CHP İl Kongresi önceki gün Porsuk Spor Salonu'nda yapıldı. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun katıldığı kongrede bir sürpriz yaşanmadı.

İKİNCİ DEFA YENİLDİ
İl Başkanı Sinan Özkar 86 oy farkıyla seçimi kazandı. Ben daha önceki yazılarımda Özkar'ın Özokcu'ya en az 60 oy fark atacağını belirtmiştim. Odunpazarı Tepebaşı bölgesinden 52 delege fazla. 34 doğal delegenin 30'u da Özkar'ın yanında 30 ekleyip, dört çıkarıldığında aradaki fark 78'e çıkıyor. Kazım Kurt Grubu anne, baba, kardeş, damat, gelin, kuzen, amca ve teyzelerinden oluşan kemik bir İl delege listesi hazırladı. Buna belediye çalışanları da eklendiğinde bu listenin delinmesi zaten zordu. Tepebaşı'nın hazırladığı İl delege listesi Odunpazarı gibi 'kemik' değildi. İki yıl önce Ahmet Ataç Grubu merkez dışındaki ilçelerdeki 70 delegenin 63'ünü almasına rağmen kongreyi bir oyla kaybetmişti. Bu sefer ilçe başkanlarını kurultay delegesi yazmalarına rağmen bu rakama ulaşamadılar. Özkar'ın kazanacağı daha aday olmadan önce bile belliydi. Kazım Kurt'un adayı Sinan Özkar 355 oyla tekrar başkanlığa seçilirken, Ahmet Ataç'ın adayı İlker Ozokcu 269 oyda kalarak ikinci defa yenildi. Peki iki yıl önceki 'bir fark' iki yıl sonra nasıl 86'ya çıktı. Kurt'a karşı üst üste iki kongre kaybeden Ahmet Ataç umarım bu yaşananlardan kendisine ders çıkarır.

ÇOK SİLİK KALDILAR
Bundan sonra Büyükerşen'den nefret edenlerle birlikte siyaset yapma alışkanlığından vazgeçer. Partide sevilmeyen, güvenilmeyen ve tabanı olmayan insanları artık kendisine kılavuz yapmaz. İki yıl önce Sinan Özkar 295, İlker Özokcu 294 oy almıştı. Özkar aldığı oy sayısını 60 arttırırken, Ozokcu'nun oy sayısı 35 düştü. Ataç Grubu, Odunpazarı'ndaki delege seçimlerinde çok silik kaldı. O da yetmedi Tepebaşı İlçe Kongresi'nde aday belirleme yöntemiyle yıllardır var olan huzur ortamı bozuldu. Seçilen yönetim iki parçaya, seçilen İl delegeleri dokuz parçaya bölündü. Yaşanan kongre yenilgisi sonrasında Tepebaşı İlçe iyice karıştı. Artık CHP Tepebaşı'nda hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Özellikle Ataç'ı aday belirleme sürecinde etkileyip, ilçeyi karıştıranların, şimdi 'eski yönetimi suçlayıp, kendilerine aklamaya çalışmaları pes' dedirtiyor. Özkar yönetiminde yer alan bazı isimlerin de bunlara yakın olması kafalarda soru işaretleri bırakıyor.

YÖRÜK'E NEDEN
YER VERİLMEDİ?

Ataç Grubunun seçim hezimetinin nedenleri şu soruların ardında gizli; 'İki yıl önce Odunpazarı'nda Ataç için çalışan Abdülkadir Adar, Erman Gölet, Yücel Yenilmez gibi etkili isimler neden küstürüldü? İki yıl önce Odunpazarı'ndaki delege seçimlerinde Kurt Grubuyla kıran kırana mücadele eden ekip neden dağıldı? Odunpazarı'nda Serhan Taşdemir'in ismini Ataç Grubunun adayı olarak kimler lanse etti? O'nun ismini lanse edenler neden arkasında durmadı? İki yıl önce kırsalda 70 delegenin 63'ünün oyu nasıl alındı? Bugün İlçe Başkanları kurultay delegesi adayı yapılmasına rağmen bu sayıya neden ulaşılamadı? 8 yıl gürültüsüz ve patırtısız şekilde başarıyla Tepebaşı İlçe Başkanlığı yapmış Vural Yörük'e neden Kurultay delegesi listesinde yer verilmedi? İl delege listesinde büyük ağırlığı olan Yörük, beş delegesi olan ilçe başkanlarından daha mı değersiz sayıldı? İl Kongresi öncesinde Tepebaşı İlçe Başkanı Atilay Dalgıç'ın dışarıdan birilerinin yönlendirilmesiyle delegede büyük ağırlığı olan eski yöneticileri neden dışlamaya çalıştı? Dalgıç neden İl Kongresi bitene kadar ilçeyi uyumlu şekilde yönetmedi? Kongre sürecinde Ataç'ın yanında görünüp, ikili oynayanlar var mı?

