CHP Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel çalışkanlığı, olaylara pratik zekasıyla bakışıyla ve sivri çıkışlarıyla son günlerde TBMM'de yıldızı en çok parlayan milletvekillerinin başında geliyor. Yüksel üç gün önce TBMM kürsüsünde AKP'ye sert çıkarak, iktidarın hazırladığı yeni anayasanın Suriye'den kopya edildiğini söyledi. Yüksel; 'Esad'ın anayasasını model almak belki size yakışır ama Türkiye'ye yakışmaz' dedi. Yüksel'in tespitlerine göre AKP ve Esad'ın anayasasının benzer maddeleri şöyle;


AKP ANAYASASI: Yürütme yetkisi ve görevi Cumhurbaşkanınca anayasa ve kanunlara uygun olarak kullanılır.
ESAD ANAYASASI: Cumhur Başkanı anayasada tanınan sınırlar dahilinde halk adına yürütme yetkisini kullanır
AKP ANAYASASI: Cumhurbaşkanı kendi yardımcıları ile bakanları ve üst düzey yöneticileri atar, görevlerine son verir.
ESAD'IN ANAYASASI: Cumhurbaşkanı kendi yardımcılarını seçer. Başbakanı ve vekilleri atar ve istifalarını kabul eder.
AKP ANAYASASI: Cumhurbaşkanı seçimi yenilemek için TBMM'yi feshedebilir. Anayasa Mahkemesi'nin 12'sini Cumhurbaşkanı atar 3'ünün Meclis atar.
ESAD'IN ANAYASASI: Cumhurbaşkanı, Halk Meclisi'ni feshedebilir. Ayrıca Anayasa Mahkemesinin bütün üyelerini atar.
Hukukçu kimliğiyle de öne çıkan Yüksel, iki gün uğraşarak, 156 maddelik Suriye Anayasası'nın İngilizce metinden çeviri yaptı. Yüksel yaptığı bu tespitlerle Yeni Anayasa tartışmalarına yeni bir boyut kazandırdı. Herkes merak ediyor. Yeni Anayasa Esad'dan mı kopya edildi?

//////
NOSTALJİ


BİR CUMHURİYET AYDINI VE MİNİK KIZI
Yıl 1965. 41 yıl önce, yer Vilayet Meydanı Atatürk Anıtı. CHP'nin efsanevi İl Başkanlarından Avukat Cahit Denker, üç yaşındaki kızı ile Vilayet Meydanı'nda düzenlenen bir resmi bayram törenine katılıyor. İlkeli duruşu ve hatipliğiyle CHP'de iz bırakan İl Başkanlarından birisi olan Denker'e partililer 'Baba' diye hitap ederdi. Onunla birlikte siyaset yapmış partililer, Denker için 'Espritüel kişiliği, babacan tavrı ile iyi bir liderdi. Bir Cumhuriyet aydınıydı' diye hatırlamaları dikkati çekiyor. 1990 yılında geçirdiği kalp krizi sonucu vefat eden Denker'e Allah'tan rahmet diliyorum. Denker'in elinden tuttuğu üç yaşındaki minik kız, bugünün CHP Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Jale Nur Süllü'dür. Son yıllarda Eskişehir siyasetinin yükselen isimlerinden olan Süllü, babasının izinde Çağdaş bir Cumhuriyet Kadını olarak doğup büyüdüğü kente hizmet ediyor.