Tepebaşı Belediyesi'nin Ertuğrulgazi Mahallesi'nde yapımını tamamladığı ve '1960 Roma Olimpiyat Şampiyonu Ahmet Bilek'in adını verdiği Deneyimli Kafenin açılışı geçtiğimiz Cuma vatandaşların yoğun katılımı ile gerçekleştirildi. Deneyimli Kafeler, şehir yaşamının ortasında vatandaşlar için 'sıcak bir durak ve mola noktası' olmaya devam ediyor. Çocuklardan gençlere, kadınlardan yaşlılara kadar toplumun her kesimine hitap eden Deneyimli Kafeler, vatandaşların yoğun ilgisiyle adeta dolup taşıyor. Kentin çeşitli noktalarında hizmet veren deneyimli kafelerde özellikle 'yaşça tecrübeli ve emekli vatandaşlar huzurlu bir ortamda çaylarını içerek' vakit geçirebiliyor. Günlük gazetelerin ve internet erişimi imkanlarının sağlandığı kafelerde satranç, domino ve briç gibi çeşitli zeka oyunları da yer alıyor. Keyifli sohbetlerin merkezi haline gelen Deneyimli Kafeler, vatandaşlara 'hoş bir ortamda bir araya gelerek sosyalleşme imkanı' sunarken, Tepebaşı sakinleri de bu hizmetlerden oldukça memnun. Vatandaşlar gün içinde boş vakitlerini bu merkezde okuyarak, sohbet ederek ve keyifli oyunlar oynayarak geçirdiklerini belirterek ve Tepebaşı Belediyesi'ne her zaman teşekkürlerini iletiyor. '7 Ekim Pazartesi günü saat 14.00'te açılışı yapılacak Kumlubel Mahallesi'nde yapımı tamamlanan 'Nasuh Akar Deneyimli Kafe'yle birlikte de Tepebaşı bölgesinde 'vatandaşların hizmetinde olan Deneyimli Kafelerin sayısı 12'ye yükselecek. Akar 1948 Roma Olimpiyatlarında Altın Madalya kazanmıştı. Tepebaşı bölgesinde hayata geçirdiği projelerle 'halkın gönlünde taht kuran' Ahmet Ataç iki deneyimle kafeye Olimpiyat Şampiyonları 'Ahmet Bilek ve Nasuh Akar'ın isimlerini vererek, onların adlarını' ölümsüzleştirdi. İki büyük sporcuya vefa örneği gösterdi. 1970 yılında Almanya'da vefat eden bir Köy Enstitülü Olimpiyat Şampiyonu Ahmet Bilek'e 1984 yılında yaşamını yitiren Nasuh Akar'a Allah'tan rahmet diliyorum. Mekanları cennet olsun.
----------------------------------------
EN İYİ İKİNCİ ADAM

Ben Tam 29 yıl önce 1990 yılında Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Matbaacılık Bölümü'nden mezun olmuştum. Bu eğitim kurumunun bende her zaman ayrıcalıklı yeri olmuştur.

KENDİNİ OKULA ADADI
Beş ay önce Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Osman Anıl'ın daveti üzerine eski okuluma gitmiştim. Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin 'teknolojik anlamda büyük başarılar elde ettiğini' gördüm. Okul her yıl uluslararası robot yarışmalarına katılarak değişik dereceler alıyor. 2019 yılında yapılan yarışmalarda da; 'Dünya Birinciliği ve Üçüncülüğü ödüllerini alarak' Eskişehir'in gururu oldu. İimizin 'lokomotif okullarından ve ülkemizin sayılı üç meslek Lisesinde birisi' olan Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde Mehmet Gürses, Süleyman Sırrı Kabadayı, Osman Anıl gibi çok donanımlı okul müdürleri görev yaptı. Şu anki okul Müdürü İlhan Özata'da donanım ve vizyon açısından kentimizin yetiştirdiği önemli eğitim yöneticilerinden birisi. Beş ay önce yaptığım ziyarette 'kendisini bu okula adayan' Müdür Yardımcısı İzzet Öcal ile tanıştım. Gerçekten mesai kavramı gözetmeden 'günün erken saatlerinden geç saatlare kadar hep okulda fedakarca görev' yaptı.

