Hızlı göç alan İstanbul, Adapazarı, İzmit ve Bursa gibi illerimiz ne yazık ki çarpık kentleşme mağduru oldu.

VAHŞİ KAPİTALİZM
Bu kentlerimiz, nüfus patlaması sonucunda, plansız ve denetimsiz olarak, gelişigüzel, altyapısız, her türlü estetik kaygıdan uzak şekilde merkezden dışa doğru adeta 'bir ur gibi' büyüdü. Vizyonu olmayan yerel yöneticiler siyasi rant uğruna bu kentleri yaşanmaz hale getirdi. Eskişehir'de de bu iller gibi hızlı bir göç almamasına rağmen ne yazık ki çarpık kentleşme örnekleri var. Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in göreve gelmesinden sonra çarpık kentleşmeye karşı önemli adımlar atıldı. Her türlü donatıları olan yeni yerleşim birimleri oluşturuldu. Ancak bu dönem de de hatalar yapıldı. Şehir dışında olması gereken AVM'ler kentin merkezine yapıldı. 20 yıl öncesine ait fotoğraftaki alanda bugün dev bir AVM var. Oysa 'yeşil alan' olabilecek yerler bugün AVM'ler ve yüksek yapılarla doluyor. Vahşi kapitalizm 'insanlara nefes alacak yer' bırakmıyor.

ŞİMDİDEN ÖNLEM ALINMALI
Hızlı göç almamasına rağmen bugün çağdaş kentleşme konusunda istenilen yerde olmayan Eskişehir'i önümüzdeki süreçte nasıl bir akıbet bekliyor? Ekonomistler sanayileşmede Eskişehir'in Bursa'nın yerini alacağı öngörüsünde bulunuyor. Bu ne demek? Hızlı göç ve nüfus patlaması demek. Eskişehir bu konuda şimdiden önlem almalı. İmar planlarını ona göre hazırlamalı. Kentin dışarısında bu göç yoğunluğunu taşıyacak çağdaş yerleşim birimleri oluşturulmalı. Gecekondulaşmaya karşı şimdiden gerekli önlemler alınmalı. Bunlar yapılmaz ise önümüzdeki süreçte Eskişehir'de tıpkı Bursa örneğinde olduğu gibi bol varoş mahalleler, arazi mafyaları görürüz. Eskişehir'in huzuru, güvenliği, insanların mutluluğu için umarım kentimizde hiçbir zaman hızlı göç yaşanmaz…
------------------------------------------------
GENÇ MÜDÜRDEN GENÇ SOHBETLER

Kürşad Önder Ceylan bir yıldır Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü görevini başarıyla yürütüyor. Bitmek tükenmek bilmeyen enerjisi ve 'pozitif kişiliğiyle fark yaratan' Ceylan 'Genç Sohbetler Projesi' kapsamında Liseli öğrencilerle buluşuyor. Onlarla sohbet ederek, 'gençlerin eğitimle, okulla, kendileriyle ilgili görüş ve isteklerini' alıyor. Bir İlçe Milli Eğitim Müdüründen çok 'onlara abilik' yapıyor. Gençler belki de 'kendi okul müdürlerinden görmedikleri ilgi ve samimiyeti' Ceylan'da buluyor. Bu sohbetler sayesinde özgüvenleri artıyor. Ceylan'ı mesai saatleri içerisinde makamında zor bulursunuz. Çünkü o hep sahada, hep okullarda. Bölgesindeki tüm okulları birden fazla ziyaret edip, eğitim kurumların fiziki sorunlarını yerinde tespit ediyor. Okul yöneticileri ve öğretmenlerle de diyalogları çok iyi. Çünkü onlara İlçe Milli Eğitim Müdürü gibi değil, 'bir meslektaş gibi' davranıyor. Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü kadrosu Kütahya'ya giden Hasan Başyiğit'te olduğu için vekaletle görev yapan Önder umarım en kısa sürede asaleten atanır. O'nun 'geniş vizyonu, mütevaziliği kişiliği ve çalışkanlığı sayesinde' Odunpazarı bölgesindeki okulların başarı kalitesi daha da yükselecektir...
---------------------------------------------------
ÜSTÜN YETENEK PROTOKOLÜ


