Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’u mesleğe başladığım ilk günlerden beri tanırım. CHP’de her zaman partinin merkeze değil de sola yönelmesini savundu.

BAYKAL’A ‘DİKTATÖR’ DEDİ

Emek örgütleriyle politikalar üretmesini istiyordu.  Sol kanadın Eskişehir lideriydi. İyi bir örgütçüydü. Parti içi demokrasi için Genel Merkeze karşı hep sesini yükseltti. Deniz Baykal döneminde yapılan kurultaylarda hep ona karşı çıkan adayları destekledi.  Bir Pazar Toplantısında Deniz Baykal’a ‘Diktatör’ dediği için partiden ihraç edildi. Kurt bu konuşmayı basın çıktıktan sonra yapmıştı. O gün Sakarya Gazetesi Muhabiri olarak o toplantıyı takip etmiştim. Arkadaşlarla birlikte çıktıktan sonra ses kayıt cihazımı kürsüde unuttuğumu fark ettim. Geri döndüğümde Kurt konuşmasını yeni bitirmişti. Kürsüden kayıt cihazını aldığımda dönemin yönetimi ve muhalefeti herkes bana bakıyordu. Bazı partililer “Kazım Kurt Baykal’a diktatör dedi. Senin kaydında vardır” dediler. Gazeteye gittiğimde ses kaydını dinledim. Kurt’un Deniz Baykal’a diktatör dediğini manşette verdim. Gazete baskıya girmeden dönemin İl Başkanı benden ses kaydını istemek için partide çalışan sekreteri gönderdi. Kazım Kurt’u Genel Merkez Disiplin Kurulu’na şikayet edeceklermiş. Bendeki kayıt delil olacakmış. ‘Asla vermem’ dedim. “Bu kaydı size vermem etik olmaz. Kazım Kurt’a da büyük ayıp olur” yanıtını verdiler. Günlerce kıramayacağım kişileri aracı yaptılar ama o kaydı kimseye vermedim. Bugüne kadar hiç dillendirmediğim için Kazım Kurt’un bu olaydan haberi yoktur.  

SÜRPRİZ ŞEKİLDE ODUNPAZARI ADAYI OLDU

Benden kaydı almamalarına rağmen, gazetelerde çıkan haber ve köşe yazılarını toplayarak, Kurt’u disipline verdiler. Kazım Kurt geçici olarak partiden ihraç edildi. Kurt gelen teklifi değerlendirerek, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ile birlikte siyaset yaptı. Önce 2009 yerel seçimlerinde Odunpazarı ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi oldu. Sonra Eskişehir Kent Konseyi Başkanlığı yaptı. 2011 seçimlerinde milletvekili oldu. Kurt böylece yıllardır kurduğu büyük hayali 2011’de gerçekleştirmiş oldu. Kurt’un hep hedefi milletvekili olmak, Parti Meclisi’ne girmekti. Cevdet Selvi gibi Genel Başkan Yardımcılığına kadar yükselmekti. Ancak 2014 yerel seçimleri öncesinde mevcut aday adayları, genel merkez ile Yılmaz Hoca arasında yaşanan gerilim sonrasında Kurt sürpriz şekilde Odunpazarı Belediye Başkan Adayı oldu. O’nun aday olmasında Yılmaz Büyükerşen belirleyici oldu. Seçimi kazanan Kazım Kurt iki dönemdir Odunpazarı’nda başarılı işlere imza atıyor.  Kendisinden beklenildiği gibi, sosyal, halkçı, şeffaf ve katılımcı bir yönetim anlayışını benimsedi. Parti içindeki seçimlerdeki tavrı nedeniyle sık sık eleştirdiğim Kazım Kurt’un, belediyecilik konusunda yaptığı çalışmalar görmezden gelinemez. Kurt, hukukçu kimliği ile Odunpazarı Belediyesi’ni doğru yönetiyor. Belediyenin kaynaklarını doğru kullanıyor. Kazım Kurt her 8 Mart’ta belediyedeki kadın çalışanlara izin veriyor. Kadınlara ‘Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde pozitif ayrımcılık yapıyor. Halkçı Belediye Başkanına da zaten bu yakışır.  Hep sahada ve halkın içinde olan Kazım Kurt 31 Mart seçimlerinde üçüncü defa belediye başkanı olabilmek için AK Parti Adayı Özkan Alp ile yarışacak. Bugüne kadar yaptığı projeler onun için en büyük referans olacak.

***

NOSTALJİ

ESKİ SHP’NİN DEV ÇINARLARI
Yıl 1991. 33 yıl önce. Fotoğraftaki kişiler dönemin SHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı merhum Selami Vardar ile SHP İl Başkanı merhum Kemal Metin. 

PARAYI YERALTINA GÖMDÜ

1989-1994 yılları arasında ikinci defa Eskişehir Belediye Başkanlığına seçilen (O yıllarda Eskişehir Büyükşehir kapsamında değildi) Vardar, büyük altyapı hamlesiyle dikkat çekti.  O yıllarda Eskişehir’de alt yapı yoktu.  Vidanjörler vardı. Evlerdeki fosseptiği vidanjörler çekerdi. Sezai Aksoy tarafından başlatılan altyapı çalışmaları Vardar döneminde büyük hız kazandı. Vardar parayı yer altına gömerek Eskişehir’in altyapı sorununu çözdü. O yıllarda altyapı çalışmaları nedeniyle haksız tepkiler almıştı. O gün onu eleştirenler daha sonra Vardar’ın hakkını teslim etti.

OTORİTER VE BABACANDI

SHP İl Başkanı Kemal Metin otoriter ve babacan tavrıyla SHP’de gerçek bir liderdi. Vardar ile çok tartışmalar yaşadı. Hatta O’na ültimatom vererek, bazı belediye bürokratlarının görevden alınmasını bile istedi. Mihalıççıklı iki dev çınarın dostlukları ölene  kadar sürdü.  Kemal Metin’in dün 15’nci ölüm yıldönümüydü.  Metin 10 Mart 2009’da vefat etti. Kemal Metin ve Selami Vardar’a Allah’tan rahmet diliyorum.  Mekanları Cennet olsun. Eskişehir’e yaptıkları hizmetler unutulmayacak. Kemal Metin’den bayrağı devralan oğlu Yavuz Metin CHP’de yıllardır aktif siyaset yapıyor. Üç dönemdir Odunpazarı Belediye Meclis Üyesi olan Yavuz Metin, bugün Kemal Metin’in oğlu olmanın gururunu ve sorumluluğunu taşıyor.

***

***

UNUTULMAZ REPLİKLER

“Babaannem ne derdi biliyor musun? Tanrıyı güldürmek istiyorsan ona planlarından söz et.” Amores Perros / Paramparça Aşklar Ve Köpekler