Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç dün sabah Gökkuşağı Kafe'de basın mensuplarıyla buluşarak, AKP Eskişehir Milletvekili Salih Koca'nın kendisiyle ilgili iddialarına yanıt verdi.

İKİ ELLERİNDE KARALAR
Koca'nın, Kızılinler projesi ve belediyenin temizlik işleri ihaleleriyle ilgili suçlamalarına sert çıkan Ahmet Ataç, 'Dört ay sonra yapılacak seçimlerde tekrar milletvekili seçilemeyeceğinin telaşına kapılanlar iki ellerinde karalarla, bizi karalamaya çalışıyorlar. Ancak o karalar burada sökmez. Salih Koca, Kızılinler için peşkeş çekileceğini söylediği bu iki firmayı açıklamalıdır. Bu firmalar hangi firmalardır? Bu firmalarla yaptığımız antlaşma nedir? Bu firmalara burasının peşkeş çekileceğini belgelerle kanıtlasın, Belediye Başkanlığını bırakırım. Senin bildiğin firma varsa açıkla bana. Bizim böyle bir firmalarımız yok. Bu işlerde siz beceriklisiniz. Bizim öyle bir becerimiz yok. Koca'nın açıklamasından sonra AKP Milletvekili sayın Ülker Can da 'Vekilimizin elinde belge olmadan kesinlikle böyle bir şey söyleyeceğini tahmin etmiyorum. Bizler çamur siyaseti yapmıyoruz' demişti. Peki belge nerede? Çamur siyasetini kim yapıyor? Şimdi Salih Koca'ya sesleniyorum burada bana değil(Zira ben nasıl siyaset yaptığını biliyorum) Milletvekili arkadaşına ve Eskişehir halkına karşı sorumluluğunu yerine getirmeye davet ediyorum. O iki firmanın ismini getir, çamur atmadığını onlara ispat et. Kızılinler gibi Eskişehir'in en hayati konularından birinde çamur atma siyaseti yapma' dedi.

İSPATLAYAMIYORSA
ÖZÜR DİLEMELİDİR
Bu konuda Ahmet Ataç sonuna kadar haklı. Ataç ile ilgili suçlamalarda bulunan AKP Milletvekili Salih Koca, o iki firmanın adını vererek, çamur atmadığını ispat etmek zorundadır. Eğer elinde belge yoksa, kendi hükümetinin Kültür Bakanlığı tarafından onaylanmış bu projeyi asılsız iddialarla karalamış olmuyor mu? İktidar partisinin bir milletvekili, elinde belge olmadan muhalefet partisine mensup bir belediyeyi zan altında bırakabilecek bir açıklama yapmamalıdır. Salih Koca bu iddialarıyla ilgili bir belgeyi ortaya koyamıyorsa, Ataç'tan özür dilemelidir.

TEMİZLİK İŞLERİMİZ BİLE
ONU KURTARAMAZ
Salih Koca'nın Tepebaşı Belediyesi'nin temizlik ihalesinde '14 milyon liralık hatta detay hesaplanırsa 20 milyon kamu zararı oluştuğu' yönündeki iddialarına da yanıt veren Ataç, 'Temizlik işleri bizim için son derece önemli. Adı gibi çok temiz bir yönetim tarzımız var. Burada tam batağa battı, bizim temizlik işçileri bile kurtaramaz' dedi.
Ataç, Tepebaşı Belediyesi ile Odunpazarı Belediyesi'nin 2009 yılından bu güne kadar yapılan temizlik ihalelerinin bedellerini gösterir karşılaştırmalı bir çizelgeyi basın mensuplarına dağıttırdı.
Ataç, 'Bu çizelgede de görüldüğü gibi, kesin ihale bedelleri Odunpazarı'na göre çok daha düşüktür. İki belediyenin 2009-2014 yılları arasındaki kesin ihale bedelleri arasındaki fark, 12 milyon liranın üzerindedir' dedi.

'KAMU DOSTU
BELEDİYEYİZ'
Ataç konuşmasını şöyle sürdürdü; 'Kaldı ki, Tepebaşı bölgesi ile, Odunpazarı bölgesinde 2009 yılında 43'er olan mahalle sayısı, 2014 yılında Tepebaşı'nda 91'e, Odunpazarı'nda 85'e yükselmiştir. En önemlisi de, mücavir alanın genişlemesiyle, Tepebaşı bölgesinde, alan büyüklüğünün % 50 gibi büyük bir oranda artmasıdır. Bu, atıkların toplanması, toplandığı yer ile atıkların depolama sahasına ulaştırılmasında ki mesafenin de uzaması anlamına gelmektedir. Bu durum, makine ve personel sayısındaki artışı da beraberinde getirmektedir. Düz işçide asgari ücret artışı 2009-2014 yıllarında % 60 iken, Tepebaşı Belediyesi'ndeki düz işçi maaşındaki artış oranı % 114'lere ulaşmıştır. Kesinleşen ihale bedellerine ve harcamaların artışına bakılarak Tepebaşı Belediyesi'nde 14 milyon liralık bir kamu zararından bahsetmek, tek kelimeyle 'karalamadan' başka bir şey değildir. Tepebaşı Belediyesi soyguncu bir belediye değildir. Kamu dostu bir belediyedir' dedi.

