Eskişehir'e 42 km uzaklıkta, Eskişehir-Konya ve Eskişehir-Ankara yollarının kavşağında 2500 dekarlık arazi Cumhuriyet'ten önce 'Çifteler Çiftlik'i Hümayun' adıyla anılıyordu. Bu arazi Kurtuluş Savaşı'nda savaş alanı oldu. Daha sonra bu topraklardan geçen Seydi Suyu'ndan yararlanılarak, burada yemyeşil bir vaha yaratıldı.

1937'DE AÇILDI

Cumhuriyetin kuruluşundan 14 yıl sonra 1937'de bu yeşil arazide Mahmudiye Köy Eğitim Yurdu açıldı. Köy Eğitim Yurdu, eğitmenlerin yetiştirildiği, köy ilkokullarının 4. ve 5.sınıflarından mezun olan öğrencilerin 3 yıllık eğitim aldıktan sonra ''eğitmen'' olarak atandıkları, orta derecede öğretim yapan okuldu.

Daha sonra içinde bulunduğu Hamidiye Köyünün bitişiğinde bir şubesi daha açılarak,1. ve 2. Sınıflardan da öğrenci alarak eğitim ve öğretim hizmetine devam etti.

ÇİFTELER KÖY ENSTİTÜSÜ

1939 yılında ''Köy Öğretmen Okulu'' adını alan okul 17 Nisan 1940 tarihinde çıkarılan 1803 sayılı kanunla ''Çifteler Köy Enstitüsü ve Eğitmen Kursu'' oldu. Aynı yıl bu okulun öğrencileri Antalya-Aksu Köy Enstitüsü kuruluş çalışmalarına da inşaatçı olarak katıldı. Okul, 'Sürer Eker Biçeriz, Güvenip Ötesine,/Milletin Her Kazancı Milletin Kesesine/Toplandık Baş Çiftçinin, Atatürk'ün Sesine/Toprakla Savaş İçin, Ziraat Cephesine' sloganıyla, bu dönemde köy ilkokullarından aldığı öğrencileri, beş yıllık bir eğitimden sonra köy öğretmeni olarak yetiştiren bir eğitim kurumu haline geldi. 1952 yılına kadar Mahmudiye ve Hamidiye'de iki kademe halinde devam eden okul, bu tarihten sonra Mahmudiye şubesini, açılan yetiştirme yurdunu bırakıp Hamidiye'ye daimi olarak taşındı.

1956'DA YUNUS EMRE ADINI ALDI

1954 yılında Köy Enstitüleri kapatıldı. Okul, 4 Şubat 1954 yılında 6234 sayılı kanunla Şehir Öğretmen Okulları ile statüsü aynı kılınarak ve öğrenim süresi 6 yıla çıkarılarak, eğitim faaliyetini bu şekilde sürdürmeye başladı. 27 Ekim 1956'da Büyük Halk Şairi Yunus Emre'nin adını olarak ''Yunus Emre İlköğretim Okulu'' olarak eğitim faaliyetlerini sürdürmeye devam etti.

Milli Eğitim Bakanlığınca 1970-1971 Öğrenim yılından itibaren öğrenim süresi 7 yıla çıkarılan okulumuz, öğretmen yetiştirmenin yanı sıra lise öğrenimini de veren bir okul haline geldi. 1975 yılında son ilkokul öğretmenlerini mezun eden okul, yetiştirdiği binlerce öğretmenle övünülen bir eğitim ve öğretim yuvası olarak tarihteki yerini aldı.

CUMHURİYETİN BİR KAZANIMI

1990-1991 öğrenim yılından itibaren bir yılı hazırlık olmak üzere öğrenim yılı Ortaokuldan sonra 4 yıla çıkarılarak Yunus Emre Anadolu Öğretmen Lisesi haline getirildi. Bu güzide okul günümüzde de 8 yıllık İlköğretimden sonra sınavla öğrenci alan seçkin bir eğitim ve öğretim yuvası olarak Eskişehir eğitimine hizmet ediyordu. Eskişehir'in ilk öğretmen okulu olan ve Çifteler Köy Enstitüsü adıyla da ülkeye sayısız eğitimciler yetiştiren Yunusemre Anadolu Öğretmen Lisesi önümüzdeki yıldan itibaren Tarım Meslek Lisesi'ne dönüştürülecekmiş. AKP Mahmudiye İlçe Başkanı Mustafa Arslan bu okulun 2015-2016 Eğitim yılından itibaren Tarım Meslek Lisesi'ne dönüştürüleceğini açıkladı. Eskişehir'in yeni tarım meslek liselerine ihtiyacı vardır. Mutlaka da açılmalıdır. Ancak 77 yıllık köklü bir öğretmen okulunu, tarım meslek lisesine dönüştürülmesi doğru değildir. Bu yapılırsa, okulun köklü geçmişi hiçe sayılmış, yok edilmiş olur. Bu okuldan mezun olanlar ve eğitimci olarak çalışanlar Cumhuriyet'in ilk yıllarında Eskişehir'in en büyük kazanımlarından birisi olan 77 yıllık kuruma sahip çıkmalıdır.

