Kadrolaşmada sınır tanımayan Milli Eğitim Bakanlığı Eylül 2015'de Eskişehir'in en gözde okulları olan Eskişehir Anadolu (EAL) ve ETİ Sosyal Bilimler Lisesi'ni 'Proje Okulu' ilan etti. Sonra bu okullarda görev yapan 38 öğretmeni görevden alarak, yerlerine yeni atamalar yaptı. EAL ve ETİ Sosyal Bilimler Lisesi'nde çalışan öğretmenler başka okullarda görevlendirildiler.EAL ve ETİ Sosyal Bilimler Lisesi'nde görevden alınan öğretmenlerin büyük çoğunluğunun Eğitim-Sen, Türk Eğitim-Sen ve Eğitim-İş üyesi olmaları dikkat çekti. Bu öğretmenlerin büyük çoğunluğu 'haksızlığa uğradıkları' gerekçesiyle yargıya gitti. Eskişehir 1. İdare Mahkemesi'nin Proje Okullarında yaşanan ve kamuoyunda büyük tepki gören öğretmen atamalarıyla ilgili bir 'İptal Kararı' verdiğini daha önce Sonhaber okurlarına duyurmuştum. ETİ Sosyal Bilimler Lisesi'nde çalışırken, Mehmetçik Anadolu Lisesi'ne gönderilen Serpil Erden daha önce mahkemeyi kazanmıştı. Mahkemenin bu kararı Proje Okulu mağduru öğretmenler tarafından sevinçle karşılandı.Erden ile ilgili alınan bu mahkeme kararının diğer mağdur öğretmenler için emsal teşkil edeceği belirtilmişti. Beklenen oldu. Bu konuyla ilgili Eskişehir 1. İdare Mahkemesi'nden 'iki iptal' kararı daha çıktı. Eskişehir Anadolu Lisesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak çalışan Nilgün Demirkazık ve Mehmet Çetin'de mahkemeyi kazandılar. SerpilErden Mahkeme kararının İl Milli Eğitim Müdürlüğüne tebliğ edilmesinden sonra 30 gün içerisinde eski okulu ETİ Sosyal Bilimler Lisesi'nde görev başlaması gerekiyor. Demirkazık Hoca Ahmet Yesevi Anadolu Lisesi'ne, Metin Çetin ise Fatih Anadolu Lisesi'ne gönderilmişlerdi. Nilgün Demirkazık ve Mehmet Çetin'de iptal kararının İl Milli Eğitim Müdürlüğüne tebliğ edilmesinden sonra 30 gün içerisinde eski okulları Eskişehir Anadolu Lisesi'ndeki görevlerine başlayacak.

----------------------------------------------------------------------

KAHRAMAN'IN SÖZLERİ BENİ HİÇ ŞAŞIRTMADI

'Laiklik, toplum ve devlet düzeninin akla ve bilime dayalı olmasıdır.

Din-devlet ayrımı, ya da din ve vicdan özgürlüğü, bu bütünün birer parçasıdır. Laikliğin ortaya çıkışını zorunlu kılan iki temel neden var. Birincisi; farklı inançtan insanların barış içinde bir arada yaşamalarını sağlamak. İkincisi; değişen koşullara, aklın ve bilimin ışığında çözüm arama yolunu açık tutmak.' Türk Siyaset Bilimcisi Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı, yukarıdaki bu sözlerle 'Nedir Laiklik?' sorusuna yanıt vermişti.'Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.' Yukarıdaki bu ifadeler Anayasamızın değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez ilk dört maddenin ikincisidir.TBMM Başkanlığı gibi çok önemli bir makamda oturan İsmail Kahraman 'Laiklik yeni Anayasada olmamalıdır' dedi. Kahraman'ın bu sözleri beni hiç şaşırtmadı. 'Milli Görüş' çizgisinden gelip, AKP içerisinde siyaset yapanların büyük çoğunluğunun 'Laiklik' kavramını içlerine sindiremediği bilinen bir gerçek. Kahraman bu konuşmasıyla Türkiye'de Başkanlık sistemi sonrasındaki asıl hedefin ne olduğunu gözler önüne serdi. Belki de bu konuda belirlenen hedefi 'erken açık ettiği' gerekçesiyle kendi partisi içerisinde eleştirenler çıkacak. Umarım Kahraman'ın bu sözleri 'AKP değişti. Eski gömleklerini çıkardı. Artık mevcut düzene uyarak, laikliği savunan bir parti oldular' diye düşünen veya bu görüşe inanmak isteyen insanları biraz olsun uyandırmıştır. Büyük Önder Atatürk'ün kurduğu Çağdaş Cumhuriyeti sonsuza dek yaşatmayı kendisine ilke edilen tüm insanlar yaşanan bu süreçte daha dikkatli olmalıdır. Gericiliğe karşı tek vücut olmalıdır…

------------------------------------------------------------

NOSTALJİ

ESKİŞEHİR'DE ÇİLLER RÜZGARI

Yıl 1995. 21 yıl önce DYP Genel Başkanı ve Başbakan Tansu Çiller Eskişehir'e geliyor. Ziyaret kapsamında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'ne de giden Çiller, partili Belediye Başkanı merhum Aydın Arat'ın makamında oturuyor. Fotoğrafta Çiller'in hemen yanı başında ayakta merhum Aydın Arat bulunuyor. Dönemin İmar Limited Genel Müdürü (aynı zamanda Aydın Arat'a en yakın isim) Bekir Sıtkı Saraç, Genel Sekreter Adnan Ercan, Meclis Üyesi Ali Osman Yalçın, Meclis Üyesi merhum Alaattin Manav, DYP İl Başkanı Halis Barlas, Dönemin Belediye bürokratlarından Mehmet Uzun, Belediye Basın Halklar İlişkiler Müdürü Orhan Güngör'de brifing toplantısında yer alıyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk ve tek kadın Başbakanı olanı Çiller erkek egemen bir siyaset dünyasında güzelliği ile politika yapıyordu. Gittiği her yerde olduğu gibi Eskişehir'de de büyük rüzgar estirirdi. Merhum Arat o yıllarda Çiller'e hayran bir isimdi. Arat, Sultandere Toplu Konutlarını Eskişehir-Ankara yoluna bağlayan bulvara 'Prof. Tansu Çiller Bulvarı' adını vermişti.. Ve O'nun büstünü yaptırmıştı. Çiller'de Arat'ı sever ve ona çok güvenirdi.

--------------------------------------------------------

FOTO ŞAKA

Eskişehirspor Başkanı Mesut Hoşcan: Boffin bu yaptığın iki oldu, afettim. Üçüncüyü yaparsan seni kapının önüne koyarım.

Eskişehirspor Futbolcusu RuudBoffin: Başkan, paramı gününde ödersen ancak beni kapının önüne koyarsın.