“Hayatımdaki kırılma anının 2009 yılında Belediye Başkanlığına aday olmam olduğunu söyleyebilirim. Belediye Başkanlığı sorumluluk gerektiren, mesai gerektiren, enerji gerektiren bir görev. Evet, çok yoruluyorum, çok çabalıyorum ancak ilçemin gelişip güzelleştiğini görmek, halkımızın mutlu olduğunu görmek, beni ziyadesiyle mutlu ediyor.”

ODUNPAZARI ADAYLIĞI BEYLİKOVALILARI ÜZMÜŞTÜR

Bu sözler hayata geçirdiği büyük projelerle Beylikova ilçesinin kaderini değiştiren Özkan Alp’e ait. 15 ay önce kendisiyle Beylikova’da röportaj yapmıştım. Alp’in Beylikova’da gerçekleştirdiği büyük gelişimi anlatırken, gözleri parlıyordu. Sınırlı imkanlara rağmen yaptıklarıyla ilçe halkını mutlu eden Alp için artık Beylikova dar gelmeye başlamıştı. O da Odunpazarı Belediye Başkanlığına talip oldu. Odunpazarı için Eski Belediye Başkanı Burhan Sakallı, Sivrihisar Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü, Sağlık Sen Eskişehir Şube Başkanı Hasan Hüseyin Köksal, Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Murat Özcan, eski Odunpazarı İlçe Başkanı Ali Acar, eski Odunpazarı Belediye Başkanı Süleyman Ekşi gibi isimlerin adları geçiyordu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Odunpazarı Belediye Başkan adaylığı için Özkan Alp’i tercih etti. Beylikova’da hayata geçirdiği projeler, insanları ötekileştirmeyen ve tüm halkı kucaklayan kişiliğiyle Özkan Alp AK Parti Odunpazarı Belediye Başkan Adaylığını gerçekten hak etti. Yılmaz Hoca ve Ahmet Ataç, CHP’li olmayan insanlardan da oy alabiliyorlar. Bundan dolayı da girdikleri seçimleri kazanıyorlar. Alp’te Beylikova’da AK Partili olmayan seçmenlerinde oylarını hep aldı. Çünkü işini layıkıyla yaptı. Hizmet yaparken, ‘bize oy vermiş, vermemiş’ diye düşünmedi. Herkesi kucakladı. Bundan dolayı Beylikova'da çok sevildi. Alp’in Odunpazarı adaylığı Beylikovalıların büyük çoğunluğunu üzmüştür.

İLÇEYİ EĞİTİM MERKEZİ YAPTI

Özkan Alp’in hayata geçirdiği ve benim de yerinde gördüğüm projelerin belli başlılarını, şöyle sıralıyorum.

Alp sayesinde Beylikova tarım, hayvancılık, eğitim/kültür, madencilik alanlarında cazibe merkezine dönüştü. AK Parti Milletvekilleri, Bakanlarla ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ile çok iyi ilişkiler kurarak, ilçenin yıllardır çözülemeyen sorunlarını çözdü.  Beylikova Alp sayesinde Eskişehir’in diğer kırsal ilçelerinin gıpta ile baktığı bir yer oldu. İlçenin altyapı sorunu kalmadı. Kanalizasyon, içme suyu hattı, doğal gaz, ilçenin tüm cadde ve sokakları asfaltlama ve tretuvar işleri yapıldı. Prof. Dr. Nabi Avcı ile iyi iletişimi sayesinde Fen Lisesi, Yatılı İmam Hatip Lisesi, Anaokulu ve Kreş Otel Konforunda Pansiyonlar ve Meslek Atölye ve 3D Konferans ve Sinema Salonu gibi birçok eğitim yatırımı getirildi. İlçenin eğitim konusunda bir tek eksiği üniversite kaldı. Beylikova’ya devlet hastanesi kazandırıldı. 11 adet futbol ve voleybol sahaları, 1 adet açık, bir adet kapalı spor kompleksi, tenis kortu kazandırdı. İlçenin sentetik çim futbol sahası ve tribünleri yeniden yapıldı. Havuz ve aqua park açıldı. Kapalı pazar yeri, gençlik merkezi ve sosyal tesisler açtı. İlçeye yeni lojmanlar ve işyerleri yaptı. Hamamı ve belediye otelini tadil ederek hizmete açtı. Tüm kamu binalarını restore etti. Besi Organize Sanayi Bölgesini faaliyete geçirdi. Beylikova Sulama Deposunu (baraj) faaliyete geçirdi. Belediyeye yeni Hizmet araçları ve ekipmanlar kazandırdı.

