Eskişehir’de 1967 yılında eğitim öğretim hayatına başlayan Murat Atılgan Ortaokulu kentimizin en gözde okullarından biriydi.

Celal İrtekin’in İki Eylül Ortaokulu Müdürü olarak ayrılmasından sonraki 6 yılda okulda önce fiziki sonra eğitim anlamında büyük gerileme yaşandı. Bundan dolayı veliler tarafından tercih edilen okul olmaktan çıktı.

TÜM TUVALETLER YIKILIP YENİLENDİ

Öğrenciler yeterli hijyenin sağlanamadığı için okulun tuvaletlerine bile giremiyordu. Ağustos 2023’de Halil Turhan'ın Okul Müdürü olmasından sonra Murat Atılgan'da büyük dönüşüm yaşanıyor.

Ağustos ayından yarıyıl tatiline kadar yapılan çalışmaların en önemlisi; çok yoğun bir şekilde kullanılan, okulun dört katında bulunan yıpranmış öğrenci ve personel tuvaletlerinin yıkılıp yenilenmesi oldu. Okul bahçesi ve bina içerisinde kötü koku oluşturan kanalizasyon ve logar sisteminin tamiri, temizliği yapıldı.  Okulun modern ve kullanışlı yeni tuvaletleri yeniden yapılıp kısa süre içerisinde hizmete sunuldu. Okul içerisindeki tüm koridorların duvar tadilatları yapılıp yeni panolarla düzenlendi. Hem sportif faaliyet hem de dersler için kız-erkek yeni soyunma-giyinme odaları yapıldı. Öğrencilerin kullandığı merdivenlere güvenlik fileleri kuruldu. Sınıf içi askılık ve panolarının yenilenerek çoğaltıldı.

ÖĞRETMENLERE MODERN ÇALIŞMA VE DİNLENME ORTAMI

Bina içerisindeki tüm kapılar yenilendi. Okul dış cephe boyası ve dış giriş kapıları yenilendi. Tehlike arz eden tüm kapı ve pencere camları değiştirildi. Bina içi merdiven mermerleri yenilendi.  Öğrenci kantin alanının tadilatı yapıldı. Öğrencilerin masa ve sandalyelere oturarak ihtiyaçlarını giderilmesi sağlandı. Çok amaçlı salonunda kapsamlı bir şekilde tadilat yapıldı.  Öğretmenler odası komple yenilendi. Onlara modern bir çalışma dinleme ortamı sağlandı. Tüm çalışma bilgisayarları yenilendi. 500 adet yeni öğrenci sıra ve masaları getirildi. Okulun tüm sportif malzemeleri yenilendi.  Okul içerisindeki ve dışarısındaki tüm yönlendirme tabelalarıyla okul isimlikleri yenilendi. Dış binaya milli bayramlarda asılan dev Türk Bayrağı ve Atatürk Posterleri yenilendi. Bunları yaparken Odunpazarı İlçe ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü aracığıyla devletin imkanlarını devreye soktu. Eskişehir’deki çeşitli odalar ile de iş birliği yaparak ve okulun ekonomik kaynağını arttırdı. Kurduğu iyi diyaloglar, bürokraside işlerin nasıl işlediği konusundaki geniş bilgisiyle bu işlerin hepsinin yapılmasını sağladı.

KİMİ GİTTİĞİ YERİ MUTLU EDER KİMİ DE TERK ETTİĞİ YERİ

Köklü okulun velileri bu olumlu yöndeki değişim ve dönüşümden çok mutlu. "İyi ki Halil Turhan Okul müdürümüz oldu. Çocuklarımız hijyen ve sağlıklı bir ortamda eğitim almaya başladı" diyen Veliler, yaptığı çalışmalardan dolayı okul müdürlerine teşekkür ediyor. Oscar Wilde “Kimi gittiği yeri mutlu eder, kimi de terk ettiği yeri” demiş. Halil Turhan’ı uzun yıllardır tanırım. Alpu’nun Osmaniye beldesinde, İnönü ilçesinde okul müdürü olarak çalıştı. Fatih Anadolu Lisesi’nde 9 yıl okul müdürlüğü yaptı. Turhan yönetici olarak gittiği yer yerde öğrencileri, velileri ve öğretmenleri mutlu etti. Her zaman en iyisini ve en mükemmelini yapmayı kendisine ilke edindi. Tapduk Emre’nin şöyle bir sözü var; “Aşk ile yola çıkan sırtında dünyayı taşır aşksız yola çıkan beden diye bir ceset taşır.” Turhan  sıradanlığı, vasatlığı asla kabul etmedi. Her yeni görevinde hep büyük aşkla yola çıktı. Haklı olarak da çalıştığı tüm kurumlarda önemli izler bıraktı. Bırakmaya da devam edecek.

***

NOSTALJİ

33 YIL ÖNCE CHP KURULTAY DELEGELERİ DENİZ BAYKAL İLE BİRLİKTE

33 yıl önce. 1991 Haziran ayı. Sosyal Demokrat Halkçı Parti’de (SHP) Erdal İnönü-Deniz Baykal arasında yaşanan üçüncü kurultay. CHP Eskişehir Kurultay delegeleri Deniz Baykal ile birlikte. Heyette dönemin Eskişehir Milletvekili Zeki Ünal, Eskişehir İl Başkanı merhum Kemal Metin, Beylikova Belediye Başkanı merhum Hasan Tezel, Merkez İlçe Başkanı Nihat Çuhadar, SHP Mihalıççık İlçe Başkanı merhum Veli Özen bulunuyor. Kongreyi yine Erdal İnönü kazandı. Üçüncü tur oylamada İnönü 534, Baykal 451 oy aldı. SHP'nin 44 kişilik parti meclisine Baykal listesinden 16, İnönü listesinden ise 28 kişi seçildi. Çirkin bir kaset kumpası sonrasında CHP Genel Başkanlığını bırakan Deniz Baykal 11 Şubat 2023’de vefat etti.  SHP ve CHP’de önemli izler bırakan Deniz Baykal, Kemal Metin, Hasan Tezel ve Veli Özen’e Allah’tan rahmet diliyorum. Zeki Ünal ve Nihat Çuhadar’a sağlık ve mutluluk diliyorum.

***

***

REPLİK

“-Ben para vererek bir kadınla ilişkiye girmem. + Oğlum biz o parayı ilişkiye girdiğimiz için vermeyeceğiz. Sabah kalktıklarında gittikleri için vereceğiz.” Son Ders: Aşk ve Üniversite