İnsanın sağlıklı yaşam sürmesine katkı sağlayan, besleyici değeri yüksek ve hazırlanması kolay fonksiyonel gıdalardan biri olan yaz sebzesi kabakla yapılan yemekler, sofralara a zannedildiğinden daha fazla çeşitlilik ve lezzet katmaktadır. Kabaktan çorba, zeytinyağlı ve etli yemek, köfte, mücver, fırında ve yağda kızartma, sararak veya oyarak dolma, geleneksel börek, unsuz pizza, kabak imambayıldısı,omleti, lazanyası, sandal kabak salatası gibi yemekler yapılmaktadır.Kabak çorbası her öğünde tüketilebilecek mide dostu bir yiyecektir.Mutfağımızda az yapılsa da küçük bebekler, yaşlılar ve diyet yapanlar için besleyici bir gıdadır. Kabak çorbası iki türlü yapılabilmektedir.
Kabak, soğan, ve patates doğranıp, içine pirinç, yağ, su ve tuz eklenip pişirilir, sonra birlikte çırpılmış yumurta sarısı, süt ve un eklenerek kıvam verilir ve üzerine istenirse kızartılmış tereyağlı, kırmızı biberli karışım dökülür ve dereotu ile süslenir. Eğer evdeki malzeme azsa, sıvı yağ, un ile pembeleşinceye kadar kavrulur içine küp küpkabak doğrandıktan sonra biraz daha kızartılıp, tuz, su, süt eklenip karıştırılarak çorba elde edilir. Kabak çorbası karbonhidrat, protein, vitamin ve minerallerce dengeli bir yemektir ve tek başına doyurucu, lezzetli bir sıcak gıdadır. Yaz aylarında sıkça sofralarda yer alan yemekler arasında zeytinyağlılar ve kızartmalarbulunur. Kabakla yapılan kızartmalarda, kabaklar çok ince olmayacak şekilde halka halka doğranıp, yağ ve baharatlar karıştırılır veya kabak uzunlamasına orta kalınlıkta doğranıp, mısır unu, baharatlar, yağ karışımına bulandıktan sonra, yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye alınıp, tek sıra halinde dizilerek yapılabilmektedir.
Bu kızartma sarımsaklı yoğurtla birleştirilirse,kabakta eksik olan B12 ve protein yönünden zenginleştirilir, sarımsakla birlikte ise çeşitli kimyasal madde ve kükürtle zenginleştirilir, böylece insan vücudunu pek çok hastalığa karşı koruma kapasitesine sahip, iştah açıcı ve lezzetli bir yemek elde edilebilmektedir. Pirinçle yapılan zeytinyağlı kabak yemeği, yağı ve karbonhidratıbirlikte bulundurur. Çoğu nişasta olan pirinç, kabakla birlikte vücuda yakıt sağlamakta, beynin işleyişine yardımcı olmakta, bağırsağa ulaşan sindirilmemiş nişasta, kabakta olan vitamin ve minerallerle oradaki faydalı bakterileri artırarak bağışıklığı güçlendirmekte, hücrelerin yenilenmesini sağlayarak yaşlanma sürecini yavaşlatmaktadır. Üzerine konulan dereotlu ve sarımsaklı yoğurtla, kalsiyum ve magnezyumca daha da zenginleşerek kemik sağlığını korumaya yardımcı olmakta, artan antioksidan içeriği ile vücutta oluşan zararlı maddeleri atmakta, sindirimi kolaylaştırmakta, tiroid fonksiyonlarının düzenlenmesinde etkili olmaktadır. Kabak bazende sadece kendi başına veya patlıcanla kızartılıp, üzerine kızarmış soğan, biber ve domates eklenerekde zeytinyağlı yemeği yapılmaktadır.
Patlıcan eklenen kabak yemeklerinin antioksidan içeriği artmakta, ağrılarızı azaltıcı etkiye sahip olmaktadır. Kabak fırında kızartma yapılacak şekilde hazırlanıpiçine biber, domates, sarımsak ve soğan ile kavrulmuş tavuk eti ve üzerine beşamel sos(un kavrulup, süt eklenerek hazırlanan) konularak hem B5, B6, B12 çinko ve demir içeriği artmaktadır. Gelişme çağındaki çocuklar, hamileler, stresi yüksek insanlar için sıkıntıları azaltacak yiyecek haline dönüşmektedir. Kabak köftesi, rendelenmiş kabağın suyu sıkıldıktan sonra yapılabildiği gibi içine patates, havuç rendesi, içine un veya çölyak hastalığı olanlar için un yerine ezilmiş haşlanmış nohut, yumurta, dereotu, nane, baharatlaryapılmaktadır. Nohutla yapılan kabak köftesi (kabaklı falafel) amino asitlerden triptofan ve seratonin yönünden zengin ve B vitamini grubundan kolin bakımından iyi bir kaynak olmakta, bu maddeler nedeniyle sakin ve huzurlu uyku uyumaya yardımcı olmaktadır. Hamilelerde folat(B9) ihtiyacını karşılayarak bebeğin iskelet sağlığına katkıda bulunur.
Kabak yemeklerinden olan sandal kabak yapımında uzunlamasına kesilip, içi oyulan haşlanan veya biraz fırında pişirilen kabakların içine lor, yumurta, yeşil sebzeler karıştırıp konmakta, beşamel sos veya kaşar peynirle pişirilmektedir. Lor veya çökelekte %80 oranında bulunan kazein tok tutma özelliğine sahip olup ve whey proteinleri bağışıklığı da güçlendirmekte ve kas proteinlerinin daha iyi sentezlenmesini sağlamaktadır. Sporcular, yaşlılar, zayıflama diyeti yapan bireyler için sandal kabak çok ideal bir yemektir. Diyabet hastalarında da şeker kontrolünü sağlamaktadır. Yapımı diğer dolmalara göre daha kolay olan kabak dolması, hem sarılarak hem de oyularak yapılabilmektedir. Zeytinyağlısı ve etlisi(beyaz veya kırmızı et) yapılan kabak dolmasında, zeytinyağlısının içine haşlanmış mercimek, nohut konularak bitkisel protein değeri artırılabilmektedir. Dolmalarda pirinç ile birlikte bulgur kullanımı lezzetini ve besleyiciliğini artıracaktır.
Salata olarak sadece kabak veya havuç ile kavrulup, yağda pembeleştirilmiş soğan, istenirse haşlanmış mercimek eklenerek yapılmaktadır. Mercimeğin kan yapıcı özelliği ile kabak dolmasına konulan yeşil sebzeler domates,salça, soğan ile C vitamini özelliği artmaktadır. Çocukların sevdiği pizza kızartılmış kabağa, salçalı sos sürülüp, üzerine peynir yumurta, zeytin, sucuk konularakta yapılabilmektedir. Yumurtalı kabak omleti veya krep hamuruna kabak rendesi eklenerek yapılan kabaklı krepler, çocuklar tarafından tüketilebilecek faydalı atıştırmalıklardır.
Kabakla yapılan yemeklerin hepsi içeriklerine göre birbirinden farklı faydaya sahiptirler. Genel olarak bu yemeklerin A, B, C ve E vitamini açısından zengin olup, potasyum, magnezyum, çinko, iyot, manganez, fosfor ve lifler açısından zengindirler. Gözlere, beyne, sindirim sistemine, kalbe, idrar yollarına , böbreklere, kısaca vücudun her noktasına farklı faydalar sunar