'CHP maalesef çok çirkin ve kalitesiz bir kampanya yürütüyor. Yalan dolan başka bir şey yok. Bakın Erzurumlu Teyyo Pehlivan bunu görse pataklar. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde olmayan şeyleri anlatıyor. Yalanı da çok rahat söylüyor. Bunlar yalanı meslek haline getirmiş.' Yukarıdaki bu sözler Başbakan Binali Yıldırım'a ait. Yıldırım bu sözleriyle CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nu hedef aldı.

BAHÇELİ ERDOĞAN
İÇİN SÖYLEMİŞTİ
Bu Teyyo Pehlivan benzetmesini ilk olarak Devlet Bahçeli 23 Haziran 2013'de Erzurum'da yaptığı mitingde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan için söylemişti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, dört yıl önce bugün kanka olduğu Erdoğan'ı eleştirerek 'Nevruz günü Diyarbakır'da tek bir bayrak olmasını dert etmeyen, herkesi bayrak asmaya çağırması son çırpınışlarıdır. Tavsiyemiz utanman kaldıysa af dilenmeli, özür dilenmeli. Erzurum'un Teyo Pehlivan'ı Ankara'da' demişti. Birkaç gün sonra Erdoğan'da Bahçeli'ye şu yanıtı vermişti; 'Bu arada bizi Teyyo Pehlivan'a benzetmiş. Yahu Teyyo Pehlivan sensin ya. Çünkü bu zaman kadar girdiğin hiç bir müsabakadan netice alamadın. Yenildin, yenildin, yenildin halaaa...'

100'E YAKIN SEVİMLİ YALAN
Peki siyasette benzetme olarak çok kullanılan bu Teyyo Pehlivan kim? 1913 yılında Erzurum'un Pasinler (Hasankale) ilçesinde doğdu. Okuma-yazma bilmediği halde radyoyu dinleyerek, gazetelerdeki fotoğraflara bakarak dünyayı yakından izleyen ve anlattığı sevimli yalanlarla tanınan, 'Teyyo pehlivan' lakaplı Tayyip İde, 28 Aralık 1999'te ömrünün büyük bir bölümünün geçtiği Pasinler'de hayatını kaybetti. Son günlerini Pasinler ilçe merkezindeki Kurtuluş Mahallesi'nde Kaymakamlık tarafından yaptırılan küçük bir evde yaşayan ve belediyenin aşevinden verdiği yemekle geçiren Tayyip İde, AK Parti kurulmadan önce 28 Aralık 1999'da kalbine yenik düşmüştü. Sağlığında Teyyo Pehlivan'la birebir görüşen Tarihçi Şenol Kantarcı, Erzurumlu Nasrettin Hoca'nın 100'e yakın fıkrasını (sevimli yalanını) derledi. Bu fıkralardan birkaçını siz okurlarımız için bugünkü köşeme alıyorum;

VAPURU NASIL ÇIKARDIM ?
Bir gün gahvede oturiram, telefon çaldi. 'Pehlivan seni telefona istirler' dediler. Gaktım baktım, Trabzon Valisi: - Pehlivan, denize bir cip düştü... Çok uğraştık çıkaramadık... Allah'ını seversen gel bize yardım et. Gıramadım herifi. Gettim Trabzon'a. Atladım denize. Tahtim halati cipe. Bir eliminen halatı çekirem, bir eliminen de gulaç atirem. Öyle bir ağır ki sormayın... Çekirem çekirem yerinden zor kıpırdir. Tikkatli baktim ki bir de ne görim? Meğerse cipe koca bir vapur takılmış. Sonunda hayli terledim ama cipi de, cipin kuyruğuna takılmış vapuru da çıkardim''

ATATÜRK İLE AVA GİTTİM
Rahmetli Atatürk, İsmet İnönü birde ben Suriye sınırına ava gettik, elimizde mavzerler var, birde ne görim havada bir bölük durna dönüp durir, ilkin Atatürk ateş etti, vuramadi, sonra İnöni atdi oda vuramadi, ben elime mavzeri alıp ya Allah Bismillah diyip tetige toğundum, birde bağdım bir bölik durna ayağımın dibine düşti, hemen Atatürk yanıma gelip sırtımı sıvazladi 'Aferim Teyyo eyi atıcıymışsan' dedi.

TÜRKAN ŞORAY BANA AŞIK
Türkan Şoray Erzurum'a filim çevirmeğe gelmiş. O zaman benim de delikanlı çağım. Tutuldi kadın… Sabah akşam birlihteyih, 'Teyyo diyir başka bir şey demir. Birgün Türkan golumda bizim eve dogri gidirih. Esnaf işini bırakmış bizi gollir. Ele süzirler, sanki heç garı görmemişler.

AT İLE AMERİKA'YA GİTTİM
'Elizabet Taylor o gün Amerika'dan beni aradı. Bir at bul bul yanıma gel dedi. Garıdaki güzelliği bir görsez anam avradım olsun yayan gidersiniz.

KARTALI YAKALADIM
Bir gün uçakla Ankara'ya gidirem. Elimi de camdan çıkarmışam, bir baktım bir gartal, hemen elimi uzattım, yakaladım aldım gartalı içeri. Ola bi baktım, hostesler nasıl cıvılir, nasıl cıvılir. Neyse bende gorkutmiyim zavallı gızları dedim ve bıraktım gartali, uçtu gitti.

MUHAMMED ALİ İLE BOKS
Daha Muhammet Ali müslüman olmamış! Bana dediler ki 'Teyo yensen yensen, bu adamı dünyada bir tek sen yenersen.. Bu adamla bir ringe çıh da, haddini bildir.' Gıramadım çocuğlari.. Gahdım taaa Amerika'ya geddım. Attılar beni ringin ortasına, Nasi vuriram Muhammet Ali'ye... Baktım bir ara salavat getirir. O sırada birisi merak edip sorar. -Teyyo dayı müslüman olmayan biri hiç salavat getirir mi? Teyyo ayağa kalkar... -O gedder yumruği yiyen de, din iman mi kalır... ?

foto şaka

Başbakan Binali Yıldırım: Devlet Bey, sizin daha önce anlattığınız 'Teyyo Pehlivan' benzetmesini bugün ben de yaptım.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Binali Bey, durup dururken, yıllar önce Erdoğan için yaptığım bu benzetmeyi tekrar gündeme getirerek, referandum öncesinde bir çuval inciri berbat ettin.