Meserret İnel İlkokulu velileri beni arayarak, geçtiğimiz eğitim yılında öğretmenlik diploması, özel alan bilgisi ve genel kültür ve pedegojik formasyonu olmayan kişilerin 'serbest etkinlikler' adı altında öğretmenlerin girmesi gereken derslere girdiğini söyledi.

DERSE GİRMEDEN EK DERS
ÜCRETİ Mİ ALDILAR?
Velilerimiz konuyla ilgili şu iddialarda bulundular; 'Sınıf öğretmenleri zorunlu olarak günlük 6 saat, haftada 30 saat derse girmektedir. Haftada girilen 30 saatin 18 saati maaş karşılığıdır. 12 saatine ek ders ücret karşılığı olarak girmekteler. Sınıf öğretmenlerinin 2. Sınıftan itibarine İngilizce, 4. Sınıftan itibaren ise Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerine branş öğretmenleri girmektedir. Sınıf öğretmenleri okuttukları derslere uygun donanımla yetiştirilmektedir. Sınıf öğretmenlerinin girmesi gereken derslere okul müdürü tarafından 'serbest etkinlikler' adı altında öğretmenlik diploması, özel alan bilgisi, genel kültür ve pedegojik formasyonu olamayan S.Y. adlı bir kadın girdi. Ders defteri sınıfın öğretmenine işletilerek, derse girmeden ek ders ücreti alınması sağlandı.'

'VELİLER RANT KAPISI
OLARAK GÖRÜLDÜ'
Okul Müdürü Necdet Gözal'ın, 10'dan fazla sınıfta derse S.Y. adlı öğretmenlik vasfı olmayan kişiyi öğretim yılı boyunca öğrenci başına her ay ders saati 15 TL. ödeme yaparak, kaçak olarak çalıştırdığını öne süren velilere, 'Bu ders verdirilen kişiyi çalıştırmak için veli muvafakatnamesi bulunmamaktadır. Çalıştırılan kişinin öğretmen olmaması ve sigortasız çalıştırıldığı veliye bildirilmemektedir. Ne yazık ki Meserret İnel İlkokulu'nda veliler rant kapısı olarak görülmektedir. Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün bu olaydan haberi olmasına rağmen hiçbir işlem yapmadı. Bu S.Y. adlı kişiyi okul çalışanları, veliler ve öğretmenler tanıyor. 23 Nisan 2015 tarihinde Kemal Unakıtan Spor Salonu'nda sigortasız kaçak olarak çalıştırılan S.Y. adlı kişi okul idaresi olarak takdim edildi. Bunun DVD ve CD'leri bulunmaktadır.'

EĞİTİM-SENLİYE
DÖRT CEZA VERİLDİ
Veliler bu CD ve DVD'leri bana da gönderdiler. İl ve Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü isterlerse, bunları onlara gönderebilirim. Buna benzer olay bir yıl önce meydana gelmişti. Bir yıl önce Mustafa Kemal İlkokulu'nun Müdürü Ferhat Taşdelen'e 'dışarıdan eğitim veren çalışanlara sigorta yaptırmadığı' gerekçesiyle dört ayrı ceza verilerek Kırka'ya sürülmüştü. Eğitim-Sen üyesi olan Taşdelen'in okul müdürlüğü de alınmıştı.

EĞİTİM BİR-SENLİNİN
GÖREV YERİ DEĞİŞTİ
Bunun benzeri bir olay birkaç ay önce şehrin en gözde eğitim kurumlarından Melahat Ünügür Ortaokulu'nda yaşandı. Okulda öğretmenlere çay yapan bayan personelin sigortasız çalıştırılması olayı ile ilgili Okul Müdürü Muzaffer Atalay hakkında soruşturma açıldı. Çayçı bayan personelin sigortası yapılması için öğretmenlerden para toplanmasına rağmen sigortanın yapılmadığı iddia edildi. Yapılan soruşturma sonucunda Atalay'ın görev yeri değiştirilerek, Fatih Sultan Mehmet Ortaokulu'na Müdür olarak atandı. Eğitim Bir-Sen üyesi olan Okul Müdürü Atatürk Bulvarı'ndaki okuldan alınıp, Atatürk Caddesi'ndeki okula müdür yapıldı. Yani hiçbir kaybı olmadı. Hatta şehrin merkezi olan Köprübaşı'na daha da yakın oldu.

'ÇALSA BU KADAR CEZA ALMAZDI'
Mustafa Kemal, Melahat Ünügür ve Meserret İnel şehrin en gözde eğitim kurumlarının adlarıdır. Burada eğitim gören çocukların velileri eğitim ve ekonomik düzeyleri yüksek insanlardır. Bu okullarda velilerden para toplamak kolay. Üç okul müdürü de velilerden topladıkları paralarla dışarıdan sigortasız eleman çalıştırdılar. Birinci okul olan Mustafa Kemal İlkokulu'nda Eğitim-Sen Üyesi Okul Müdürünün müdürlüğü düşürüldü. Kırka'ya öğretmen yapıldı. Dört ayrı ceza verildi. Bu okul müdürü, eğitim kurumunun parasını çalsa, bu kadar ceza almazdı. İkinci okul olan Melahat Ünügür Ortaokulu'nda iktidar yanlısı Eğitim Bir-Sen Üyesi Okul Müdürü Muzaffer Atalay'ın okul müdürlüğü düşürülmedi. Atatürk Bulvarı'ndaki okuldan alınıp, Atatürk Caddesi'ndeki okula müdür yapıldı. Bu kararla, adeta aynı suçtan Eğitim-Sen'liye müebbet cezası verilirken, yandaş sendika üyesi beraat ettirilmiş oldu.

