CHP İl Başkanı Nihat Çuhadar, 2015 yılında yapılacak olan Milletvekili Genel Seçimleri öncesi parti yönetiminin bölge toplantısı düzenleyeceğini belirterek, bu etkinliğe CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katılacağını ifade etti.

16 KASIM'DA
YAPILACAK
Yapılan bu toplantıyla Cumhuriyet Halk Partisinin genel seçim startını Eskişehir'den vereceği belirtiliyor. Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun katılacağı ve çok geniş bir katılımın olacağı 'Bölge Toplantısı' 16 Kasım Pazar günü Eskişehir'de yapılacak. Toplantıya, Afyon, Kütahya, Sakarya, Bilecik, Bursa ve Eskişehir il ve ilçe belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, kurultay delegeleri, il ilçe disiplin kurulu, ilçe başkanları ve yönetim kurulları, il ilçe kadın kolları başkanları katılacak.

EN BÜYÜK FAKTÖR
BÜYÜKERŞEN
Gerçekleşecek toplantıyla ilgili bilgi veren CHP İl Başkanı Nihat Çuhadar, 'Bu toplantıda genel seçimlerde oluşturulacak yol haritasını paylaşarak yine 2015 seçimleri ile ilgili bilgilendirme sunumu yapılarak iktidara yürüyüşünün ilk adımları atılacaktır' demiş. Önce DSP, sonra CHP Eskişehir'de 2004'den beri yerel seçimlerde kent merkezinde AKP'ye karşı hep üstünlük sağlıyor. Bunda en büyük faktör Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'dir. 1999, 2004, 2009 ve 2014 yıllarında üst üste dört kez seçilen Büyükerşen sayesinde Eskişehir, İzmir ile birlikte Türkiye'de sosyal demokrasinin bir kalesi duruma gelmiştir. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu 16 Kasım'da Türkiye'de sosyal demokrasinin kalesi olan kentimizden seçim startını verecek…

*

AKP'DE DAVUTOĞLU, CHP'DE
AHMET ATAÇ LİSTE BAŞI OLURSA

2001 yılında kurulan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) sadece bir yıl sonra 2002 yılında iktidara gelme başarısını gösterdi.

AKP 2002'DE
%29 OY ALDI
AKP 2002 yılında milletvekilli seçimlerinde Eskişehir'de 119 bin 410 (%29) oy aldı. CHP 91 bin 113 oy (%22) aldı. DYP 56 bin 673 (%14), Cem Uzan'ın Genç Partisi 46 bin 122 oy (%11) topladılar. Eskişehir'de seçim barajını geçen DYP ve CHP Türkiye genelinde baraj altı kaldı. DYP 1. Sıra adayı Emin Nedim Öztürk ve Genç Parti 1. Sıra adayı Nihat Eldem milletvekili seçilecek oyu almalarına rağmen Ülke barajına takılarak, milletvekili olamadılar. MHP bu seçimlerde hem ülke hem Eskişehir barajını aşamadı. 6 milletvekilliğini AKP ve CHP üçer olarak paylaştı. Murat Mercan, Muharrem Tozçöken, Fahri Keskin AKP milletvekilleri olurken, CHP'nin vekilleri Cevdet Selvi, Vedat Yücesan ve Mehmet Ali Arıkan'dan oluştu. AKP Türkiye geneline göre Eskişehir'de %5 puan az oy aldı. CHP ise Eskişehir'de ülke geneline göre yaklaşık %3 daha fazla oy alma başarısı gösterdi.

2007'DE UNAKITAN
RÜZGARI
2007 yılında AKP Maliye Bakanı Kemal Unakıtan rüzgarıyla Eskişehir'de 194 bin 494 oy (%44) aldı. Türkiye genelinde AKP'nin aldığı oy oranından %2,5 az aldı. CHP 110 bin 968 oyda(%25) kaldı. CHP buna rağmen, partisinin ülke genelinde aldığı oy oranından %4 daha fazla oy aldı. MHP ise 68 bin 272 oy (%15) oy aldı. MHP Eskişehir'de partisinin ülke genelinde aldığı oydan %0,6 daha fazla oy aldı. Üç AKP milletvekili (Kemal Unakıtan, Murat Mercan, Emin Nedim Öztürk) seçildi. CHP iki milletvekilliği (Tayfun İçli, Murat Sönmez) kazandı. Beytullah Asil'de MHP'den Eskişehir milletvekili seçildi.

