Eskişehir Liseye Geçiş Sınavı (LGS) 2019'da sınava katılan öğrenci sayısı ve alt test ham puan ortalamalarıyla yapılan değerlendirmede Türkiye 7'ncisi oldu.

TAM PUAN ALDILAR
Bu başarı eğitim camiasında sevinçle karşılandı. İlimizde '9 öğrenci sınavda her soruyu doğru yanıtlayarak 500 tam puan' aldılar. İlimiz ve Türkiye'nin LGS şampiyonu olan öğrenciler şöyle sıralanıyor; 'Emine Çorapsız (Ahmet Sezer Ortaokulu), Yusuf Eydemir (Ahmet Sezer Ortaokulu), Ahmet Toktaş (Necip Fazıl Kısakürek Ortaokulu), Atilla Özılgın (Şehit Gaffar Okkan Ortaokulu), Süleyman Demir (Özel Atayurt Ortaokulu), Hasan Emir Su (Özel Atayurt Ortaokulu), Çağatay Burak Kaya (Özel Çağdaş Ortaokulu), Zehra Tuba Polat (Etkin Koleji), Ahmetcan Uysal (Özel Sakarya Ortaokulu)' Tam puan alan iki öğrenci çıkaran Ahmet Sezer Ortaokulu 'en başarılı devlet okulu' oldu. Aynı şekilde tam puan alan iki öğrencisi olan Özel Atayurt Ortaokulu'nda 'en başarılı özel okul' oldu. Bu iki eğitim kurumu daha önceki yıllardaki başarılarıyla zaten kalitelerini kanıtlamış okullar. Dört yıl önce eğitime başlayan Necip Fazıl Kısakürek Ortaokulu 'ilk mezunlarını bu yıl' verdi. İlk mezunlarından bir öğrencinin tam puan alarak, LGS şampiyonu olması 'okulun ne kadar başarılı şekilde yönetildiğini' gözler önüne serdi. Sportif anlamda adından söz ettiren Necip Fazıl Kısakürek Ortaokulu akademik başarı da da Eskişehir'de 'uzun yıllar söz sahibi' olacak gibi.


ONLARI KUTLUYORUM
2005 yılında 'Ulusal Kalite Başarı Ödülü'nü kentimize getiren Şehit Ali Gaffar Ortaokulu'ndan da bir öğrenci tam puan aldı. Etkin Koleji'nin tam puan alan öğrencisi Zehra Tuba Polat '5, 6 ve 7'nci sınıfları Şehit Ali Gaffar Okkan Ortaokulu'nda' okuldu. 8'nci sınıfı tam burslu olarak Etkin Koleji'nde tamamladı. Polat'ın başarısında Şehit Ali Gaffar Okkan Ortaokulu'nun payı büyük. Zehra Tuba Polat'ın Şehit Ali Gaffar Okkan Ortaokulu'nda 6'ncı sınıfta okuyan kardeşini de Etkin Koleji transfer etti. İlimizin 'en köklü özel eğitim kurumlarından' olan Çağdaş Okulu'ndan bir öğrenci tam puan aldı. Büyük bir kampüste faaliyet gösteren Sakarya Ortaokulu da bir 'LGS şampiyonu çıkarma başarısını' gösterdi. LGS'de 'tüm soruları doğru yanıtlayarak Eskişehir'in gururu olan öğrencileri, onları sınavlara hazırlayan öğretmenlerini, okul yöneticilerini, anne ve babalarını' kutluyorum. Bu başarılarının lise eğitimlerinde sürmesini diliyorum...

