Siyasi partiler milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından artık yerel seçimlere hazırlanıyorlar.
Yerel seçimlerde de ittifak olup olmayacağı belli değil.
Büyük ihtimalle CHP-İYİ Parti arasında olacak.
Geçtiğimiz günlerde Kemal Kılıçdaroğlu, Meral Akşener'i ziyaret etti.
Ziyaretin nedeni ile herhangi bir açıklama yapılmadı.
Ancak iki liderin başta ekonomi olmak üzere gündemi değerlendirdiklerive yerel seçimleri konuştuğu iddia edildi.
Öte yandan, Saadet, Gelecek Partisi de anlaşma sağlanabilirse CHP ile seçim ittifakı yapacakları öğrenildi.
İYİ PARTİ İLE SAADET PARTİSİ ODUNPAZARINI İSTİYOR
Geçtiğimiz günlerde Saadet Partisi İl Başkanı Fesih Bingöl, bir internet sitesine vermiş olduğu röportajda, 31 Mart 2024'de yapılacak yerel seçimlerde merkezdeki üç belediyeden birisinin kendilerine verilmesini talep edeceklerini söylemişti.
Saadet Partisinden sızan bilgilere göre Odunpazarı Belediye Başkanlığı adayının partilerine bırakılması halinde ittifaka sıcak bakacaklar.
2019'da yapılan yerel seçimlerde CHP-İYİ Parti ittifak yaptılar. İYİ Parti'ninOdunpazarı Belediye Başkanı adayının kendilerinden olması talebi kabul görmedi. Bunun üzerine aday çıkardılar.
Eğer 2019'daki yerel seçimler,14 ve 28 Mayıs'taki seçimlerde yapılan 'seçim ittifakının' 2024'de yapılacak yerel seçimlerde devam etmesi halinde bu kez Odunpazarı Belediye Başkanlığı adaylığının İYİ Parti'ye bırakılması için ısrar edecekler.
CHP ÜÇ BELEDİYE'DE ISRARCI
Yerel seçimlerde başta İYİ Parti ile ittifak olması halinde CHP, Büyükşehir başta olmak üzere Odunpazarı ve Tepebaşı Belediye Başkan adaylarının yine kendilerinden olması için ısrarcı.
CHP İl Başkanı Recep Taşer ile geçtiğimiz aylarda yaptığımız sohbette, 'Eskişehir merkezde CHP'nin ciddi bir gücü var. Büyükşehir de 5, Odunpazarı'nda iki, Tepebaşında ise 4 dönemdir CHP'nin adayları seçimi kazanıyor. CHP'li belediye başkanlarının yaptıkları hizmetlerden Eskişehir halkı memnun. Genel başkanlar arasında yapılacak ittifak görüşmelerinde hangi illerde ittifak olacağı kesinleşmesi halinde biz Eskişehir merkezindeki üç belediye başkan adaylığının da CHP'de kalması için ısrarcı olacağız' demişti.
'İlçeler ne olacak?' soruma ise şu yanıtı verdi:
'Hangi partilerle ittifak yapacağız veya ittifak olup olmayacağı kesinleşmedi. İttifak kararı çıkarsa ittifaktaki partilerin il başkanları ile oturup konuşuruz. Bir sorun çıkacağını zannetmiyorum. Hedef seçim kazanmaksa seçimi hangi partinin adayı ile kazanabiliriz tartışıp uzlaşmaya varırız.'
EMİRDAĞLILARI YOK SAYAN PARTİLER KAYBEDER
Eskişehir'de 100 bini aşkın Emirdağlı yaşıyor.
Ancak hiçbir seçimde ağırlıklarını koyamadılar.
Bir dönem Büyükşehir Belediye Başkanlığı için eski Demiryolu Hastanesi Başhekimi Eskişehir'in sevilen sayılan kişilerinden olan rahmetli Dr. Sefa Halaç Anavatan Partisi'nden aday oldu.
Seçimi kıl payı kaybetti.
Eğer Emirdağlılar, kendi içlerinden olan her sıkıştıklarında kapısını çaldıkları Sefa Halaç'ın arkasında dursalardı seçimi kazanırdı.