YİNE Mİ GÖSTERMELİK
CEZA VERİLECEK?
Üçüncü okul olan Meserret İnel İlkokulu'nun Müdürlüğünü Eğitim Bir-Sen'in önde gelen isimlerinden birisi olan Necdet Gözal yapıyor. Bakalım Gözal hakkında 'Okulda yasadışı eleman çalıştırdı' iddiasıyla soruşturma açılacak mı? Yoksa bu olayın üzeri kapatılacak mı? Soruşturma açılıp, göstermelik bir ceza mı verilecek? Milli Eğitim'de cezalar eğitimcilerin sendikasına bakılarak mı veriliyor? Cezalar verilirken, iktidar yanlısı sendikaya üye olanların kollanması eğitimde adaleti ortadan kaldırıyor. Eğitimciler arasında çalışma barışını bozuyor. Sonhaber Gazetesi olarak Meserret İnel İlkokulu ile ilgili bu son iddiaların takipçisi olacağız…

*

NOSTALJİ

ENDER KONCA BUNDESLİGA'DA

1971 yılına ait tarihi fotoğrafta ES ES Taraftarının 'Fethi Nihat Ender Filelere Gönder' unutulmaz sloganının önemli bir parçası olan Ender Konca' transfer olduğu Eintracht Frankfurt antrenmanında teknik direktörü Erich Ribbeck takım arkadaşı Jürgen Grabowski ile birlikte görülüyor. 22 Eylül 1947'de İstanbul'da doğan Ender Konca futbola Kasımpaşaspor'da başladı. 1966'da İstanbulspor'a transfer oldu. 1967'de efsanevi futbolcu haline geldiği Eskişehirspor'a geldi. 10 Aralık 1967'de ES ES Şekerspor'u 3-0 yendi. Ender Konca Eskişehirspor'daki ilk golünü burada attı (iki gol atmıştı) İlk sezonunu 12 golle tamamlayarak, takımın en golcü futbolcusu oldu.

SEVİLLA ZAFERİ
31 Aralık 1967'de Altınordu'yu 6-1 yendikleri maçta hat-trick yaptı. 1970-71 Sezonu'nda Fuar Şehirleri Kupası'nda Türkiye'yi temsil etme şansını yakalayan Eskişehirspor, ilk turda İspanyol devi Sevilla FC'yi ilk maçta 1-0 yenilip, Eskişehir'deki ikinci maçta da 79. dakikada 1-0 geriye düşmesine rağmen 10 dakikada 3 gol bularak eledi ve tarih yazdı. Konca, iki maçta da 90 dakika forma giydi. O yıl ES ES Türkiye Kupası hem de Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı kazanarak başarılarını taçlandırdı. Galatasaray'ı 3-2 yendikleri Cumhurbaşkanlığı Kupası finalinde Konca bir gol kaydetti. Bu maç, Konca'nın ilk Eskişehir döneminin son maçıydı.

1,5 YIL OYNADI
Mayıs 1971'de Eintracht Frankfurt ile anlaşarak, Alman Ligi'ne transfer oldu. 14 Ağustos 1971'de Hamburger SV ile oynanan birinci hafta maçında ünlü teknik adam Erich Ribbeck tarafından sahaya ilk 11'de sürülerek ilk Bundesliga maçına çıktı ve 70 dakika sahada kaldı. 13 Ekim 1971'de Borussia Mönchengladbach maçında ilk golünü kaydetti. İlk sezonunda 7 gol kaydeden futbolcu, takımının beşinci olarak UEFA Kupası vizesi almasına destek oldu. 1.5 yıl Eintracht Frankfurt'ta oynadıktan sonra Fenerbahçe'ye transfer oldu. 1973-1974 ve 1974-1975 Türkiye Şampiyonu olan Fenerbahçe'nin en önemli oyuncularından biri oldu.

1977'DE YUVAYA DÖNDÜ
1977 yılında Eskişehirspor'a geldi. 1983 yılında ES ES formasıyla futbolu bıraktı. ES ES formasıyla 219 maça çıktı ve 48 gol attı. 35 kez millî takımlara çağrılan Ender Konca, 12 kez Türkiye U-18, 8 kez Türkiye U-21 ve 14 kez de Türkiye A Milli forması olmak üzere toplam 34 kez millî formayı giydi. Müsabakalarda 11 gol kaydetti.

foto şaka

Meserret İnel İlkokulu Müdürü Necdet Gözal: Milli Eğitim Müdürü bugün hiç yüzüme bakmadı. Yoksa yine basında benimle ilgili haber mi çıktı?
İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen: Aslında Necdet Gözal'ı Meserret İnel'e onu Okul Müdürü yapanlara kızmak lazım. Sendika müdür yapıyor, ceremesini ben çekiyorum ya!..
Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Muammer Karaman: Bugün kulaklarım çınlıyor. Necdet Gözal'dan dolayı sakın Müdür bana fırça atmasın. En iyisi gözlerimi kapayıp, uyur numarası yapayım da fırçadan kurtulayım.