Eskişehir'in en gözde eğitim kurumlarından olan Mustafa Kemal İlkokulu ve Ortaokulu'nda yürütülen bir soruşturma sonucu Eğitim Sen üyesi olan Okul Müdürü Ferhat Taşdelen'e sürgün dahil 4 ayrı ceza verilmişti. Okuldaki 25 öğretmen de uyarı ve kınama cezaları almıştı.

KIRKA'YA SÜRÜLDÜ
Bu kadar ağır ceza niçin verilir? Okul müdürü ahlaksızlık, hırsızlık mı yapmış. Hayır yapmamış. Ne yapmış? Öğrenciler için düzenlenen sosyal faaliyetlerde ücret karşılığında dışarıdan eğitim veren çalışanlara sigorta yaptırmamış. Milli Eğitim Müdürlüğü Okul müdürü Ferhat Taşdelen'e, sigortasız eleman çalıştırmaktan dolayı ceza yağdırmış. Müdürlüğünü elinden almışlar, maaş kesimi cezası vermişler. Kırka'ya öğretmen olarak sürmüşler. Bir de parasal ceza vermesi için SGK'ya da şikayet etmişler.

EĞİTİM BİR-SEN ÜYESİ OLSAYDI
Bununla da yetinmemişler okulda görev yapan 25 öğretmene uyarı ve kınama cezaları vermişler. Bu 25 öğretmen mi onları sigortasız çalıştırmış? Madem okul müdürü bu kadar suçluymuş, niye öğretmenlere de ceza verildi? Bu cezalar, okulda çalışan öğretmenleri başka okullara dağıtmak için mi verildi? Okul Müdürü Eğitim Bir-Sen üyesi olsaydı, bir suçtan dolayı dört ceza verilir miydi? Yoksa üzeri kapatılır mıydı?

MÜDÜR ÖZEN'İN
HABERİ YOK MU?
Tayin olduğu Osmaniye'ye gitmemek için Milli Eğitim Şube Müdürlüğünden istifa edip Hacı Feride Koruyucu İlkokulu'na öğretmen olarak atanan Eğitim Bir-Sen Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Cırıt geçici görevlendirme ile Mustafa Kemal İlkokulu'na müdür yapılmış. Önceki Müdür Taşdelen sadece 'sigortasız eleman çalıştırdı' diye başına gelmedik kalmamıştı. Kendisine sürgün dahil dört ceza verilmişti. Anlaşılan Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen, Hakan Cırıt'ın üç yıl önce baş aktörlüğünü yaptığı 'Pasaport Skandalı' olayı konusunda bilgisi yok. Olsaydı, sudan bahanelerle görevden uzaklaştırdıkları Ferhat Taşdelen'in yerine skandal bir isim olan Hakan Cırıt'ı geçici görevlendirme ile bu kuruma müdür yapılmasına onay vermezdi. Eğer bilgisi varsa ve buna rağmen Cırıt'ı o okula müdür yapılmasına izin vermişse, Özen büyük bir yanlışa imza atmıştır.

KINAMA CEZASI
Üç yıl önce pasaport skandalı olayını ben ortaya çıkarmıştım. 12 Temmuz 2011 tarihinde yaptığım 'Pasaport Skandalı' haberiyle Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Hakan Cırıt'ın devlet memuru statüsünde olmayan akrabasını Avrupa Birliği Projesi'nde görevliymiş gibi göstererek, onun gri pasaport almasını sağlamaya çalıştığını Eskişehir kamuoyuna duyurmuştum. O tarihte Sakarya Gazetesi'nde yaptığım bu haber Eskişehir gündemine bomba gibi düşmüştü. Daha sonra Türkiye gündeminde de geniş yer almıştı. Dönemin Milli Eğitim Müdürü Milli Eğitim Müdürü İbrahim Ceylan bu olayla ilgili yazılı açıklama göndererek, Hakan Cırıt hakkında Valilik makamından alınan olurla inceleme ve disiplin soruşturmasının başlatıldığını belirtmişti. Cırıt Eğitim Bir-Sen'in yönetiminde olması nedeniyle dönemin Şube Başkanı İsmail Altınkaynak ve sendikanın genel merkezi onun ceza almaması için büyük mücadele verdi. Müfettişler Cırıt için 'Aylıktan Kesme Cezası' teklif etti. Milli Eğitim Müdürü bunun bir alt cezayı verdi. Cırıt kınama cezası aldı. Aslında daha büyük cezalar alması gerekiyordu. Evrakta sahtecilik yaptığı için ağır cezada yargılanması gerekirdi. Cırıt, 3 yıl önce aldığı bu ceza bu yıl önüne çıktı. Aldığı bu ceza nedeniyle Bakanlık'ta Daire Başkanı veya bir ile Milli Eğitim Müdürü olamadığı iddia edildi.

