Yerel seçimlerin sona ermesi ve herkesin yerini bulmasıyla sürecin değerlendirmesi daha net şekilde yapılmaya başlandı.

Bazıları can yaksa da yapıcı eleştiriler siyasi partilerin geleceği açısından doğru değerlendirildiğinde hala faydaya dönüşebilir. Yani hiçbir şey için geç değil! Kimse kaybettik diye kepenk indirip gitmiyor sonuçta. Bu nedenle de olan bitenin muhasebesini yapmak çok önemli!

Tabi partisini ve kendisini düşünenler daha atılgan olabiliyor bu konuda! Çalışana laf yok…

*

Seçimin hızlandığı süreçte özellikle dikkatimi çeken bazı ‘buluşmalar’ vardı.

Çiçeği burnunda yeni il başkanları CHP’li Talat Yalaz ile AK Partili Gürhan Albayrak’ın partilerinin eski il başkanlarıyla görüşmeleri…

Albayrak teke tek ve samimi görüşmeler gerçekleştirdi; kimisinin evine gitti, kimisinin iş yerine… AK Parti’nin Eskişehir’de kurucu il başkanı Osman Yüksel’den, teşkilatın sevilen ismi Dündar Ünlü’ye kadar sosyal medyasından da paylaştığı kareleri sırayla izledik.

Birçok ismin belediye başkan adayı olarak geçtiği bu süreçte eski il başkanları da konuşuldu elbette. O yüzden bu ziyaretler de önemliydi. Ama ilk iş çalışmak, teşkilatı toplayıp güçlenmek dedi Albayrak ve çabası takdir de gördü! Nitekim karşılık bulmadı….

Ne seçim sürecindeki koşturma maratonunda ne de sonrasındaki bayramlaşmada AK Parti’nin eski il başkanlarından teşkilatın öne çıkan isimlerinden doğru düzgün bir destek olmadı.

*

CHP’de de Talat Yalaz benzer bir çalışma başlatmıştı. Porsuk Otel’de Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ayşe Ünlüce’nin de bulunduğu buluşmada birçok eski il başkanıyla ‘yerel seçim’ masası kuruldu.

Kimler vardı?

Murat Kahyaoğlu, Yunus Emre Karabulut, Mustafa Tatar, Kadir Gözcü, Ersen Yeniceli, Sinan Özkar, Sevgi Akmen, Erman Gölet, Recep Taşel…

Adam adama diyaloglardan ziyade örgütün başında durmuş isimlerle bir yuvarlak masa toplantısı yapıldı belki de. Ama CHP’de de sonuç aynı. Bu isimlerin sahadaki etkisi ya tartışılır ya da tartışmaya bile mahal yok!

*

Siyasi bir hareketi yönetmek, vatandaşa tanıtmak veya seçmeni ikna etmek için örgütlerin başındaki isimler çok önemli. Bu mevcut il başkanları kadar eski il başkanlarının da görevi! Partiyle gönül bağını kendi döneminde bulamadığı menfaatler uğruna bitiren siyasetçiden örgüte fayda gelmez. Bu da ‘şahsi kaybedişlerin’ son durağı olur…

AK Parti ve CHP’nin de kendi içindeki çözülmesi belki buradan başlamıştır. Geçmişten ders almak geleceğe bakmak için önemli bir veri. Eskilerden fayda göremeyen partilerin taze kan arayışları siyasete de farklı bir yön verebilir. Malum Türkiye’de yeni bir dönem başlıyor…