Yerel seçimlerin yapılmasına yaklaşık beş ay var. Kentimizde seçimin en iddialı partileri olan CHP ve AK Parti'den kimlerin belediye başkan adayı olacağı merak ediliyor.

YALNIZCA İKİ VEKİL
Aslında kent merkezinde CHP adayları şimdiden belli gibi. Büyük bir sürpriz yaşanmadığı takdirde CHP kent merkezinde 'Yılmaz Büyükerşen-Ahmet Ataç-Kazım Kurt' üçlüsüyle yarışa çıkması bekleniliyor. Peki AK Parti bu üçlüye karşı hangi adaylarla seçime girecek? Eskişehir kamuoyunun beklentisi AK Parti'nin Büyükşehir Belediye Başkan adayının Harun Karacan ya da Nabi Avcı'dan birisinin olmasıydı. Ancak Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Mart 2019'da yapılacak yerel seçimler için 'yalnızca iki kişinin milletvekilliğinden istifa edebileceğini' söylediğini aktardı. Fırat, bu kontenjanın yalnızca 'İstanbul ve Ankara için' kullanılacağını ifade etti. Erdoğan'ın bu açıklamasıyla Karacan ve Avcı'nın Büyükşehir adaylığı ihtimalleri zayıfladı. Ancak Erdoğan Eskişehir'i daha çok önemseyip, istifa edecek bir milletvekili tercihini kentimizden yana kullanır mı? Zayıfta olsa tabi ki böyle bir ihtimal var.

ERDOĞAN ONAY VERİR Mİ?
Peki Karacan ve Avcı olmadığında Eskişehir'in Büyükşehir adayı kim olur? '2004-2014 yılları arasında Odunpazarı Belediye Başkanlığı yapan' Burhan Sakallı'nın ismi bu konuda öne çıkıyor. Odunpazarı bölgesine önemli hizmetlerde bulunan Sakallı, kentte sevilen ve sayılan bir isim. Aday gösterilmesi halinde AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'ni kazanmada şanslı olur. 2014'de Büyükşehir adayı yapılmadığı için Recep Tayyip Erdoğan'ın ısrarına rağmen Odunpazarı'na aday olmaması 'Sakallı hanesine eksi olarak' yazılıyor. Erdoğan, Sakallı'nın adaylığına onay verir mi? Eskişehir'i 'almak istiyorsa verir' diye düşünüyorum.

TEK SEÇENEK
Erdoğan'ın Karacan'dan vazgeçmediği takdirde 'tek seçeneğinin' Sakallı'nın olduğunu düşünüyorum. Erdoğan'ın son açıklamalarından sonra AK Parti içerisinde şu görüş hakim oldu; 'AK Parti Büyükşehir'de Burhan Sakallı, Odunpazarı'nda Volkan Doğan, Tepebaşı'nda da Dündar Ünlü ile yarışa çıkacak.' Bu üç isminde 'halk nezdinde karşılığı' var. Üçü de bulundukları görevlerdeki başarılarıyla takdir görüyor. AK Parti bu üç isimler yarışa çıkması halinde 'iddialı olacaklarını' düşünüyorum.
--------------------------------------------------
RAKİPTİLER ŞİMDİ AYNI SAFTALAR

Kırım Türkleri Kültür Yardımlaşma ve Spor Kulübü Derneği 22. Olağan Genel Kurulu yaklaşık 9 ay önce (18 Şubat 2018) yapılmıştı. Seçimde başkanlık için iki isim yarıştı. Kongre sonucunda beyaz liste ile yarışan mevcut başkan Evren Olcay 642 oyla, tekrar başkan seçilmişti. Mavi liste ile yarışan Metin Gündoğdu ise 572 oy almıştı. Yaklaşık 9 ay önce birbirlerine rakip olan Olcay ve Gündoğdu siyasette aynı safta yer aldılar. Her ikisi de CHP'den Belediye Meclis Üyeliği aday adaylığı başvurusunda bulundu. Halen Tepebaşı Belediye Meclis Üyeliği görevini yürüten Metin Gündoğdu yine aynı bölgeden aday adayı oldu. Kırım Türkleri Kültür Yardımlaşma ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Evren Olcay'da CHP'den Odunpazarı Belediye Meclis Üyeliği için aday adaylığı başvurusunda bulundu. Eskişehir'de sadece Tatarların mahallesi var. İlimizde 36 Kırım Tatarı köyü var. Türkiye'de en çok Kırım Tatarı Eskişehir'de yaşıyor. Her ikisinin de seçilebilecek yerlerden aday adayı yapılacaktır. Gündoğdu'nun Meclis Üyesi listesinin ilk sıralarına yazılacağına düşünüyorum...
--------------------------------------------------
İŞLETMELERİ SOLLAYAN LİSE