Kentimizin en gözde eğitim kurumlarından olan Milli Zafer İlkokulu Üstün Yetenekliler Proje okulu oldu. Okulun başarılı Müdürü Emine Tuç bu konuyla ilgili yaptığı açıklamada; 'Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Kürşad Önder Ceylan ve Anadolu Üniversitesi Üstün Yetenekliler Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof.Dr.Uğur Sak arasında imzalanan Üstün Yetenekliler Eğitimi İşbirliği Protokolü kapsamında okulumuz proje okulu olarak seçilmiştir.Okulumuz öğrencileri Anadolu Üniversitesi proje desteği ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın uygulayıcı ve uygulama desteği ile ÜYEP Merkezi araştırma ekibi tarafından Mayıs ayında tanılanmaya başlayacaktır.Proje,okulumuz öğrenci,öğretmen ve velilerimize hayırlı olsun' dedi. Eskişehir eğitim camiasının en başarılı kadın yöneticilerinden biri olan Emine Tuç ve ekibini kutluyorum.
---------------------------------------------------
NOSTALJİ
İKİ DEV ÇINAR VARDAR VE METİN


Yıl 1991. 28 yıl önce. Fotoğraftaki kişiler dönemin SHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı merhum Selami Vardar ile SHP İl Başkanı merhum Kemal Metin.

HAKKINI TESLİM ETTİLER
1973-1977 ve 1989-1994 yılları arasında iki dönem Eskişehir Belediye Başkanlığına seçilen (O yıllarda Eskişehir Büyükşehir kapsamında değildi) Vardar, büyük altyapı hamlesiyle dikkat çekti. O yıllarda Eskişehir'de alt yapı yoktu. Vidanjörler vardı. Evlerdeki fosseptiği vidanjörler çekerdi. Sezai Aksoy tarafından başlatılan altyapı çalışmaları Vardar döneminde büyük hız kazandı. Vardar parayı yer altına gömerek Eskişehir'in altyapı sorununu çözdü. O yıllarda altyapı çalışmaları nedeniyle haksız eleştiriler almıştı. O gün onu eleştirenler daha sonra Vardar'ın hakkını teslim etti. Vardar 24 Ağustos 2001'de vefat etti.

ASLA UNUTMAYACAK
SHP İl Başkanı Kemal Metin 'otoriter ve babacan tavrıyla' SHP'de gerçek bir liderdi. Vardar ile çok tartışmalar yaşadı. Hatta O'na 'ültimatom bile vererek, bazı belediye bürokratlarının görevden alınmasını' bile istedi. Zaman zaman sert tartışmalar yaşasalar da 'Mihalıççıklı iki dev çınarın dostlukları' ölene kadar sürdü. Kemal Metin 10 Mart 2009'da vefat etti. Bugün O'nun ölümünün 10'ncu yıldönümü. Bugün Kemal Metin'den bayrağı oğlu Yavuz Metin aldı. Odunpazarı Belediye Meclis Üyesi olan Yavuz Metin, bugün Kemal Metin'in oğlu olmanın gururunu ve sorumluluğunu taşıyor. Kemal Metin ve Selami Vardar'a Allah'tan rahmet diliyorum. Eskişehir halkı bu iki dev çınarı asla unutmayacak.
-------------------------------------------------
FOTO ŞAKA

Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen:
İshak bu Kır'at çok güzel değil mi?
Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Gündoğan: Hocam bırakın Demokrat Parti'nin atını. Kendi adayları varken bana oy vermezler.
Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen: Büyükşehir'de oyları bana gelsin de sana vermeseler de olur!..
-----------------------------------
FIKRA
ACITIYOR MU?

Adam sordu.. 'Acıtıyor mu?.'
Kadın 'Evet' dedi.. 'Biraz sert..'
Adam biraz oynattı..
'Ya şimdi?..'
'Hala acıtıyor..'
'O zaman bir numara büyük denememiz gerek' dedi adam ve yeni bir ayakkabı kutusu açtı..