TETİK'E 'ADAY OL' BASKISI
Geçtiğimiz günlerde Avrupa Türkleri Platformu Başkanı Sebahattin Tetik'in işyerine uğradım.
Bir siyasi partinin il ve kadın kolları yöneticileri ziyaretine gelmiş.
Özel görüşme yaptıkları için rahatsız etmedim.
Onları uğurladıktan sonra, 'Sabahattin Başkan misafirlerini tanıyorum. Hayrola pazarlık mı var?' diye takıldım.
'Abi son bir aydır 4 partinin il ve ilçe yöneticilerinden ziyaretime gelenler oldu. Belediye Başkanı adaylığımı düşünüp düşünmediğimi sordular. Ayrıca Emirdağlı hemşerilerimden 'aday ol yanındayız' diye baskılar da geliyor. Henüz net bir karar vermedim. Daha seçimlere 8 ay var. Adaylık konusunda ısrarcı değilim. Bugüne kadar her parti Emirdağlıları görmezden geldi. 2019 seçimlerinde Emirdağlılar olarak Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'a ciddi destek verdik. Emirdağlıların oylarıyla seçildi. Biliyorsun seçimi kıl payı kazandı. Eğer Emirdağlılar destek vermeseydi kazanması zordu. 2024'de yapılacak yerel seçimlerde Emirdağlılar olarak artık ağırlığımızı koyacağız. Kuru kuruya destek yok. Hangi parti bizim taleplerimizi kabul ederse desteğimiz ona olacak. Belediyelerin yönetici kadrolarında ve meclislerinde Emirdağlı hemşerilerimiz de olmalı' dedi.
* * *
Yine geçtiğimiz günlerde Emirdağlılar Vakfı Başkanı Dr. Veli Görkem Pala'da benzer sözler söylemişti.
Gerçekten Emirdağlılar birlik-beraberlik içerisinde olursa, hangi partiye destek verirlerse o partinin belediye başkanlığı seçimi kazanması hiçte zor olmaz.
* * *

Zafer Havalimanı mı? Zarar Havalimanı mı?
25 Kasım 2012'den bu yana hizmet veren Kütahya Zafer Havalimanı, yolcu garantisi konusunda tutturamadığı rekoruyla gündemden düşmek bilmiyor. 2023'ün ilk 5 ayında da bu alışkanlığından vazgeçmeyen havalimanına, 549 bin 55 yolcu garantisi verilmesine rağmen sadece 22 bin 794 yolcu uğradı.
Kütahya, Afyon ve Uşak illerine hizmet vermek üzere 2012 yılında açılan Zafer Havalimanı yolcu bakımından hep hüsrana uğruyor. Havalimanını, 2023 yılı ocak ayında 4 bin 83, şubat ayında 3 bin 825, mart ayında 5 bin 167, nisan ayında ise 4 bin 710 yolcu kullandı. Mayıs ayında ise iç hat yolcu sayısı 3 bin 502, dış hat yolcu sayısı ise bin 507 oldu. İlk beş ay için 549 bin 55 kişi garantisini veren Zafer Havalimanı 22 bin 794 yolcu ile yüzde 96 oranında sapma meydana geldi.
KAMUYA 2044 YILINDA DEVREDİLECEK
Zafer Havalimanı'nın yapım maliyeti 50 milyon Euro'ydu. Havaalanı kamuya 2044 yılında devredecek. Bu tarihe kadar şirkete ödenecek olan garanti miktarı da 208 milyon Euro olacak. Garanti sözleşmesine göre iç hat giden yolcu servis ücreti olarak 2 Euro, dış hat giden yolcu servis ücreti olarak da 10 Euro garanti edildi. Açıldığı yıl 850 bin yolcu garantisi verilen havalimanına ilişkin sözleşmede yıldan yıla garantili yolcu sayısı da arttı. 10.yıl itibariyle yıllık garantisi 1 milyon 317 bin 733 yolcuya yükseldi.
Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı rekor kırdı!
Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) Hasan Polatkan Havalimanı, 2022 yılında 117 bin 598 yolcuyu geçti ve yıllık yolcu sayısını kırdı.