2011'DE CHP OYLARINI
YÜZDE 10,5 ARTTIRDI
2011 yılında Eskişehir'de yapılan genel seçimlerde AKP ve CHP arasındaki %19'luk fark %9,5'a düştü. Bunda en büyük etken, Ahmet Ataç'ın Tepebaşı Belediye Başkanlığı sayesinde bu bölgedeki CHP oylarındaki büyük artış oldu. AKP 221 bin 437 oy (%44) alarak, 2007'deki oy oranını korudu. Oysa AKP 2007'de, 2002'deki oy oranını %15 arttırmıştı. AKP Türkiye geneline göre Eskişehir'de %2,5 az oy aldı. 2011 yılında 178 bin 565 oy (%35,5) alan CHP, dört yıl önceki seçimlere göre oy oranını %10,5 arttırdı. CHP Eskişehir'de Türkiye genelinden aldığı oydan %13,8 daha fazla oy aldı. 73 bin 138 oy (%14,55) alan MHP, Eskişehir'de oy oranını çok az bir kayıpla korumuş oldu. MHP Eskişehir'de partisinin ülke genelinde aldığı oyun %0,3 puan üzerinde oy aldı. 2011 seçimlerinde merkez sağ seçmen oylarının çok büyük çoğunluğunun CHP'ye gittiği görüldü. 2011 yılında AKP'den Nabi Avcı, Salih Koca, Ülker Can, CHP'den Süheyl Batum, Kazım Kurt ve MHP'den Ruhsar Demirel Eskişehir milletvekili seçildiler.

AKP TOPLAM OYDA
İLK DEFA GEÇİLDİ
Eskişehir yerel seçimlerinde Büyükerşen önderliğinde önce DSP sonra CHP kent merkezinde hep AKP'den fazla oy alıyordu. Ancak ilçelerde AKP aldığı oy oranıyla birinci oluyordu. 30 Mart 2014 Yerel Seçimlerinde CHP sadece kent merkezinde değil, tüm ilçelerin toplam oylarında da birinci çıktı. 7 ay önce yaşanan bu durum sayesinde CHP 2015 Haziran ayında yapılması beklenilen genel seçimlerde ilk defa AKP'yi geçme şansını yakaladı. Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen'in adaylığında CHP Eskişehir'in 14 ilçesinden toplam 237 375 (%45,3) oy aldı. AKP ise 204 bin 873 (%39,1) oyda kaldı. MHP ise 58 bin 635 (%11,2) oy aldı. AKP'nin 2011 Genel Seçimlerine göre oyu %5 puan düşerken, CHP'nin aynı seçimlere göre oyu yaklaşık %10 arttı. Yerel seçimler ile genel seçimler arasında biraz farklılıklar yaşanıyor. 30 Mart Yerel Seçimleriyle ilgili en önemli veri, AKP ilk defa Eskişehir'de 14 ilçenin toplam oyunun sayımın göre CHP'ye geçildi. AKP daha önceki seçimlerde Büyükşehir Belediyesini hep kaybederken, diğer 12 ilçeden aldığı oy ile yine Eskişehir genelinde en çok oy alan parti konumunu koruyordu. Bu sefer koruyamadı.

BİRİNCİ PARTİ ÜÇ
VEKİL ÇIKARIR
Yaptığım bu istatiksel araştırmaya göre, CHP Haziran 2015'de yapılması beklenilen genel seçimlerde Eskişehir'de birinci parti olma konusunda AKP'ye göre daha favori konumunda. Bu ne demek? 'CHP Eskişehir'de üç milletvekili çıkarabilir' demek. Kimse '4, 5, 6 milletvekili çıkaracağım' diye fazla yüksekten atmasın. Eskişehir'de birinci olan partinin alacağı milletvekili sayısı üçü geçmez. Birinci parti üç, ikinci parti iki milletvekili çıkarır. MHP her koşulda Eskişehir'den bir milletvekili çıkarır.

RÜZGAR ESTİRİRLER
Benim tarihi daha belli olmayan genel seçimler için bugünden tahminim şöyle; CHP 3, AKP 2, MHP 1. Ancak AKP birinci sıraya Eskişehir'in eniştesi olan Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu koyarsa, Eskişehir'de kesin birinci parti olur. Unakıtan'ın yarattığı rüzgarı gördük. Başbakanın yaratacağı etki bundan daha büyük olur. Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç milletvekili listesinin başında olursa, CHP birinci parti olma yolunda büyük avantaj sağlar. Çünkü Ahmet Ataç hem tanınırlığı hem de başarılı ve sevilen belediye başkanı olması nedeniyle CHP lehine büyük bir rüzgar estirir.

ÖNSEÇİM VE KARACAN
Milletvekili adaylarının önseçimle belirlenmesi CHP'nin Eskişehir'de birinci parti olması konusunda büyük bir artı yazar. Önseçim sayesinde çıkan milletvekili adayı listesini herkes kabullenir. Partide küsmeler yaşanmaz. Örgüt iyi çalışır. Eskişehir'de popüler bir isim olan Harun Karacan'ın aday listesinde bir veya ikinci sırada yar alması AKP'nin Eskişehir'de birinci olması konusunda büyük bir artı yazar. Karacan çalışkanlığı ve tanınırlığı ile partinin oylarının artmasına büyük etki yapar.

*

foto şaka

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı: Sayın Başbakanım, siz Eskişehir'in eniştesisiniz. Eskişehir milletvekilliği benden daha çok size yakışır. Ben Konya'dan siz Eskişehir'den milletvekili adayı olalım.
Başbakan Ahmet Davutoğlu: Nabi Bey, bırak bu enişte ayaklarını. 'Kent Meydanı olayını eline yüzüne bulaştırdım. Eskişehirliler bana artık oy vermez. Onun için Eskişehir'den kaçmam gerekiyor' desene.