“Tepebaşı’nın adını, görev yaptığım süre zarfında hep örnek, ilk niteliği taşıyan çalışma ve projeler ile Türkiye’ye, dünyaya duyurmayı başardık.  Vatandaşlarımız da hatırlayacaklardır; altyapısı sorunlu, çamur ve toz sorunu olan mütevazı bir Tepebaşı’ndan, Avrupalı konukların dahi kentimize gıpta ile baktıkları bugünlere ulaştık. ‘Tepebaşı’ ismi şimdilerde hayata geçirdiği örnek projeleri, dünyayı takip eden vizyonu, tarım üreticilerinden ev hanımlarına, gençlerden engelli bireylere, çocuklardan emekli vatandaşlarına kadar herkesi kapsayan eşitlikçi projeleri ile anılıyor. Tepebaşı artık isminin her zaman ilkler ile anılmasına alıştı diyebilirim. Tüm bunlar sosyal hayatın 7-24 devam ettiği bir ilçede gerçekleşince, toplumun her kesimini gözeten onlarca projenin faaliyete geçirilmesi ile ‘Hayat Tepebaşı’nda’ sloganı anlam kazanmış oldu. Belediyemizin dokunduğu vatandaşlarımız mutlu olunca bizler de son derece mutlu oluyoruz.”

Yukarıdaki bu sözler 20 yıllık belediye başkanlığı döneminde hep örnek ve ilk niteliği taşıyan projeleriyle Tepebaşı’nın adını Türkiye ve Dünyaya duyuran Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’a ait. Ataç, geçtiğimiz Kasım ayında Haberes Dergisi’nde yaptığım röportajda bu sözleri söylemişti.

ACIDA DA SEVİNÇTE DE VAR

Ataç sadece projeleriyle değil, insancıl kişiliğiyle de öne çıktı. Bundan dolayı sadece Tepebaşı’nda oturanların değil, Eskişehirlinin gönlünde de taht kurdu. Doğumda da ölümde de hep Tepebaşı halkının yanındaydı. Yeni doğan bebeklere altın taktı. Annelere süt desteği verdi. Asker uğurlamasında Mehmetçiklerle oynadı. Düğünlerde mutluluğu, cenazelerde acıyı paylaştı. Kadınlarımızın, çocuklarımızın Çanakkale’ye, Konya’ya, TBMM’ye, Anıtkabir’e götürülmesinde de yine o vardı. Okul ve camilerin en büyük destekçisi oldu. Su sorunu çözüldü.
 

UNUTULMAZLAR ARASINA GİRDİ

Tepebaşı sakinleri Ahmet Ataç’ı hep bir abi olarak gördü. Peki bu nasıl oldu? Sıcaklığı, mütevazi kişiliği ve güler yüzüyle halka bir ‘Abi kadar’ yakın oldu. Ataç’ı tanıyan ve seven herkes ona ‘Ahmet Abi’ diye hitap ediyor. Türk halkı herkese ‘Abi’ demez. ‘Yaşı büyük olana değil, adam olana’ abi der. Büyükerşen Eskişehirlinin ‘Yılmaz Hocası’ olurken, Ataç’ta mütevazi ve insancıl kişiliğiyle kentin ‘Ahmet Abisi’ konumuna geldi. 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde beşinci dönem için aday olan Ataç, şimdiden Eskişehir’in unutulmaz belediye başkanları arasını ismini yazdırdı. Tepebaşı’nda oturan görüşü ne olursa olsun halkın büyük çoğunluğu onu seviyor ve güveniyor. Ataç sayesinde  “Hayat Tepebaşı’nda”

***

VURAL YÖRÜK 7 YIL SONRA SİYASETE GÜÇLÜ DÖNDÜ

Cumhuriyet Halk Partisi'nin Tepebaşı Belediye Meclis Üyeliği Önseçiminde en çok oyu eski Tepebaşı İlçe Başkanı Vural Yörük aldı. Seçimde 1600 üye oy kullandı.  Bir üye en az 9, en fazla 17 kişiye oy verebiliyordu.  1600 üyenin 1074’ü Vural Yörük’e oy verdi. Yani üyelerin yüzde 67,2’si (üçte ikisinden fazla) oy verdiği listeye almış.  2009-2017 yılları arasında Tepebaşı İlçe Başkanlığı yapan Vural Yörük, uzunca bir süre siyasete ara vermişti. 7 yıl sonra Tepebaşı Belediye Meclis Üyeliği önseçimine girerek, siyasete tekrar döndü. Üyelerinin kendisine gösterdiği teveccüh ile çok güçlü bir şekilde siyasete dönmüş oldu. Atalarımız; “Tarlada izi olmayanın arpada gözü olmaz” demiş. Vural’da ilçe başkanlığı döneminde ‘hep çalıştığı ve tarlada izler bıraktığı için’ aradan 7 yıl geçse de en çok oyu alan isim oldu. Fermuar sistemi nedeniyle meclis üyesi listesine 2’nci sıradan girecek olan Yörük hem Büyükşehir hem de Tepebaşı Belediye Meclis Üyesi olarak, siyasette aktif olarak yer alacak.