'BELEDİYELERİ Mİ
KARIŞTIRDI?'
Çizelgeye göre, Tepebaşı Belediyesi 2009-2014 yılları arasında 56 milyon 517 bin TL temizlik hizmet bedeli ödemiş. Aynı çizelgede aynı dönem içerisinde Odunpazarı Belediyesi'nin 68 milyon 840 bin 473 TL temizlik hizmet bedeli ödendiği belirtiliyor. Odunpazarı Belediyesi'nin 2011, 2012 ve 2013 yıllarında ilk ihale bedellerine %14, %16, %16'lık iş artırımı bedelleri eklenmiş. 2009-2014 yılları arasında Tepebaşı Belediyesi Odunpazarı Belediyesi'nden temizlik için 12 milyon 327 bin 473 Lira daha az para ödemiş. Ataç, bu rakamları verirken, 'Salih Koca acaba bu suçlamayı yaparken, belediyelerin adlarını mı karıştırdı?' demesi dikkati çekti.

'NE KADAR ETİKTİR?'
AKP Milletvekili Salih Koca'nın, Temizlik işlerine olan ilgisinin yeni olmadığını belirten Ataç konuyla ilgili şu iddialarda bulundu: 'Salih Koca, 2003 yılında Eskişehir'e geldiğinde bir firma kurmuş, aynı firma ile 2005 yılında, o dönemde Sayın Tacettin Sarıoğlu'nun başkan olduğu Tepebaşı Belediyesi'nden temizlik ihalesi almıştır. Koca, 2005-2006 yıllarında AKP'nin Eskişehir'deki yönetiminde, yerel yönetimlerden sorumlu il başkan yardımcısı olarak görev yapmaktadır. Bu ihale, bu parti ilişkisi acaba ne kadar etiktir, ne kadar doğrudur?'

İBRE CHP'YE DÖNDÜ
İl Başkanlığı döneminden beri hep kavgadan beslenen Salih Koca, yıllarca Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ile ilgili sert eleştirilerde bulunmuştu. Son dönemde Büyükerşen ile uğraşmaktan vazgeçen Koca'nın Ahmet Ataç'a yönelik suçlamaları dikkat çekiyor. AKP yerel seçimlerde Eskişehir merkezinde önce DSP daha sonra CHP'nin hep gerisinde kaldı. 2002, 2007, 2011 genel seçimlerinde ise tam tersi bir durum yaşandı. AKP hep CHP'nin önünde yer alarak, üçer milletvekili çıkarmıştı. 2014 Yerel seçimlerinde tüm ilçelerin oyları toplandığında CHP, AKP'yi ilk defa geçti. Yaşanan bu durum yapılacak ilk genel seçimde ibrenin CHP'ye doğru döndüğünü gösteriyor. CHP birinci parti olursa, üç milletvekili çıkaracak. AKP iki milletvekilinde kalacak.

İLK İKİ SIRADA YER
ALAMAMA KORKUSU
Ahmet Ataç'ın dünkü toplantıda dediği gibi Salih Koca bir milletvekili az çıkaracak olma ihtimallerinin artması nedeniyle mi Tepebaşı Belediyesi ile ilgili suçlamalarda bulunuyor? Kendisine listenin ilk iki sırasında yer verilmeyeceğini mi düşünüyor? Tekrar milletvekili olamayacağının telaşını mı yaşıyor? Ya da 'Ahmet Ataç milletvekili adayı olur. Onu liste başı yaparlarsa, CHP Eskişehir'de kesin birinci parti olur. Bundan dolayı Ataç'ı yıpratmam lazım' diye mi düşünüyor? Tolstoy 'Birine çamur atmadan önce iyi düşün ve sakın unutma önce senin ellerin kirlenecek' demiş. Elinde hiçbir belge, bilgi olmadan başkasını suçlayanlar önce kendi ellerinin kirlendiğinin hala farkında değiller mi?..

**

FOTO ŞAKA

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık: Dündar Bey, AK Parti Konya ve Kayseri'de Büyükşehir Belediye seçimlerini ezici oy farkıyla kazanıyor. Eskişehir'i niye kazanamıyor?
AKP İl Başkanı Dündar Ünlü: Yıllardır partiyi BİRLİK içinde yönetenler, Eskişehir'i Konya, Kayseri gibi sandıkları için seçimleri kazanamıyoruz.
AKP Odunpazarı İlçe Başkanı Volkan Doğan: Dündar Başkan bence bu sözlerinden sonra Murat Canözer ve Salih Koca'nın seçilecek yerden milletvekili adayı olmamaları için şimdiden dua etmeye başlasın. Eğer seçilecek yerden aday yapılırlarsa, onlarla 'BİRLİK'te nasıl seçim çalışması yapacak?