GÜVENİLEN İSİM OLDU
20 yıldır bu kurumda çalışan İzzet Hoca, son beş yıldır Müdür Yardımcılığı yapıyor. 'Sırrı Kabadayı, Osman Anıl ve son olarak İlhan Özata gibi önemli okul müdürleriyle' birlikte görev alan Öcal, onların tecrübelerinden yararlanırken, çalışkan ve aktif kişiliğiyle hep öne çıktı. A'dan Z'ye okulun her metrekaresiyle ilgilenen Öcal, yurtiçi ve yurtdışı projeler ve etkinliklerde hep aktif görev aldı. Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Vatanını en çok seven görevini en iyli yapandır' sözünde olduğu gibi çalıştığı için 'çok sayıda ödül' aldı. Okul Müdürlerinin 'en çok güvendiği isim' oldu. Diğer kurumlarla iletişimi sayesinde kazandığı tüm krediyi okulu için kullandı. Okulun 20 yıldır ulaştığı her başarıda 'perde arkasındaki isimlerden biri olmasına rağmen' hiçbir zaman vitrine çıkma gereği duymadı. 1,5 yıl önce kardeşi olan Eskişehirspor tribün liderlerinden Bayram Öcal'ı çok genç yaşta kaybetti. Yaşadığı bu üzüntüye rağmen, okuldaki görevini her zaman olduğu gibi aksatmadan devam etti. Her başarılı okul müdürünün isteyeceği Müdür Yardımcısı oldu. 'Eğitimde En İyi İkinci Adam Yarışması' düzenlenseydi; Öcal bunun 'en büyük favorisi' olurdu.
--------------------------------------------------
'ÖZLEMEK ÖLMEKTEN SADECE İKİ HARF FAZLA'

İyi kalpli güzel insan Nuran'ı (Yalınbaş ) 3 yıl önce 18 Eylül 2016'da kaybetmiştik. Nuran amansız bir hastalığa yakalanmıştı. Tedavi görüyordu. Yaşama ihtimali azdı. Bunu biliyorduk. Ancak yine de O'nun 'öleceği fikrini' kendimizi hazırlayamamıştık. Çünkü etrafına 'hep pozitif enerji yayan insana ölümü hiç ama hiç' yakıştıramadık. Eskişehir'in yetiştirdiği ve uzun yıllardır İstanbul'da Hakimlik yapan Nuran Yalınbaş iyi bir hukukçuydu. Şair Cezmi Ersöz'ün 'Birini ay çağırır yanına, öbürünü uçurumlar, bir diğerini denizler… İyiler hisseder önce iyiliklerine bu hayatta yer olmadığını… Ama acı verir onlara iyiliklerini karanlık bir yerde gizlice terk etmek… Bu yüzden ne kadar acı verse de, ait olmadıkları bu dünyayı herkesten daha çok ciddiye alırlar… Geride kalanlar bilmeseler de onların incitilmiş kalpleri sayesinde yaşadıklarını… Sonunda iyiler erken ölür…' dizelerinde olduğu gibi aramızdan çok erken ayrıldı. Büyük Şair Enver Gökçe'nin 'Kendisi için bir şey istemezdi/Yatak ölümü beklemezdi/Gitti vadesiz, gencecikken/Yigitken, güzelken, incecikken/Ölüm, adın kalleş olsun!' dizelerinde gibi 'hakimlik cübbesini öksüz bırakarak' üç yıl önce aramızdan ayrıldı. Şair Cemal Süreya, 'Özlemek, ölmekten sadece iki harf fazla be çocuk' demişti.
Başta Nuran'ın babası benim çok değerli dostum ve büyüğüm Necmettin Yalınbaş olmak tüm arkadaşları, yakınları, sevenleri olarak temiz kalpli iyi insan Nuran'ı dualarımızla ve büyük özlemle anacağız. O'nu asla unutmayacağız. 'Mekanın Cennet olsun' arkadaşım...
----------------------------------------------
FOTO ŞAKA

Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen:
İshak bize olan asfalt para borcunu öde.
Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Gündoğan: O paraları size ödesem, belediye de para kalmaz.
CHP eski İl Yöneticisi Yalçın Komşu: İshak Başkan bunu Mahmudiye Belediyesi'nde 'çok para var' diye Kemal Kılıçdaroğlu'na caka satarken düşünseydin.
-----------------------------------------
FIKRA
Sevgili…

- Hocam, arkadaşlarımızla her yıl toplanıyoruz. İçimizden biri eşinden ayrı yaşamaya başladığı için yeni kız arkadaşını aramıza getirdi. Diğer bütün eşler o kızcağıza ve bu olayı gerçekleştirebilen arkadaşımıza sinir oldular, kin ve nefretle baktılar. Sebep ne olabilir sizce? - Bak Çekirge, bir hapishane müdürü olduğunu düşün. Mahkûmlardan biri hapishanenden kaçıyor ve artık ona ulaşılamayacak bir yerden sana dil çıkartıp el salıyor. Diğer mahkûmlara da bu işin pekala başarılabileceği mesajını verip kötü örnek oluyor. Sen olsan sinirlenmez misin? Kudurmaz mısın?