YOLDAŞ VE
CEYLAN'IN YANILTTI
Üç yıl önceki skandal olay şöyle gelişmişti ; Cırıt´ın, İl Milli Eğitim Müdürlüğü AB Projesi Bürosu´na gelerek, devlet memuru statüsünde olmayan akrabası U.S'i Sosyal Bilimler Lisesi´nin Avrupa Birliği Projesi´nde görevliymiş gibi gösteren evrağın işleme konulmasını istedi. Büroda görevli bir bayan personel, Cırıt tarafından akrabasının gri pasaport alması için hazırlanan bu evrağı yasal olmadığı için işleme konulamayacağını söyledi. Cırıt bunun üzerine evrağı alıp, bu bürodan sorumlu Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Hasan Yoldaş´a gitti. Cırıt, Yoldaş´ın toplantıda olduğunu öğrendi. Toplantıyı yarıda bölen Cırıt, Yoldaş´a ´aciliyeti var´ diyerek bu evrağa paraf atmasını istedi. Yoldaş, Şube Müdürü olduğu için Cırıt´a güvenerek evrağı incelemeden paraf attı. Daha sonra bu evrak aynı gün içerisinde İl Milli Eğitim Müdürü İbrahim Ceylan tarafından imzalanarak, Valiliğe gönderildi. Vali Yardımcısı Ekrem Ballı´nın Oluruyla bu evrak pasaport işlemleri için Emniyet Müdürlüğü´ne gönderildi. Bir şube müdürünün yanıltıcı beyanla bu kadar makamı yanıltacağı kimsenin aklına gelmemiş olmalı ki, evraklar Odunpazarı İlçe Milli Eğitim´den geçerek Kaymakamlığa İl Milli Eğitimden geçerek Vali Yardımcısına kadar fark edilmeden gitti ve onaylanarak Emniyet Müdürlüğüne ulaştı.

EMNİYETTEN EVRAK
GERİ İSTENDİ
Toplantı sonunda AB Bürosunda görevli bayan personel Hasan Yoldaş´ı uyararak, Cırıt´ın devlet memuru olmayan kardeşini Almanca Tercümanı adı altında Almanya´ya göndermeye çalıştığını söyledi. Bunun üzerine Yoldaş bu evraka paraf attığının farkına vardı. Hemen Milli Eğitim Müdürü İbrahim Ceylan´a giderek durumu anlattı. Emniyet aranılarak, gönderilen evrakta eksiklik olduğu öne sürülerek, evrak geri istendi. Böylece Cırıt´ın akrabası Almanya´ya gidemedi. Müdür Ceylan, Yoldaş´tan Cırıt hakkında şikayet dilekçesi vermesini istedi. Yaşanan bu Gri Pasaport Skandalı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü´nü karıştırdı. Cırıt kınama cezası aldı. Eğitim-Sen ve Türk Eğitim-Sen Başkanları, üç yıl önce yaptıkları açıklamalarla evrakta sahtecilik yaptığı ve suça teşebbüs ettiği kanıtlanmış birisi hakkında verilen cezanın adil olmadığını belirterek savcıları göreve çağırmışlardı.

CIRIT MÜDÜR OLSUN
DİYE Mİ CEZALAR VERİLDİ?
Mustafa Kemal İlkokulu'na Cırıt'ın vekaleten atanmasına tepki gösteren eğitimciler, 'Ferhat Taşdelen'e yaptığı bir yanlışlık yüzünden çok ağır cezalar verildi. Cırıt bu okula müdür olsun diye mi bu cezalar verilerek, Taşdelen'in görevden alındı? Öğrenciler için düzenlenen sosyal faaliyetlerde ücret karşılığında dışarıdan eğitim veren çalışanlara sigorta yaptırmamak mı? Yoksa devlet memuru statüsünde olmayan akrabasını AB Projesinde görevliymiş gibi göstererek, onun gri pasaport almasını sağlamaya çalışmak mı daha büyük suç? Evrakta sahtecilik yapan birisi Milli Eğitim'de hala nasıl yöneticilik yapabiliyor?' diye tepki gösterdi.

YASALAR HİÇE SAYILIYOR
Sosyal paylaşım sitelerinde 'Ancak başkaları için yaşanan bir hayat yaşanmaya değer bir hayattır' diyen bazı Eğitim Bir-Sen Eskişehir Şubesi Yöneticilerinin, bu sözün tam tersini yapmaları dikkat çekiyor. Sendika Yönetim Kurulu üyesi Hakan Cırıt kendisini Mustafa Kemal İlkokulu'na müdür yaptırıyor. Çifteler'de çalışan sendika yönetim kurulu üyesi Ertuğrul Baki geçici görevle Yunusemre İmam-Hatip Lisesi'ne Müdür Yardımcısı oluyor. Beş yıllık öğretmen olmasına rağmen Eğitim Bir-Sen'in Çifteler Temsilcisi Şahin Kılınç, geçici görevlendirme ile Çifteler Milli Eğitim Şube Müdürlüğüne getiriliyor. Devlet Memurları Yönetmeliği gereğince 'Vekilin asilin şartları taşıması gerektiği' maddesine aykırı olmasına rağmen yasalar hiçe sayılıyor. Şahin Kılınç kanuna aykırı bir şekilde Şube Müdürlüğüne devam ediyor. Bugüne kadar girdiği hiçbir yönetici sınavını kazanamayan Şube Başkanı Muammer Karaman zaman zaman müdürlüğü boş olan okullara gidip okul müdürlüğü yapıyor. Eğitim camiası yeni dönem için; 'Bakalım Muammer Karaman, kendisini hangi okulun müdürü yapacak?' diye merakla bekliyor...


*

foto şaka


Eğitim Bir-Sen Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Cırıt: İsmail Başkan beni Bilecik'e Milli Eğitim Müdür Yardımcısı olarak götürmedin. Vallahi burada perişan oldum.
Bilecik Milli Eğitim Müdürü İsmail Altınkaynak: Hakan ne perişanı? Yine kendine müdürlük yapacak okul bulmuşsun. Ancak, önceki müdürü sudan bahanelerle alınan bu okuldan başka bir okul bulamadın mı? Üç yıl önce aldığın pasaportla bu sorunlu okulda nasıl müdürlük yapacaksın?
Eğitim Bir-Sen Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Bigiş: İsmail Başkanım, başka okul olmaz mı? Adam Oxford mezunu ya, Anadolu üniversitesi içerisindeki bu okuldan aşağısı klasına yakışmaz!..