İstanbul Mecidiyeköy'de yıkılan Ali Sami Yen Stadı'nın arazisine yapılan rezidansın işçileri taşıyan inşaat asansörü 32. kattan zemine çakıldı.

KAZA DEĞİL CİNAYET
Kazada Tahir Kara, Hıdır Ali Genç, İsmail Sarıtaş, Bilal Bal, Cengiz Tatoğlu, Murat Usta, Menderes Meşe, Vahdet Biçer, Ferdi Kara, Cengiz Bilgi adlı 10 işçi feci şekilde can verdi. Binayı yaptıran firma, asansör firması, inşaatı denetleyen firma ve Çalışma Bakanlığı iş güvenliği konusunda yapılan öldüren ihmaller konusunda topu birbirine atarken, evi ve çocuklarına ekmek götürmek için çalışan 10 işçi 'kaza' adı altında cinayete kurban gitti.

AVRUPA'DA BİRİNCİYİZ
New York'ta 1929-1931 yılları arasında o günün teknolojisiyle 15 ayda tamamlanan Empire State Binası inşaat sırasında 5 işçi hayatını kaybetti. 1887 ile 1889 yılları arasında Paris'te Eyfel Kulesi'ninin yapım inşaatında bir kişi bile ölmedi. Çünkü güvenlik için 50 Km. güvenlik halatı, 20 bin metrekare koruyucu ağ kullanıldı. Empire State Binası yapımından 84 yıl ve Eyfel Kulesi'nin yapımından 125 yıl sonra daha gelişmiş teknolojiye rağmen Türkiye'deki bir asansör kazasında 10 can gitti. Ülkemizde, her altı dakikada bir iş kazası meydana gelmekte, Her iki buçuk saatte bir çalışan sakat kalmakta Her altı saatte de bir çalışan ölmektedir. ILO verilerine göre ülkemizde ölümlü iş kazası oranı İngiltere'den 15 kat daha fazladır. Ölümlerin yüzde 98'inin önlenebilir iş kazaları olmasına rağmen, insan kayıplarının yaşanması ülke adına utanç tablosunu oluşturuyor. Türkiye Cumhuriyeti İş kazaları sıralamasında Avrupa'da birinci, dünyada ise üçüncü sırada.

BAŞ SAĞLIĞI
DİLİYORUM
Göz göre göre işlenen cinayetleri ülkeyi yönetenler 'Kaza, kader' demeye devam ettiği sürece bu acıyı çekmeye devam edeceğiz. Artık vicdanlar, hukuk, insanlık susmamalı. Türkiye'de 'Kaza', 'kader' denilerek işlenen cinayetlere artık son verilmelidir. Türkiye bu utançtan kurtulmalıdır. Bu faciada hayatını kaybeden işçilere Allah'tan rahmet, aileleri, yakınlarına başsağlığı ile sabır diliyorum.

*

YÜZDE 26'LIK DİLİMDEN YÜZDE 81'LİK BAŞARI

Türkiye genelinde eğitim alanında 1 milyon 68 bin 772 kamu çalışanı var. Bu çalışanların 721 bin 690'ı sendikalı. Yani yüzde 68'i sendikalı, yüzde 32'si sendikasız.

%12 DAHA FAZLA
2002 yılından bugüne 12 yıldır İktidar tarafından desteklenen Eğitim Bir-Sen sendikalı memurların yüzde 26'sını oluşturuyor. O kadar desteğe rağmen bu oran çok az. Yüzde 22'sini Türk Eğitim-Sen, yüzde 12'sini Eğitim-Sen, yüzde 4'ü Eğitim-iş, yüzde 2'si Aktif-Sen diğer yüzde ikilik kısım ise diğer sendikalardan oluşuyor. Eğitim işkolunda Türk Eğitim-Sen, Eğitim-Sen ve Eğitim-İş üyeleri toplam sendikalı eğitimcilerin %38'ini oluşturuyor. İktidar yanlısı sendika olan Eğitim Bir-Sen'den %12 daha fazla üyeleri var.
ALTIYA KATLADI
Türkiye genelinde 75 ve daha üzerinde puanı olan okul müdürlerinin müdürlükleri düşmedi. Bu puanlama yapılırken, dağılımın dengeli olması beklenirdi. Ancak Eğitim Bir-Sen üyesi müdürler çok başarılı(!) olarak, diğer sendika üyesi müdürleri (Türk Eğitim-Sen, Eğitim-Sen, Eğitim-İş) altıya katladı. 75 ve üzeri puan alan sendikalı okul müdürlerinin yüzde 81'i Eğitim Bir-Sen üyesi. Türk Eğitim-Sen, Eğitim-Sen ve Eğitim-İş'in toplam üyesinden 12 puan az olan Eğitim Bir-Sen nasıl oluyor da yapılan değerlendirmede böylesini büyük bir başarı(!) kazanabiliyor.