BAKAN AVCI OKULUN TARİHİNE SAHİP ÇIKMALI

Ben Eskişehir'de Tarım Meslek Lisesi'nin açılmasına karşı değilim. Eskişehir'de 573 bin 329 hektar tarım arazisi var. Bu ilimizin toplam yüzölçümümün %43'ünü oluşturuyor. Yanlış zirai ilaç ve gübre kullanımı, düzensiz ekimler gibi çeşitli faktörler nedeniyle kullanılabilir tarım arazisi her geçen gün azalıyor. Mevcut tarım arazilerinin büyük kısmı şeker pancarı, ayçiçeği, arpa ve buğday üretiminde kullanılıp il ekonomisine katkısı sadece %11'dir.

Tarımsal üretimin ve verimliliğin artırılması, maksimum seviyeye çıkarılması, ürün rekolte ve çeşitliliğinin artırılması, daha teknolojik ve bilimsel tarım faaliyetlerinin gerçekleştirilebilmesi amacıyla kalifiye tarım personelinin yetiştirebilmesi için Eskişehir ilinde bir Tarım Meslek Lisesi mutlaka açılmalıdır. Veya ilçelerin birindeki Çok Programlı liselerden birisi Tarım Meslek Lisesi'ne dönüştürülmelidir. Ancak Eskişehir'in ilk öğretmen okulu asla Tarım Meslek Lisesi'ne dönüştürülmemeli.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, bu tarihi okula sahip çıkmalıdır. Bu okulumuz, 77 yıllık misyonunu sürdürerek, geleceğin öğretmenlerini yetiştirmeye devam etmelidir.

YAVUZ METİN ALTI AY SONRA TEKRAR BELEDİYE MECLİS ÜYESİ

CHP'li Mehmet Kamil Biçerli Belediye Meclis üyeliğinden istifa etti. Biçerli'nin yerine yedek listeden Yavuz Metin Odunpazarı Belediye Meclis Üyesi olacak. Soyadı gibi siyasette genç olan Avukat Emre Genç'te Biçerli'nin yerine Odunpazarı'ndan Büyükşehir Belediye Meclisi'ne girecek. 2009-2014 yılları arasında Odunpazarı Belediye Meclis Üyeliği yapan Metin altı aylık bir aradan sonra tekrar Odunpazarı Meclis Üyeliği görevini yapacak. Efsane İl Başkanı merhum Kemal Metin'in oğlu olan Yavuz Metin, CHP tabanında sevilen ve ağırlığı olan bir isim. Bir önceki dönemden dolayı tecrübeli olan Yavuz Metin ocak ayı toplantılarından itibaren Meclis Üyesi olarak, Odunpazarı Bölgesi halkına hizmet edecek. Yavuz Metin ve Emre Genç'e meclislerdeki yeni görevlerinde başarı diliyorum.

Foto şaka

CHP Odunpazarı Belediye Meclis Üyesi Emre Genç: Mahmut ağabey, önce Odunpazarı, sonra Büyükşehir Meclis üyesi oldum. Artık sıra milletvekili olmaya geldi değil mi?

CHP Odunpazarı Belediye Meclis Üyesi
Mahmut Süzen: İbrahim, sen yıllarca Kazım Kurt'la siyaset yaptın. Ancak senden sonra gelenler başkan yardımcılığına, büyükşehir meclisine koşarken, sen hep yaya kadın.

CHP Odunpazarı Belediye Meclis Üyesi
İbrahim Arslan: Mahmut Ağabey, şimdi tam da damarıma bastın. En iyisi bağlama sazımı alıp, Kazım ağabey için, 'Adaletin Bu mu Dünya' türküsünü söyleyeyim.