Eskişehirliler bugüne kadar yapılan seçimlerde siyaset ve sporu hep ayırmıştır.

Eskişehirspor'u şampiyon yapmış efsane başkanlar ve efsane futbolcular bugüne kadar girdikleri seçimlerde başarılı olamadı. Bu konuda yaşanan örnekleri siz okurlarım için şöyle sıraladım.

YILMAZ SEZER ŞAMPİYON YAPTI SEÇİLEMEDİ

Eskişehirspor’un Kurucu Başkanı Aziz Bolel, 1983 seçimlerinde Eskişehir’de bağımsız milletvekili adayı oldu. Çok az oy alarak seçimi kaybetti. 1983-1984 sezonunda Eskişehirspor 2. Ligde (Bugünün 1.Ligi) şampiyonluğa koşuyordu. Kulüp Başkanı Emirdağlı başarılı işadamı Yılmaz Sezer'di. DYP Eskişehirspor'dan dolayı onu Eskişehir Belediye Başkan adayı gösterdi. Ancak seçimde '10 bin civarında oy alabildi.' ANAP adayı Sezai Aksoy bu seçimin kazananı oldu. Beklemediği miktarda oy alan Sezer çok gerilerde kaldı. O yıl Sezer başkanlığında Eskişehirspor şampiyon olarak tekrar birinci lige (Bugünün Süper Ligi) çıktı. Ancak 'takımı şampiyonluğa taşıyan efsane başkan bunun karşılığını oy olarak' alamadı.

 

EFSANE HEPER ÜÇÜNCÜ OLDU


26 Mart 1989 yerel seçimlerinde ANAP Sezai Aksoy'u tekrar başkan adayı yapmadı. O'nun yerine daha popüler birisini aday yapmak istedi. Bu isim Eskişehirspor'un Büyük Efsanesi Fethi Heper'di. Tüm ES ES taraftarının gönlünde taht kuran Heper Anavatan Partisi'nden Belediye Başkan adayı oldu. SHP'nin adayı ise 1973-1977 yılları arasında Eskişehir Belediye Başkanlığı yapan merhum Selami Vardar'dı. DYP'de sendikacı Muhittin Yılmaz'ı aday gösterdi. Vardar oyların yüzde 43,11'ini alarak (79 bin 767 oy) Eskişehir Belediye Başkanı seçildi. DYP adayı Yılmaz 51 bin 869 oy aldı. Eskişehirspor'un büyük efsanesi Fethi Heper bu seçimde 35 bin 396 oy aldı. Zeki Ünal 1990-1991 ve 1999-2000 yılları arasında Eskişehirspor Başkanlığı yaptı. 1987-1991 yılları arasında SHP Eskişehir Milletvekilliği yapan Ünal 27 Mart 1994 seçimlerinde CHP'den Odunpazarı Belediye Başkan adayı oldu. Bu seçimi 27 bin 307 oy alan DYP adayı Ayhan Boyer kazandı. DSP ve Anavatan Partisi adayları da Zeki Ünal'ı geçti. Ünal bu seçimde '11 bin 191 oy alarak, dördüncü sırada' yer aldı.

ÜNALLI DYP YÜZDE 7 OY ALDI
Aynı Ünal 1995'de CHP 1. Sıra milletvekili adayı oldu. Ancak CHP Eskişehir'den milletvekili çıkaramadı. O seçimde DSP Eskişehir'de birinci parti oldu. Necati Albay, Mamhut Erdir DSP'den, İbrahim Yaşar Dedelek, Demir Berberoğlu DYP'den Mustafa Balcılar Anavatan Partisi'nden, Hanefi Demirkol Refah Partisi'nden seçildi. Eskişehirspor 1986-1987 sezonunda Türkiye Kupası'nda final oynadı. Aynı yıl Beşiktaş'ı penaltılarla yenerek Başbakanlık Kupasını kazandı.

Aynı zamanda Eskişehirspor'un Kurucularından olan Kulüp Başkanı Aydın Begiter 1987 seçimlerinde Anavatan Partisi'nden aday adayı oldu. Ancak parti yönetimi Begiter'i 'beş kişilik milletvekili aday listesinin dördüncü sırasına' koydu. Anavatan Partisi üç milletvekili (Erol Zeytinoğlu, İsmet Oktay, Mustafa Balcılar) çıkardı. Dördüncü sırada olan Begiter milletvekili seçilemedi. Halil Ünal tüm imkansızlıklara rağmen 2005-2006 sezonunda Eskişehirspor'u 2. Ligde şampiyon yaparak birinci lige çıkardı. Bayrağı Nebi Hatipoğlu'na devretti. Ünal bu şampiyonluktan bir yıl sonra 2007 seçimlerinde DYP'den Eskişehir Milletvekili adayı oldu. DYP onu ikinci sıraya koydu. AK Parti yüzde 44,48 (194 bin 404) oy aldı. CHP yüzde 25,38 (110 bin 968), MHP yüzde 15,61 (68 bin 272) oy aldı. Halil Ünal'ın listesinde olduğu DYP ise yüzde 7 (30 bin 913) oy alabildi.