SENDİKA KORKUSUNDAN
TERCİH YAPAMIYORLAR
75 ve daha üstü puan alan okul müdürlerinin %9'u Türk Eğitim-Sen, %4'ü Eğitim-Sen, %4 Diğer, %1 Eğitim-İş, %1 Aktif-Sen üyesi. Yüzde 26'lık dilim %81 başarı elde ediyor. %38'lik dilim ise %14'de kalıyor. 90 puanın üzerinde puan alan ve istediği okula rahatlıkla girebilecek Eğitim Bir-Sen üyesi okul müdürleri son güne kadar okul tercihi yapamıyor. 'Sendika izin vermedi' diye ilçeden şehir merkezindeki okullara gelebilme cesaretini gösteremiyor. 'Benim şu kadar puanım var. Ben bu okulu istiyorum' diyemiyor. Çoğundan şu cümleyi duyuyorum; 'Sendika, parti ne derse orayı yazacağım. Onların sözünü dinlemezsem, beni mahvederler. Okulda müdürlük yaptırmazlar'

BİR TOZ ZERRESİ
Çünkü onlarda biliyor ki kendilerine başarılarından dolayı bol kepçeden puanlar verilmedi. O puanları sırf Eğitim Bir-Sen üyesi oldukları için aldılar. Ne diyelim, muhafazakar kimliğiyle öne çıkan bir sendikanın yöneticileri, arkasına iktidar gücünü alarak, binlerce eğitimciye haksızlık yapabiliyor. Onları, aileleri ve çocuklarıyla birlikte mağdur ederken, bir toz zerresi kadar vicdan azabı duymuyor…

*

GENÇ ÇİFTE ÖMÜR BOYU MUTLULUKLAR DİLİYORUM

CHP'nin önden gelen isimlerinden olan Yavuz Metin, geçtiğimiz hafta sonunda çok sevdiği kızını evlendirmenin büyük mutluluğunu yaşadı.

MUTLULUĞUNA
ORTAK OLDUK
Yavuz Metin'in kızı Gözde Metin Eskişehir'in gözde mekanlarından olan Salon Lidya Park'ta hayatını İzmit Barosu Avukatlarından Erhan Gökbayrak ile birleştirdi. Gelinin anne ve babası Aysel-Yavuz Metin çocuklarının mürüvvetlerini görmenin büyük mutluluğunu yaşadı. Eşim ve kızım ile birlikte davetli olarak görkemli düğüne katılarak, Metin ve Gökbayrak ailelerinin mutluluğuna ortak olduk. Renkli görüntülerin yaşandığı düğüne Eskişehir siyasetinin, iş dünyasının önemli isimleri katılarak, genç çifti, bu mutlu günlerinde yalnız bırakmadı.

BÜYÜKERŞEN DE KATILDI
Büyük Kurultay Delegesi Yavuz Metin düğün nedeniyle CHP Kurultay'ının ilk gününe katılamadı. Bundan dolayı Genel Başkanlık için oy kullanamadı. Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen kurultayda oyunu kullandıktan sonra Eskişehir'e gelip, Metin ailesinin düğününe katılarak, genç çifte mutluluklar diledi. TOBB BALO Başkanı Harun Karacan, ETO Başkanı Metin Güler, Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Jale Nur Süllü, Sivrihisar Belediye Başkanı Hamid Yüzüğüllü, Beylikova Belediye Başkanı Özkan Alp, Odunpazarı Belediye Başkan Yardımcısı Hüsnü Kaptan, Eskişehir eski Milletvekili M.Ali Arıkan, Eczacılar Odası Başkanı Yücel Yenilmez, Mihalıççıklılar Vakfı Yönetimi, ETO 17. Meslek Komitesi Üyeleri, Gazi Meslek Lisesi öğretmenleri görkemli düğüne katılarak, genç çiftin sevincine ortak oldular. CHP'nin önemli isimleri Aydın Ünlüce, Ertan Koşarsoy, Doğan Gündoğdu, Halil Kamil Demir, Mehtap Şenol, Melal Akın, Berrin Tetik, Kerem Ferlibilek , İbrahim Serhan ve Ayhan Türkseven'de düğüne katılanlar arasında yer aldılar. Dünyaevine girerek, yeni bir yaşama merhaba diyen Gözde ve Erhan'a ömür boyu mutluluklar diliyorum.

*

FOTO-ŞAKA

Vali Güngör Azim Tuna: Sayın Bakanım, bu TEOG sisteminde yanlışlık olmuş. Sistem bazı erkek öğrencileri Kız Meslek Lisesi'ne yerleştirmiş.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı: Ben sistemine kimseye laf söyletmem. Ben öğrenciyi ok ile atarım. Ok nereye düşerse öğrenci orada okur. Beğenmeyen varsa, özel okula gitsin.