Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş, üniversitenin TOBB Mühendislik Laboratuarı’nı ziyaret ederek Mühendislik Fakültesi Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü bünyesinde geliştirilen insansız hava aracı (İHA) motorunu inceledi.
Rektör Taş’a proje hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Burak Öztürk, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu yerli İHA motorunu Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi çatısı altında üretmek için çalışma başlattıklarını, bu çalışmalar sonucunda mevcut İHA motorlarının yük taşıma kapasitelerini ve havada kalma sürelerini artırmayı hedeflediklerini söyledi. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Nazım İmal’ın motorun elektrik ve elektronik aksamı üzerinde çalıştığını belirten Öztürk, projede akademisyenlerin yanı sıra Metalurji ve Malzeme Mühendisliği öğrencilerinin de aktif olarak yer aldığını ve Ar-Ge sürecine doğrudan katıldıklarını söyledi. Projeye kaynak sağlamak amacıyla KOSGEB’e başvuruda bulunduklarını belirten Öztürk, Ar-Ge sürecinde bir firmadan destek aldıklarını, proje tamamlandığında motoru sanayi ile işbirliği içerisinde üretmeyi planladıklarını ifade etti.
Çalışmaları dikkatle inceleyen Rektör Taş, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi olarak Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu alanlarda Ar-Ge faaliyetlerine ağırlık verdiklerini ve yerli İHA motoru projesinin de bunun bir sonucu olduğunu söyledi. Yerli İHA motorunun yalnız ekonomik değil aynı zamanda stratejik bir girişim olduğunu ifade eden Rektör Taş, bu alanda çalışma yapan hocalara teşekkür etti.
Editör: TE Bilisim