Ramazan ayının faziletli ibadetlerinden birisi de sadece bu ayda kılınan Teravih Namazı'dır. Teravih namazı, kadınların ve erkeklerin 20 rekat olarak kılması müekked bir sünnettir.
İnanmayanın şahitliği kabul edilmez
Peygamberimiz birkaç gece cemaat ile birlikte 8 rekat olarak kıldı evlerine gidince 20 rekatı tamamladılar. Peygamberimizin yalnız olarak da kıldığı teravihi 20 rekat olarak kıldığı rivayet edilmiştir. Teravih dört mezhepte de 20 rekat olarak kılınır. Sünnet olduğu da buradan anlaşılmıştır. Üç halife ve onun zamanında yaşayan Müslümanlar 20 rekat olarak bu namazı kılmışlardır. Bu halifelere ve icma-ı eshaba uymamız gerekmektedir. Teravih yatsının son sünnetinden sonra ama vitir namazından önce kılınır. Bir kimse yatsıyı kılmadan önce teravihi kılamaz. Ama vitirden sonra da kılınabilir. Vakti ise sabah namazına kadar kılınabilir. Eğer o gün güneş doğmuş ve fecr vakti girmiş ise kılınmaz ve kaza yapılmaz. Çünkü teravih kuvvetli sünnet ise de akşam ve yatsı son sünnetleri kadar kuvvetli değildir. Bu sünnetler ise kaza edilemez. Yalnız farz namazları ile vitrin kazası lazımdır. Teravih namazı Şafiilere göre kaza edilebilir.
Teravihi cemaat ile kılmak sünneti kifayedir. Yani camide cemaatle kılındığı gibi evde de kılınabilir. Günah olmaz. Sadece cemaat sevabından mahrum olunur. Evde bile mümkün olup birkaç kişi ile birlikte kılınabilirse tek başına kılmaktan 27 derece daha sevaptır. Her iki rekatta bir selam verilir ve hemen sonra sonraki rekata kalkılır. Yahut dört rekatta bir selam verilir. Ve isterlerse arada salavat okuyacak kadar zaman ayırabilirler. İki rekatta bir selam vermek ve her tekbirden evvel niyetlenmek daha iyidir. Yatsı namazını cemaatle kılmayanlar toplanıp da teravihi cemaatle kılamazlar. Çünkü teravihin cemaatinin farzın cemaati olması gerekir. Yatsıyı cemaatle kılmayan bir kimse farzı tek başına kılıp teravihi cemaatle kılabilir. Gücü yeten Müslüman eğer hatimle teravih kılınan bir camide 30 ramazanı eksiksiz çıkarırsa namazın haricinde bir Kur'an hatmi de yapmış olur. İmamlar teravih namazını sadece gençlere kıldırır gibi ne çok çabuk ne de çok ağır olarak, camiye yeni gelmeye başlayan gençleri bıktırmamalıdır. Okuduğu sureleri anlaşılır şekilde okumalı ki gelen cemaat sürelerdeki yanlışlarını düzeltebilsin. Teravih ile ilgili genel bilgiler kısaca böyle.