1961'den sonra ikinci referandum 12 Eylül darbesi sonrası hazırlanan 1982 Türkiye Anayasa değişikliği için yapıldı.
35 YIL ÖNCEKİ GAZETE
7 Kasım 1982'deki halk oylaması ile 1982 Anayasası, %8.63 'Hayır' (1.626.431 seçmen) oyuna karşılık, %91.37 'Evet' (17.215.559 seçmen) oyuyla kabul edildi. 1982 Anayasası, sonuçların açıklanmasıyla 9 Kasım 1982 tarihinde yürürlüğe girdi. 1982 Anayasası referandumu cumhurbaşkanlığı seçimi ile birleştirildi. Anayasanın kabulü ile birlikte, Anayasanın Geçici 1. Maddesi uyarınca, askeri müdahalenin ardından Milli Güvenlik Konseyi ile Devlet Başkanlığını üstlenen Kenan Evren 'Cumhurbaşkanı' sıfatını aldı. Böylece Kenan Evren'in cumhurbaşkanlığı da halk tarafından onaylanmış oldu. Referandumdan 13 gün önce 30 Ağustos 1982 tarihli Cumhuriyet Gazetesi'ndeki bir haber dikkat çekiyor. Haberde Cuntacı Devlet Başkanı Kenan Evren 35 yıl önce 'Dış güçlerle işbirliği yapanlar 'Hayır' kampanyası açtı' demiş.
SİZCE İLGİNÇ DEĞİL Mİ?
Bugün Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, referandumda 'Hayır' oyu kullanacakları 15 Temmuz hain darbe girişiminin yanında olmakla suçluyor. 'Hayır diyenlerin konumu aslında 15 Temmuz'un bir yerde de yanında yer almaktır' diyen Erdoğan, tıpkı Evren gibi 'Hayır' oyunu vereceğini söyleyenleri hainlikle suçluyor. Sonra neler oluyor? Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk'un referandumda 'Hayır' çağrısı yapmasının ardından 25 kişilik bir grup konfederasyon binasını bastı, Koncuk'un istifasını istedi. Meral Akşener'in Çanakkale'deki etkinliği elektrikler kesilerek ve baskılarla engellenmeye çalışıldı. Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş'a 'Hayır' dediği için silahlı saldırı yapıldı. İrfan Değirmenci 'Hayır' dediği için işinden oldu. Türkiye'de 'OHAL' ortamında bu yaşananlar bizi ileride nasıl bir yönetimin beklediğini gözler önüne seriyor. Cuntacı Kenan Evren ile 15 Temmuz'da cuntayla devrilmeye çalışılan Recep Tayyip Erdoğanın 'Hayır' diyenlere karşı aynı söylemde buluşması sizce ilginç değil mi?
/////
YA TEK ADAM YA TÜRKİYE
1999-2002 yılları arasında MHP'den Eskişehir Milletvekilliği yapan Süleyman Servet Sazak, kendi sosyal paylaşım sitesinde 'Ya Tek Adam Ya Türkiye' sloganıyla Cumhurbaşkanlığı görünümündeki Başkanlığa karşı yaptığı yorumlarını paylaşıyor. MHP'nin Eskişehir'den seçilen ilk milletvekili olan Sazak; paylaşımlarında şu görüşleri dile getirdi; 'Ülkücünün Ülkücüye, Türk'ün Türk'e, Müslüman'ın Müslüman'a kardeşliğini çaldılar; Türkiye'mizin geleceğini… Şimdi rejimi sıfırlayarak; irademizi, ülkülerimizi ve yarınımızı muğlak bir TEK ADAM FONUNA devretmek istiyorlar. Kimse unutmasın ki; Türk Milleti bu coğrafyanın kiracısı değil ev sahibidir ve geleceğini hiçbir MUĞLÂK TEK ADAMA ipotek etmeyecektir. Ülkücüsüz bir MHP hayal edenlerle MHP'siz bir Türkiye hayal edenler aynı odaklardır. Bugün sözüm ona iki siyaset figürüyle preslenmek istenen; Ülkücü Hareket'in varlığı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin geleceğidir. Yığınlar maruz kalır, bireyler seçer; Ülkücü Hareket tesadüfen yan yana gelmiş yığınların değil her biri birer Türk Bayrağı olan ŞAHSİYETLİ bireylerin hareketidir. Söyleyecek sözü, kendine ait fikir kumaşı, kendine ait inanç dokusu, kendine ait ülküsü, uğruna bedel ödediği mukaddesleri vardır.' Ülkücü harekette çok sevilen merhum Gün Sazak'ın oğlu olan Süleyman Servet Sazak, 'Ya tek adam ya Türkiye' diyerek net tavrını ortaya koydu. Sazak'ın bu paylaşımı MHP Eskişehir tabanında karşılık bulacaktır…
/////////
foto şaka

Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Muammer Karaman: Necmi Bey, Bakanlığa söyleyip, benim bir yakınımı proje okuluna öğretmen olarak atamasını yaptıralım.
İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen: Muammer Başkan, Bakanlık bu proje okullarını 'senin yakınların atansın' diye mi yaptı?