***

ÜNLÜCE HATİPOĞLU’NUN FABRİKASINA DA GİTMELİ

Adaylar belli olduktan sonra Eskişehir’de siyaset ısınmaya başladı. Eskişehir’deki siyasi partilerin belediye başkan adaylarının rakiplerine yönelik tavır ve üsluplarını kent kültürümüze yakışır bir şekilde olması sevindirici.   Başkan adayları çarşı, pazar, sokak, köy,  dernek, işyerlerini, gezerek, kendilerini ve yapacaklarını anlatıyor. Bu kapsamda Organize Sanayi Bölgesi’nde büyük bir oy potansiyeli olan fabrikalarda gezilecek. CHP Büyükşehir Adayı Ayşe Ünlüce bu kapsamda AK Parti’nin Sanayici Başkan Adayı Nebi Hatipoğlu’nun fabrikalarına gidip, gitmeyeceği merak ediliyor. Bence Ünlüce Hatipoğlu’nun en çok işçi çalışan fabrikasına gitmeli. Hatipoğlu eminim onu fabrikasında centilmence karşılayacaktır.  Ünlüce’nin fabrikasındaki çalışma arkadaşlarına projelerini anlatmasından rahatsızlık duymayacağını düşünüyorum…

***

NOSTALJİ

KIR’AT EFSANESİ TERLİKÇİ VASFİ

Yıl:1993. Yer dönemin İl Gençlik Spor Müdürü Erdoğan Yeşilcan’ın evi. 

DEMİREL ONA DANIŞIYORDU

26 yıl önce ilimize gelen TBMM Başkanı ve Eskişehir Milletvekili Hüsamettin Cindoruk merhum Süleyman Demirel’in Eskişehir’de en çok güvendiği isim olan Terlikçi Vasfi’yi damadının evinde ziyaret ediyor. Tarihi fotoğrafta partinin önemli isimlerinden aynı zamanda Eskişehir Sanayici ve İşadamları Derneği (ESİAD) Başkanı Orhan Kesikoğlu, dönemin Eskişehir Valisi Ali Fuat Güven, Emniyet Müdürü İsmail Taşkafa, Erdoğan Yeşilcan, eşi Yıldız Yeşilcan ve oğlu Toygan Yeşilcan yer alıyor. Peki Demirel Terlikçi Vasfi’yi neden bu kadar çok seviyordu? Eskişehir ile ilgili karar alırken neden ona danışıyordu?

NE DOSYASI LEN’

Rahmetli Önder Baloğlu 12 yıl önce yazdığı yazıda; “Yıl 1965...Adalet Partisi Genel Başkanlığı’na adaylığını koyuyor Süleyman Demirel... Eskişehir’den 24 delege gidiyor ve kaldığı otelde ziyaret ediyor... Sözcü diyor ki: ‘Bizler sizi oy birliği ile destekliyoruz...’ Demirel, şöyle bir el işareti yapıyor: ‘Getirin şu Eskişehir’in dosyasını...’ Der demez, rahmetli Terlikçi Vasfi ayağa kalkıp.. ‘Ne dosyası len’ diyor: ‘Hepimiz yanındayız dedik ya!’ O anda otel odası birden sessizliğe bürünüyor… Öyle ya! Demirel’e böylesine seslenen kişi kim olabilirdi? Bunu en çok merak eden de doğal olarak Süleyman Bey’di... Toplantıdan sonra araştırdı ve öyle bir dost oldular ki, tarihe örnektir...”

BÜYÜKŞEHİR YAPTI

Kır’at Efsanesi olan Terlikçi Vasfi bu ziyaretten dört yıl sonra  2 Ekim 1997 tarihinde vefat etti.  1991-1995 yılları arasında ülkenin başında DYP-SHP Koalisyon Hükümeti vardı. Bu dönemde TBMM Başkanlığı yapan Cindoruk seçimden önce kent halkına verdiği sözü tutarak, Eskişehir’i Büyükşehir yaptı. Eskişehir Büyükşehir olabilecek koşulları taşımıyordu. Cindoruk, önce İçişleri Bakanı İsmet Sezgin’e daha sonra Başbakan Süleyman Demirel’e bizzat kendi eliyle imzalatarak Eskişehir’i Büyükşehir yaptı. 

***

ÇİVİ

“Ön yargı; arı soktu diye bal yememektir.” Doğan Cüceloğlu

***

 

DÜNYA TARİHİ

71 YIL ÖNCE AMERİKA’DAKİ İNSAN HAKLARI

Yıl 1953. ABD Kuzey Carolina eyaletinde siyahilerle beyazların aynı musluktan su içmeleri yasaktı.

***

REPLİK

Persli : “Oklarımız güneşi karartacak.”

Diekenes : “Öyleyse biz de gölgede savaşırız.”

(300 SPARTALI)