----------------------------
ATA'NIN LÜLETAŞI BASTONU

Anıtkabir içerisinde yer alan müzede merhum Mustafa Kemal Atatürk'ün kişisel özel eşyalarının olduğu bölümde lületaşından yapılmış baston dikkat çekiyor. Bu lületaşı baston 1927 yılında ilimizin ilk lületaşı ustası merhum Hafız Ahmet Efendi tarafından el emeği ile yapılarak, Mustafa Kemal Atatürk'e hediye edildi. Hafız Ahmet Efendi Eskişehir'in ilk lületaşı ustalarındandır. Dönemin Kurşunlu Camii imamı ve Mevlevi Dergahı başı olan Hafız Ahmet Efendi 100 yıl önce yapılan lületaşı eserlerinde insan silueti yerine Hz. Peygamber'i (SAV) simgeleyen 'Gül Figürleri' kullandı. Bu işte o kadar ustadır ki İran Şahı Rıza Pehlevi`ye lüle taşından yapılmış bir asa (baston) hediye etti. Hafız Ahmet Efendi, Eskişehir'in yetiştirdiği başarılı işadamlarından Kerem Apaydın'ın 'Büyük Dedesi'dir. İnsancıllığı ve girişimci kişiliğiyle kentte takdir edilen bir isim olan Apaydın 3,5 yıl önce Anıtkabir'de müzeyi gezerken 'Büyük Dedesi Hafız Ahmet Efendi'nin yaptığı lületaşı bastonunununda olduğu bölümde' fotoğraf çektirmişti. Fotoğrafta lületaşından yapılan beyaz baston 'diğer asalardan daha çok göze' çarpıyor. Mustafa Kemal Atatürk ve Hafız Ahmet Efendinin ruhları şad olsun. Mekanları Cennet olsun…

-----------------------------

NİHAYET İL MÜDÜRLÜĞÜ KADROSU BOŞALDI

Mehmet Salih Söğüt iki yıl önce Eskişehir İl Tarım Orman Müdürlüğü görevinden alınmıştı. Ankara'da pasif bir göreve gönderilmişti. Ancak kadrosu hala Eskişehir'de duruyordu. Önceki güne kadar hala kağıt üzerinde Eskişehir İl Tarım Orman Müdürü Söğüt'tü. Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle iki yıl gecikmeli de olsa İl Tarım Orman Müdürlüğü'nden kadrosuyla birlikte alındı. İki yıl kadro boş olmadığı için kimse İl Tarım'a asil olaarak atanamıyordu. Eskişehir tarımı iki yıldır vekil müdürlerle yönetildi. Yaşanan bu durum kurum yönetiminde sıkıntı yaratıyordu. Sögüt tamamen gittiğine göre bir an önce Eskişehir'e kadrolu olarak İl Tarım Orman Müdürü atanmalıdır. Bu kişi şu anda vekaleten bu işi üstlenen Dr. Emine Sever mi olur? Yoksa başka birisi mi olur? Mutlaka asil bir müdür atanmalı.

----------------------------


Nostalji

BİRLEŞME YEMEĞİ
33 yıl önce. Tarih 10 Şubat 1986. Yer Ekrem Restaurant. Sosyal Demokrasi Partisi( SODEP) ve Halkçı Parti (HP)'nin birleşmesinden sonra her iki partiye mensup yöneticiler hep birlikte yemek yiyor. Solda Birleşmenin mutluluğunu yaşıyorlar. Masada 'Halk Beni İstiyor' sözüyle ünlenen dönemin en ünlü avukatlarından olan eski İl Başkanı merhum Demircan Arıkan, Erman Gölet'in eğitimci babası merhum Ali Gölet, Zeki Ünal, Nihat Çuhadar, Dişçi Yüksel, Tek Gıda-İş Şube Başkanı Ali Ekber Özkaya ve merhum Eyüp Pınar yer alıyor. Demircan Arıkan birleşme sonrası oluşan Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP)' nin İl Başkanı oluyor. Masada o gün 33 yaşında genç parti yöneticisi olan Zeki Ünal bir yıl sonra SHP Milletvekili seçiliyor.

--------------------------------------------


FOTO ŞAKA
Sunucu Buket Aydın:
Ekrem Bey sizin seçimi kazanacağınıza inanıyordum.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu: Ne kadar inandığınız Kılıçdaroğlu'nun size 'İstanbul'u kazanacağım' dediğinde attığınız kahkahadan belli oluyordu!

-----------------------

Fıkra
PİJAMALARI ÇIKAR DA GÖSTEREYİM
Bakıcı kapıyı açık bırakınca, Zebra hayvanat bahçesinden kaçmış.. Civardaki çiftliğe dalmış.. Karşısında bir tavuk.. 'Hey' demiş, 'Sen ne yaparsın?..'
'Ben yumurtlarım' demiş tavuk.. Koyunu görmüş az ötede..
'Sen ne yaparsın?..' 'Ben süt veririm..'
Az daha gitmiş.. Boğa eşeleniyor..
'Hey sen ne yaparsın' demiş, Zebra..
Boğa yukardan aşağı süzmüş Zebrayı ve demiş ki..
'Üstündeki şu aptal pijamaları çıkar da göstereyim.'