İhlas Haber Ajansı'nda (İHA) yer alan haber dün dikkatimi çekti. İlimizin en gözde eğitim kurumlarından olan Ali Güven Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi, 2017 yılında çoğu işletmeyi geride bırakarak tam 1 milyon 490 bin 458 lira ciro yaptı. Bünyesinde uygulama oteli de bulunduran Ali Güven Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi, yaptığı ciro ile 'En Yüksek Döner Sermaye Geliri' sıralamasında Türkiye'deki 780 okul arasında 27'inci sırada yer aldı. Lise, devletin 500 bin lira vergi geliri elde etmesini sağladı. 2008 yılında faaliyete girdiğini ve 30 odası olan, butik otel tarzında, küçük bir işletme niteliğinde hizmet veriyor. Ali Güven Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi'nin bu başarısı ülke gündemine taşındı. Okulun başarılı Müdürü Harun Tarhan, 'Buradaki amacımız, öğrencilerimizin okulda görmüş olduğu eğitimi burada uygulama yaparak, yaşayarak öğrenmelerini sağlamak. Öğrencilerimiz burada hem hizmet vermekteler, hem mesleklerini öğrenmekte, hem de günlük 40-50 lira, aylık bin-bin 500 lira gibi ciddi miktarlarda para kazanarak kendilerine ve ailelerine fayda sağlamaktadırlar. Okulumuzun diğer meslek liselerinden farkı öğrencilerimizin 6 ay okul, 6 ay staj yapmaları. Ekim-nisan aylarında öğrencilerimiz okulda eğitim almakta, mayıs-eylül aylarında, yani turizm sezonunda ise Türkiye'nin en iyi otellerinde staj yaparak aylık bin-bin 500 lira para kazanmaktalar' dedi. Oscar Wilde 'Kimi gittiği yeri mutlu eder, kimi de terkettiği yeri' demiş. Bu başarıda Okul Müdürü Harun Tarhan'ın büyük emekleri var. Tarhan Okul Müdürü olduktan sonra yaptığı icraatlarla, çalışkanlığı ve iyi bir eğitim yöneticiliğiyle fark yarattı. Bu başarılarından dolayı Ali Güven Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi Ailesini kutluyorum.
---------------------------------------------
DİZİLERDE TOPLU TAŞIMANIN ADI YOK

Televizyonlarda ard arda çekilen yerli diziler ekranlarda yer alıyor. Reytigi yüksek olan diziler yıllarca sürerken, halkın ilgisini çekmeyenler 4-5 bölüm sonra yayından kalkıyor. Yayınlanan yerli dizilerde zenginler lüks otomobilleriyle bir yerlere giderken, fakirlerin ulaşım aracı olarak ticari taksileri kullandığını görüyoruz. Otobüs, dolmuş, metrobüs, metro, tramvay gibi toplu taşıma araçları nedense dizilerde yok. Gelişmiş ülkelerde çekilen dizilerde toplu taşıma teşvik edilirken, biz de neden yok sayılıyor? Ülkemizde dar gelirli vatandaşlar taksiyle değil, toplu taşıma araçlarıyla ulaşım yapıyorlar. Yani çekilen filmler halkın gerçekleriyle örtüşmüyor. Amerikan sinemalarında otobüslerde ve metrolarda aksiyon sahneleri çekilirken, bizimkiler lüks araçlarıyla suçlu kovalıyor. Son çekilen Türk dizilerinde toplu taşımanın adı yok!..
---------------------------------------------
NOSTALJİ
31 YIL ÖNCE ODUNPAZARI MİTİNGİ


31 yıl önce SHP Genel Başkanı merhum Erdal İnönü 29 Kasım 1987 seçimleri öncesinde ilimize gelerek Odunpazarı Meydanı'nda düzenlenen mitingde halka sesleniyor. Tarihi fotoğrafta 'Halk Beni Seviyor' sözüyle hep hatırlanan ve dönemin SHP İl Başkanı merhum Demircan Arıkan, 1. sıra Milletvekili Adayı Cevdet Selvi, 2.sıra Milletvekili Adayı Zeki Ünal, dönemin Han Belediye Başkanı İsmet Şanlı (Bugün Han Belediye Başkanlığı yapan Erdal Şanlı'nın babası), Kırka Belediye Başkanı Şevket İnce yer alıyor. SHP 29 Kasım seçimlerindeki milletvekili adaylarıni hakim huzurunda önseçim ile belirlemişti. 1 Kasım 1987 Pazar günü Eskişehir'de iki parti (CHP-DYP) hakim huzurunda önseçim yaptı. Önseçimde o yıllarda Petrol-İş'in Eskişehirli Genel Başkanı Cevdet Selvi 2312 oy ile seçimden birinci çıktı. Zeki Ünal 1859 oyla ikinci oldu. Önseçimde ilk iki sırayı alan Cevdet Selvi ve Zeki Ünal 29 Kasım 1987 seçimlerinde Eskişehir Milletvekili seçildiler. SHP %27 oy aldı. Aynı seçimde Anavatan Partisi oyların %41'ini aldı. DYP %19 oy aldı. Eskişehir'in beş milletvekilinden üçü Anavatan'ın oldu. Erol Zeytinoğlu, İsmet Oktay ve Mustafa Balcılar'da milletvekili seçildiler.
-------------------------------------
FIKRA
GERİ KALANINI GÖNDER

Deniz aşırı bir ülkede askerliğini yapmakta olan John bir gün sevgilisinden bir mektup alır. Sevgilisi artık ondan ayrıldığını bildirmekte ve fotoğrafını geri göndermesini istemektedir. John çok kızar. Arkadaşlarından eski kız arkadaşlarının fotoğraflarını toplar. Hepsini paket yapar ve sevgilisine gönderir. Pakete birde not iliştirir; 'Kusura bakma, hangisi olduğunu çıkaramadım. Lütfen kendi fotoğrafını al ve kalanını geri gönder!'