‘TARLADA İZİ OLMAYANIN HARMANDA YÜZÜ OLMAZ’

Beylikova Sulama ve Depolama Göleti (baraj) sayesinde 23 bin dekar kıraç alan suya kavuştu. Bu alanda tarım faaliyetleriyle uğraşan çiftçilerin geliri 10’a katlandı. Daha önce ilçede yetişmeyen mısır, pancar, domates gibi birçok tarım ürünü üretilebilir duruma geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Ekilmedik Tek Karış Toprak Kalmayacak” direktifleriyle atıl durumda bulunan 4 Milyon metrekare tarım arazisi ekonomiye kazandırıldı. 4 Milyon metrekarelik alanda arpa ve buğday tarımı yapıldı. Ayrıca yine mülkiyeti belediyeye ait tarım arazilerinde elma ve biber yetiştiriciliği yapıldı. Sulama göletinin yanına 1 MW’lık Güneş Enerjisi Santrali yaparak sulama maliyetlerini düşürmek için bir proje başlattı. ‘Tarlada izi olmayanın Harmanda Yüzü olmaz’ sözünde olduğu gibi 15 yıldır Beylikova’da büyük izler bırakan ve bir ilçenin kaderini değiştiren Özkan Alp, iki dönemdir Odunpazarı Belediye Başkanlığı yapan Kazım Kurt karşısında seçimi kazanır mı? Bunu bekleyip göreceğiz…

***

NOSTALJİ

ESKİŞEHİR’İ BÜYÜKŞEHİR YAPTILAR


20 Ekim 1991 yılı seçimleri öncesinde DYP milletvekili adayları seçim afişi için toplu fotoğraf çektirmişti. 6. Sıra Milletvekili Adayı merhum Aydın Arat fotoğraf çekimine gelemediği için bu tarihi fotoğrafta yer almadı.
 

‘TERCİHLİ OY SİSTEMİ’

Dokuz milletvekili adayının fotoğrafının yer aldığı afişin sol üst köşesinde ‘Eskişehir Gelişecek, Büyükşehir olacak’ yazısı dikkati çekiyor. Alt kısmına büyük bir DYP amblemi ve DYP Eskişehir Milletvekili Adayları yazısı konulmuş. 1991 seçimlerinde ‘Tercihli Oy Sistemi’ vardı. O yıl Eskişehir 5 milletvekili çıkarıyordu. Bunun iki katı olan 10 adayın ismi seçim pusulasına yazılıyordu. DYP’nin 10 adayının ismi de seçim pusulasına yazıldı. DYP’nin milletvekili adayları şöyle sıralandı; “1.Hüsamettin Cindoruk, 2. İbrahim Yaşar Dedelek, 3. Fevzi Yalçın, 4. M.Sadri Yıldırım, 5. Selçuk Öztürk, 6. Aydın Arat, 7. Sema Suçıkaran, 8. Talat Uğur, 9. İsmail Hakkı Öztekin ve 10. Orhan Kesikoğlu.”
 

BİRİNCİ PARTİ OLDU

DYP’liler bu seçimde tercihli oy sistemine pek rağbet etmeyerek, partilerine oy verdi. DYP 117 bin 415 oy (%34,14) alarak Eskişehir’de birinci parti oldu. Üç milletvekili çıkardı. (Hüsamettin Cindoruk, İbrahim Yaşar Dedelek, Fevzi Yalçın) Anavatan Partisi 77 bin 894 oy (%22,65) aldı. ANAP iki milletvekili çıkardı. Bunlardan birisi (Hüseyin Aksoy) tercihli oy sistemi sayesinde liste başındaki İsmet Oktay’ı geçerek milletvekili oldu. Diğer milletvekili ise Mustafa Balcılar oldu. SHP 67 bin 378 oy (%19.59) aldı. DSP 45 bin 689 oy (%13,28) aldı. Refah Partisi 35 bin 5 oy (%10,18) aldı. 77 bin oy alan Anavatan Partisi 2 milletvekili çıkarırken, o seçimde 67 bin oy alan SHP’nin bir milletvekili daha çıkaramaması dikkat çekiyor. Seçimden sonra DYP-SHP Koalisyon Hükümeti kuruldu. Bu hükümet 1991-1995 yılları arasında ülkeyi yönetti. Hüsamettin Cindoruk TBMM Başkanı oldu. Cindoruk seçimden önce kent halkına verdiği sözü tutarak, Eskişehir’i Büyükşehir yaptı. Eskişehir Büyükşehir olabilecek koşulları taşımıyordu. Cindoruk, önce İçişleri Bakanı İsmet Sezgin’e daha sonra Başbakan Süleyman Demirel’e bizzat kendi eliyle imzalatarak Eskişehir’i Büyükşehir yaptı.