Son günlerin en çok konuşulan siyasi isimlerinden biri de AK Parti Eskişehir İl Başkanı Gürhan Albayrak.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce’ye gerçekleştirdiği nazik ziyaretten önce İstikbal Gazetesi’nden Özge Zaim’e yaptığı çarpıcı açıklamalar da dikkate değer… Zira seçim analizini yapıyor kendi cephesinden Albayrak…

CHP’nin önceki seçimde 12.8 milyon, bu seçimde ise 13.8 milyon oy aldığını söyleyen Albayrak, yerel seçimi CHP’nin başarısı olarak görmediğini anlatıyor. Kendi seçmeninin sandığa gitmediğini itiraf ederken partisinin başarısızlığını da kabulleniyor…

Rakamları değerlendirmek bir yana sandığa gitmeyen seçmenin AK Parti ve CHP’nin kaderini belirlediği bir gerçek. Bilinçli olarak oy kullanan seçmen de kullanmayan seçmen de bir tercih yaptı. AK Parti kendi seçmenini bile bir türlü ikna edemedi. Buradan ders çıkarılmalı!

Kaybetmek oy alamamakla başlar…

Fakat başarıyı da kabul etmek gerek. Zaten Albayrak’ın Ünlüce ziyareti de bunun bir göstergesi değil mi?

*

Kazandıkları ilçe belediye başkanlarına hayırlı olsun ziyaretlerinin dışında doğru düzgün seçim kritiği yapmayan vekillerin ve vekil-adayın sessizliği nedeniyle kamuoyuna tek başına açıklama yapmak zorunda kalan Albayrak, partinin yükünü sırtlandı…

Özeleştirilerin dışında yaptığı bazı yorumlardaki inatçı tutumunun buradan kaynaklandığını düşünüyorum. Parti içerisinde kazan kaynadıkça birleştirici ve uyumlu olmak da giderek zorlaşacak.

Seçim sonucunun dışında başlı başına değerlendirilmesi gereken bir süreç var; aday belirleme.

Malum seçim biter, seçim başlar. Bu değerlendirme de sonrakine hazırlık olur!

*

En çok dikkat çekilen konu adayların tanınırlığı. Ben adayın tanınırlık düzeyinin kazanma oranını yükselttiğine inanmıyorum. Israrla üzerinde durdukları ‘anketlerde kazanıyor çıktık’, ‘anketlerle adayları belirledik’, ‘üyelerimiz anketlere katıldı’ söylemleri gerçeği yansıtmadı.

Artık bunu da kabullenmek gerek…

Bu söylemler resmen ‘anketlerle kaybettik’ demek oluyor… Bilimsel, açık, net!

*

İttifak içindeki çatırdamalardan, adaylar arasındaki uyuma AK Parti’nin bu kaybedişle tartışacağı çok konu var. Bunları tek başına İl Başkanı yapamaz.

Şu an parti içinde en çok konuşulan konu ‘patron’… Teşkilatın hassasiyetini de göz önüne alarak bu konu çözülebilir. AK Parti’ye Eskişehir’de ne patron ne patronculuk yarıyor… Çünkü asıl mesele lider bulabilmek, aday her zaman bulunur!