YA SERGEN'İ YA DA DEFTERLERİ


2007-2011 yılları arasında Eskişehir Milletvekilliği yapan dönemin Maliye Bakanı Merhum Kemal Unakıtan'ın Eskişehirspor'a büyük desteği oldu. Bir telefonuyla Gaziantep Belediyespor'dan dört futbolcuyu Eskişehir'e getirdi. Sergen Yalçın o yıllarda oynadığı takımın sponsorluğunu yapan firma onun ES ES'e bedelsiz gelmesini istemiyordu. Unatıkan o firmanın Yönetim Kurulu Başkanını arayarak, 'Ya Sergen'i gönder ya da defterlerini' diye sert çıktı. O firmanın sahibi, bu sözleri söyleyen Maliye Bakanı olduğu için Sergen'i ES ES'e göndermek zorunda kaldı. O'nun sayesinde ES ES 2007-2008 sezonunda 1. Ligde şampiyon olarak, Süper Lige çıktı. Unakıtan sayesinde gelen şampiyonluktan 9 ay sonra yerel seçimler yapıldı. Bu seçimlerde 'Eskişehirspor'a destek vermemekle eleştirilen Yılmaz Büyükerşen yüzde 51,50 (194 bin 945) oyla bugüne kadar ki en rahat seçimini' kazandı. AK Parti adayı Hasan Gönen yüzde 37,1 (140 bin 582) oyda kaldı. Unakıtan sayesinde gelen şampiyonluğun AK Parti'ye oy olarak bir getirisi olmadı.

 

BEŞ DEFA ÜST ÜSTE SEÇİLEMEZDİ
Yazdığım bu örnekler gösteriyor ki; Eskişehirspor üzerinden siyaset yapmak isteyenler hiç başarılı olmadı. Seçmenler 'Sırf Eskişehirspor'a destek oldu, kulüp başkanlığı yaptı' diye birilerine belediye başkanlığı için oy vermeyi hiç düşünmedi. Belediye başkanlığı yapabilecek bilgi ve donanıma sahip olup olmadıklarına göre oyunu kullandı. Yani anlayacağınız gibi; Eskişehir siyasetinde ES ES'in oy olarak fazla bir ağırlığı yok. Özellikle son yıllarda bu ağırlığın daha da azalmasında kimlerin kusuru olduğu ortada. Gerçekten seçmen gözünde bir ağırlığı olmuş olsaydı, Yılmaz Büyükerşen 5 defa üst üste seçim kazanamazdı.  Başkanlığı döneminde Eskişehirspor’u 2008 yılında şampiyon yaparak, Süper Lige çıkaran Nebi Hatipoğlu da Eskişehirspor taraftarından seçimi kazandıracak bir oy gelmesini beklemesin. Eskişehirspor’dan kendisine gelecek oy ancak deplasmana giden cefakar taraftar sayısını geçmez.

***

NOSTALJİ

ES ES’İN BÜYÜK KAPTANI VE İMPARATOR BECKENBAUER

Tarih 20 Aralık 1975. Yer İnönü Stadı. Son Dünya Şampiyonu Batı Almanya ile Türkiye özel milli maç oynuyor. Almanların ‘İmparator’ lakaplı Kaptanı Franz Beckenbauer ile Türkiye A Milli Futbol Takımı Kaptanı İsmail Arca maç öncesi birbirlerine başarı diliyor. Eskişehirspor Anadolu’da Futbol İhtilalini yaparak, üç büyüklere kafa tuttuğu yıllarda takımın en önemli parçalarından birisi de İsmail Arca idi. Taraftarın ‘Büyük Kaptan’ diye sevgiyle bağrına bastığı Arca, 1948 yılında İnegöl’de doğdu. 1965 yılında Kırmızı Şimşeklere transfer olan Arca, ES ES’in Sevilla Zaferi’nde, 1971’de Türkiye ve Cumhurbaşkanlığı Kupası şampiyonluğunda ve 1972 yılında Başbakanlık Kupası şampiyonluğunda yer alan bir büyük efsaneydi. 27’si A olmak üzere 53 defa milli olan İsmail Arca Eskişehirspor’da 17 yıl aralıksız top koşturdu. ES ES’te sevincin yanında hüznü de yaşadı. Eskişehirspor 1981-1982 Sezonu’nda İkinci Lige düşerken takımın kaptanı İsmail arca idi. 1982 yılında futbolu Eskişehirspor’da bıraktı. 400 maçta ES ES’in kaptanı olarak sahaya çıktı. A Milli Takımda da Fatih Terim, Şenol Güneş, Mustafa Denizli ve Cemil Turan gibi önemli futbolcuların da kaptanlığını yaptı.

***

DÜNYA TARİHİ

SUİKASTTAN İKİ SAAT SONRA BAŞKANLIK YEMİNİ

61 yıl önce. John F. Kennedy 22 Kasım 1963’te Dallas’ta suikasta uğrayıp yaşamını yitirdi. Kennedy suikastinden sadece iki saat sonra yeni başkan Lyndon Johnson Air Force One uçağında başkanlık yemini ediyor. Yanında pembe Chanel döpiyesiyle Jacqueline Kennedy. Döpiyesi kan lekeleriyle dolu.

***

UNUTULMAZ REPLİKLER

"Türkiye'de hiçbir başarı cezasız kalmaz." Devrim Arabaları