Hasan Polatkan Havalimanın özellikle 2018 ve 2021 yıllarında iç hat ve dış hat toplam hizmet verdiği yolcu sayısı olarak 99 bin rakamını aşmış, ancak kritik 100 bin yolcu sayısına ulaşmak mümkün olmamıştı.
Özellikle 2021 yılında havacılık sektöründe oluşan momentum, aynı yıl Umre ve Haç uçuşlarına henüz izin verilmediği için kritik sınırın aşılması için yeterli olmamıştı. Ancak 2022 yılı içerisinde temmuz ayı ile başlayan Haç uçuşları ve aralık ayında hız kazanan Umre uçuşları ile 2022 yılı itibarıyla kritik 100 bin yolcu sınırının ciddi bir oranda aşılmasını sağlayarak yıllık toplam 117,598 yolcu sayısına ulaşıldı.
YURTDIŞI UÇUŞLARINDA BÜYÜK ARTIŞ
Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı'nda 2022 yılında Belçika, Almanya, Fransa, Hollanda gibi birçok ülkeye seferler düzenlenirken, yurtdışı seferleri de büyük bir yoğunlukla devam ediyor. Özellikle Eskişehir ve çevresindeki illere gelen yurtdışında yaşayan gurbetçilerin tercihi olan Hasan Polatkan Havalimanı'nda geçen yıl ve 2023'ün haziran ayına kadar sene çok sayıda umre seferi de gerçekleşti.
Bölgenin en faal havalimanlarından biri haline gelen Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı yurtdışından gelen yabancılar için de direkt seferler olduğu için tercih sebebi oluyor.
YANGIN UÇAK VE HELİKOPTERLERİ
İÇİN SU-YAKIT İKMALİ DE SAĞLIYOR
Eskişehir Teknik Üniversitesi Hasan Polatkan Havalimanı sahip olduğu imkanlar ile yolcu taşıma ve uçuş eğitimlerinin yanı sıra toplumsal ve kamu görev hassasiyeti ile, Orman Bölge Müdürlüğü ile yürütülen protokol kapsamında çevre bölgelerde meydana gelebilecek yangın durumlarında yangınla mücadelede görev yapan uçak ve helikopterler için su ve yakıt ikmali sağlamakta, gerektiğinde konaklama konusunda destek olmakta. Bu kapsamda 2022 yılı Eylül ayı içerisinde Eskişehir çevresinde meydana gelen yangınlarla mücadele kapsamında yangınla mücadele görevindeki hava araçlarına yakıt ve su ikmali ve konaklama imkanı sağlandı.
* * *
Yolcu garantisi verilerek inşa ettirilen Kütahya Zafer Havalimanı ile Eskişehir Teknik Üniversitesi Hasan Polatkan Havalimanını kullanan yolcu sayılarına baktığımızda arada büyük uçurum söz konusu.
Üniversite, Büyükşehir Belediyesi ve devlet imkanlarıyla genişletilerek pisti uzatılan Hasan Polatkan Havalimanı yurt içi uçuşlar yapılmamasına rağmen yolcu ve uçuş sayısında Zafer Havalimanını katladı.
549 bin 55 yolcu garantisi verilmesine rağmen sadece 22 bin 794 yolcu uğrayan Kütahya Zafer Havalimanın devlete olan zararını siz düşünün.
* * *

FIKRA:

BENDE BAŞARILI BİR ERKEĞİM
Karadeniz'in erkekleri köy ve kasabalarda genelde önden giderler. Hanımları da birkaç adım geriden onları takip ederdi. Trabzon'a gazeteci önden giden adamı görünce dayanamaz durdurarak sorar:
-'Beyefendi, sana demokrasi ve hak adına bir soru soracağım.'
-'Buyur sor?'
-'Şu geriden gelen teyze hanımınız mı?'
-'Evet, ne olmuş?'
-'Demokrasi ve hak adına sen bu vaziyetten utanmıyor musun? Sen önde hanımın arkada.'
-'Niye utanayım ki? Her başarılı erkeğin arkasında bir hanım yok mudur?'.
-'Vaaar! '
-'Eeee bende başarılı bir erkeğim.'
* * *