Başkanlığında Eskişehir'e hizmet etmek için çalışan Cindoruk'a hak ettiği değeri vermeliyiz' dedi.

ESKİŞEHİR'İN YEDİNCİ
MİLLETVEKİLİ OLUR
Mütevazi ve beyefendi kişiliğiyle öne çıkan Orhan Kesikoğlu, ESİAD Başkanlığı döneminde yaptığı çalışmalarla nasıl bir Eskişehir sevdalısını olduğunu herkese göstermişti. Umarız 2015 yılında milletvekili olma hayali gerçekleşir. CHP'den İstanbul milletvekili seçilir. Böylece onun sayesinde Eskişehir yedinci milletvekiline kavuşur.

*

FOTO ŞAKA

AKP Eskişehir Milletvekili Ülker Can: Süleyman Bey, Ankara'dan gelen müfettiş milletvekillerinin seçimde çalışıp çalışmadığını sordu mu?

AKP İl Başkanı Süleyman Reyhan: Başbakan bizi sorgulamak için neden paşa göndermiş? Vallahi çok sertti, asker gibi sorguladı. Beni görevden alıp, yerime Harun Karacan'ı İl Başkanı yaparsa hiç şaşırmayın.

AKP Eskişehir Milletvekili Salih Koca: Korkma bir şey olmaz Süleyman. Atatürkçü Düşünce Derneği'ni suçlayarak CHP'de siyaset yapılmayacağı gibi, AK Parti'de de Birlik Vakfı'na laf eden kişi İl Başkanı olamaz.