KILIÇDAROĞLU
BÜYÜKERŞEN'İ ÖVDÜ

CHP İl Yönetimi kongre organizasyonunu iyi gerçekleştiremedi. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu kürsüye çıktığında tribünlerin yarısından fazlası boştu. Kılıçdaroğlu konuşmasını tamamlarken salon doldu. CHP'liler pankartlar açarak, termik santral yapılmasına tepki gösterdi. Eski kongrelerde olduğu gibi 'salonda delege avı' pek yaşanmadı. Çünkü delegelerin verecekleri oyların rengi daha salona gelmeden önce belliydi. Divan Başkanı Levent Gök isteyen muhtarın kürsüde konuşma yapabileceğini söyledi. Ancak tek bir muhtar çıkıp konuşmadı. Metin Tomsuk, Murat Kahyaoğlu dışında delege yada eski vekil söz alıp CHP'nin geleceği ile ilgili konuşmadı. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu yaptığı konuşmada Yılmaz Büyükerşen ile ilgili övgü dolu sözler söyledi.

LİSTEDE ÇAKICIER AĞIRLIĞI
CHP eski MilletvekiliMurat Kahyaoğlu, seçimin blok yada çarşaf şeklinde oylaması yapılmadan önce konuşmak istedi. Ancak İl Başkanı Sinan Özkar Divan'a giderek, Kahyaoğlu'nun delege olmadığı için konuşamayacağını söyledi. Divan Başkanı Levent Gök'te Kahyaoğlu'nu konuşturmadı. Kongrede daha sonra söz alan Kahyaoğlu, konuşturulmamasının tüzüğe aykırı olduğunu belirterek, Özkar'ı sert bir dille eleştirdi. Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy'un isminin Mavi Listede Kurultay Delegesi olarak yazılmamasına tepki göstererek, oy kullanmadan salondan ayrıldığı iddia ediliyor.Sinan Özkar'ın Mavi Listesinde Erdal Çakıcıer'in ismi öne çıktı. Partide hep önemli görevlerde bulunan Çakıcıer'in Özkar'ın yönetimine girmeyi kabul etmesi bazı partililer tarafından şaşkınlıkla karşılandı. Çakıcıer'in Örgütlerden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı olacağı belirtiliyor.

DİKKAT ÇEKEN İSİMLER
İki yıl önceki kongrede Ahmet Ataç ile birlikte hareket eden Abdülkadir Adar'ın eşi Esma Adar'da Özkar'ın yönetiminde. Daha düne kadar CHP Tepebaşı İlçe Yöneticisi olan Mustafa Öztürk'te Mavi liste yönetiminde yer aldı. Tepebaşı'nda Ataç Grubuna karşı muhalefet hareketinin öncüleri olan Ahmet Saraç, Ahmet Sevim'de İl Yönetiminde yer aldılar. Partinin eski güçlü isimlerinden Turan Duru'da yönetimin dikkat çeken isimlerinden oldu. İl Gençlik Kolları Başkanı Deniz Demirbilek ve eski İl Kadın Kolları Başkanı Zakire Altınel'de yeni yönetimde görev aldılar. Hamza Akpınar, Atilay Dalgıç, Şahin Bozat'a yakın bir isim olan Berrin Tetik'in de Özkar yönetiminde yer alması dikkat çekti. Sinan Özkar'ın eşi Derya Özkar ile iyi arkadaş olan Tetik eski ekibinden gerçekten ayrıldı mı?

******

İKİ İMZAYLA ADAY OLAMADIM


CHP İl Başkan Adayı Ersen Yeniceli telefonla aradı. Kongre süreci dönenimde tarafsız ve doğru yorumlarda bulunduğum için bana teşekkür eden Yeniceli neden aday olamadığını anlattı. Yeniceli; 'Kongrede aday olmak için 64 imza gerekiyordu. Ben 71 imza toplayıp, Divana teslim ettim. Ancak Ali Rıza Menevşe ve Mehmet Ali Çelik bana imza veren 9 kişinin imzalarını geri aldırttı. Böyle imza sayım 62'ye düştü. Ben de aday olamadım' dedi.

*****
FOTO ŞAKA

Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen:
Tekinciğim bugün kongrede seçilenler yarın milletvekili ve belediye başkan adayı olmasın.
CHP Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl: Haklısın Hocam. Kesinlikle onları aday yapmayız.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Tekin Bey Yılmaz Hoca'yla Cumhurbaşkanı adayı olması için mi konuşuyor? İnşallah onu ikna eder. Yoksa bu iş bana kalırsa ne yaparım.
CHP İl Başkanı Sinan Özkan: Yılmaz Hoca kesin yarın benim istifa edip, milletvekili adayı olmamam için Tekin Bey'e kulis yapıyor. 'Hoca'nın sözünü dinlemedim' diye inşallah sonum Erman Gölet'e benzemez.

*****

FIKRA

GAZETELERİN YAZDIĞI
Üç soyguncu bankayı soyduktan sonra kaçıp ormanda buluşmuşlar. Biri:
– Şu paralan sayalım, demiş. İkincisi:
– Boş ver yahu, nasıl olsa yarın gazeteler yazar, öğreniriz, diye itiraz etmiş.
Üçüncüsü yerinden fırlamış:
– Deli misiniz yahu, yarın her gazete ayrı ayrı şeyler yazar, birbirimize gireriz...