Gazetemizin başarılı muhabiri Esra Ünlü yanıma gelerek bir fotoğraf gösterdi. Fotoğrafta bir otomobille ağacın arasından geçmeye çalışan minik öğrencilerin görüntüsü vardı. Gazeteciliğin temel üç üretim materyali vardır. Bunlar yazı, fotoğraf ve grafiktir. (illüstrasyon) Fotoğrafın bulunmadığı ya da olay anının tespit edilemediği anlarda olaylar illüstrasyonlarla (çizim) anlatılır. Çünkü okur görsel bir malzeme ile desteklenen haberi daha kolay ve hızlı algılar. Bu tarz bir haberi okumayı tercih eder. Ama bazen bir fotoğraf haberin önüne geçer. Sırf iyi çekilmiş, konuşan fotoğraftan dolayı sıradan bir haber manşete olabilir. Ben Esra'nın gösterdiği fotoğrafa bakınca, 'bu haber manşet olur' dedim. Çünkü bu konuşan fotoğraftı. Fotoğrafta, kural tanımaz sürücü yüzünden 'minik öğrencilerin çektiği sıkıntı' vardı. Okul kapısına park edilen aracı görmeyen ve gördüğü halde çektirmeyen okul yöneticileri yüzünden 'öğrencilerin sahipsizliği' vardı. Fotoğrafta haberin temel öğelerini oluşturan '5n 1k' vardı. Biz de fotoğrafı büyük kullanarak; haberi 'Öğrenciye Park Engeli' başlığıyla manşetten yayınladık. Ülkü İlkokulu önünde park edilmesi yasak olmasına rağmen kural tanımayan sürücülerin hatalı parkları öğrencilere zor anlar yaşatıyor. Son yaşanan olayda öğrenciler kapı çıkışını kullanamayınca araç ile ağacın arasından sıkışma tehlikesi yaşadı. Umarım yaşanan bu görüntü Ülkü İlkokulu'nda veya başka eğitim kurumunda bir daha yaşanmaz…
/////////

SİVRİHİSAR'DA KÜLTÜR DESTİNASYONU
Tarihi tekrar canlandırmak ve ilçeyi tanıtmak amacıyla yapımına 2011 yılında başlanan Türkiye'nin ilk Açık Hava Heykel Müzesi, Sivrihisar'a gelecek olan ziyaretçilerini bekliyor. Ermeni Surp Yerrortutyun Kilisesi'nin yanında Sivrihisarlı Heykeltıraş Metin Yurdanur tarafından yapılan çalışmalar sonrasında ilçeye gelen ziyaretçiler 100 civarında heykel ile karşılaşıyor. 'Atatürk'ün Elinde Nutuk Kitabıyla, Eşeğe Ters Binmiş Nasreddin Hoca Heykeli, Şerife Bacı heykeli, Atı İle Dereden Geçen Kız, Halk Bilimcisi Muzaffer Sarısözen, Aşık Paşa Anıtı, Kazım Karabekir, Kırkpınar'ın Unutulmaz Ağalarından Hüseyin Şahin, Yaşar Kemal, Alaaddin Keykubad, Ağ Çeken Balıkçılar, Demirci Ustası' gibi devasa eserler bulunuyor. Çalışmalar bittiğinde Sivrihisar'da bir 'kültür destinasyonu' ortaya çıkmış olacak. Sivrihisar Nasreddin Hoca'nın doğduğu ev, Pessinus kalıntıları, Kibele'nin Büyük Tapınağı, Ermeni Kilisesi, 67 Ağaç Sütunlu Ulu Cami, Saat Kulesi, Alemşah Türbesi ve Zaimağa Konağı gibi önemli tarihi zenginliklere sahip. Bu zenginliklere 'Metin Yurdanur Açık Hava Heykel Müzesi'nin de eklenmesi sevindirici. 1950 yılında Sivrihisar'da doğan Metin Yurdanur başta Ankara'da olmak üzere Türkiye ve yurtdışında çok sayıda Anıt Heykel yaptı. 1998'de Devlet Sanatçısı unvanını alan Yurdanur genellikle bronz malzeme ile eserler üretiyor. Göreve seçildiği ilk günden bugüne çalışkanlığı ve hayata geçirdiği projelerle dikkat çeken Sivrihisar'ın genç Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü'yü kutluyorum.

/////
'VATANINI EN ÇOK SEVEN
GÖREVİNİ EN İYİ YAPANDIR'

Gazetemizin Araştırmacı Muhabiri Meltem Karakaş, dün 'Dünya Emekçi Kadınlar Günü' dolayısıyla nefis bir habere imza attı. Eskişehir'in ilk kadın temizlik işçisi olan Fadime Demirdaş haberde yer alan sözleriyle bir insanın yaptığı işe nasıl saygı göstermesi gerektiğini herkese gösterdi. İki çocuğunu da okutabilmek için çalışmak zorunda olduğunu söyleyen Fadime Demirdaş elindeki süpürgesini gösterip, 'Bu süpürge beni hayallerime, hedefime ulaştırdı. Bakın süpürgem hep süslüdür. Çünkü beni o hayallerime ulaştırdı. Ben süslemeyeyim de kim süslesin. İki çocuğum da okudu bir yerlere geldi' diyor. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk 'Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır' demişti. Görevini en iyi yapma konusunda bizlere örnek olan Fadime Demirdaş'ı kutluyorum. Umarım, bu haberi okuyanlar Demirdaş'ı örnek alarak, görevini en iyi şekilde yapmaya çalışır…

////////

NOSTALJİ


AĞA PİLOT
Tarih: 1989. 28 yıl önce Türkiye'nin en renkli ve önde gelen işadamlarından olan merhum Sakıp Sabancı Anadolu Üniversitesi'ni ziyaret ediyor. Üniversiteyi gezen Sakıp Sabancı, Sivil Havacılık Yüksekokulu Havaalanı'nda bir eğitim uçağına biniyor. Dönemin Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ile Sivil Havacılık Yüksekokulu'nun Kurucu Müdürü Prof. Dr. Fevzi Sürmeli'de Sabancı ile birlikte hatıra fotoğraf çektiriyor. Sabancı Holding eski yönetim kurulu başkanı olan Sakıp Sabancı, 2004 yılında öldüğünde Amerikan iş dergisi Forbes'in milyarderler listesinde 147. sırayı almıştı. Sabancı, halka yakın tavırlarıyla Sakıp Ağa lakabını kazandı. 1976-1982 yılları arasında Akademi Başkanlığı, 1982-1994 yılları arasında Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü yapan Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen 1999'dan bugüne Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini başarıyla yürütüyor. 1987-1996 tarihleri arasında Sivil Havacılık Yüksekokulu Kurucu Müdürlüğü görevlerinde bulunan Fevzi Sürmeli 2005-2009 yılları arasında Anadolu Üniversitesi'nde rektör olarak görev yaptı.

FOTO ŞAKA


AK Parti Eskişehir Milletvekili Harun Karacan: Utku Bey, Ahmet Ataç'ı Büyükşehir adayı yapmak için uğraşacağınıza siz aday olsanıza.
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer: Harun Bey beni güldürmeyin. Yılmaz Hoca, Ahmet Ataç varken, hiç beni aday yaparlar mı?
AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay: Anlaşılan Harun Bey, Ataç'ın adaylığından çekindiği için kendisine zayıf bir rakip arıyor.