Kahramanmaraş'ın merkezli 7.7 ve 7.6büyüklüğündeki depremlerde konutları yıkılan depremzedeler deprem bölgesinden farklı şehirlere göç ettiler.
30 bine yakın depremzede Eskişehir'e geldi.
Deprem bölgesinden gelenlerin çoğu Kredi Yurtlar Kurumu'na ait yurtlarda, kamuya ait misafirhanelerde ve otellerde kalıyorlar.
Buralarda kalmak istemeyenlerde hayırsever vatandaşların desteği ile kiraladıkları evlerde ikamet ediyorlar.
YURTLAR DOLDU
Depremden etkilenen yaşadıkları travmadan kurtulmak için Eskişehir'e gelen ve evlerde yaşamlarını sürdürmek isteyenlerin sayısının 30 bineyaklaşmış olmasıyla KYK yurtları doldu.
YÖK uzaktan erişimşle eğitimin bahar dönemi sonuna kadar sürdürüleceğini açıkladı.
Üniversiteler yaz döneminde yüz yüze eğitime başlayacak olursa KYK yurtlarında kalan öğrenciler yurtlarına geri dönecekler.
O zaman yurtlarda kalan depremzedeler yurtları boşaltmak zorunda kalacaklar.
Peki nereye gidecekler?
Nere de kalacaklar?
KİRALIK EV BULMAK ZORLAŞTI
Deprem bölgesinden 20 bini aşkın depremzedenin Eskişehir'e göç etmesiyle kiralık ev bulmak zorlaştı.
Özellikle kalabalık ve okul çağında çocukları olan depremzdeler yurt, misafirhane ve oteller yerine evlerde kalmayı tercih ediyorlar.
Bu da Eskişehir'de zaten var olan kiralık ev sıkıntısını daha da artırdı.
Var olan evlerin sahipleri de bunu fırsata çevirerek iki kat kira bedeli istiyorlar.
Depremde evi yıkılmış, elindeki var ise birkaç kuruş birikimi de enkaz altında kalmış depremzedeler devletin kendilerine vereceği kira yardımı ile kiralarını karşılayacaklar.
Deprem öncesi kiralık ilanları veren ve bin-iki bin TL kira bedeli isteyen ev sahipleri, depremzedelerin gelmesiyle artan ev ihtiyaçlarını fırsata çevirerek iki katına çıkardıkları iddiaları kulağımıza geliyor.
İLÇELERE YÖNLENDİRİLİYORLAR
Şehir merkezinde yurtların, kamu misafirhanelerinin dolması, kiralık ev bulmanın zorlaşması nedeniyle Eskişehir'e gelen depremzedeler ilçelere yönlendiriliyorlar.
İlçelerde kalmayı kabul edenler için valilik tarafından ilçe kaymakamları aranarak ikametgahları konusunda kendilerine yardımcı olmaları isteniyor.
* * *
Dün depremin yaşandığı ilk günden beri deprem bölgesindeki insanların ihtiyaçlarının karşılanması için Eskişehir'de çalmadık kapı bırakmayan gönüllü yardımseverlerden bir grupla karşılaştım.
Deprem felaketinin yaşandığı bölgelerden Eskişehir'e yerleşmek için gelen, ev kiralamak isteyen depremzedelerin yardımlarına koşturan gönüllüler anlattı.
'Kiralık ev bulmak artık hemen hemen mümkün değil. Bulduklarımıza depremzedeleri yerleştirdik. Evlerinin iğneden ipliğe her türlü ihtiyaçlarını gerek valimizin ve vali yardımcılarımızın, gerekse Büyükşehir, Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyeleri ile hayırseverlerin destekleri karşıladık. Hatta bazı hayırsever ev sahiplerinden kimisi 3, 6 ve bir yıllık kira bedeli istemedi. Kimi depremzedelerin de kira bedellerini hali vaktinde yerinde hayırseverler karşıladı. Üzülerek söylüyoruz vicdansız ev sahipleriyle de karşılaştık. Evlerini iki kat bedelle kiralamaya kalktılar. Bunları valiliğe şikayet ettik.
FİTRE VE ZEKATLARINI DEPREMZEDELERE VERİN
Deprem üzerinden nerede ise 1,5 ay geçti gelen yardım miktarı giderek azalıyor. Önümüz Ramazan. Bizler Eskişehirlilere sesleniyoruz. Bu Ramazan'da fitre ve zekatlarınızı, Ramazan kolilerinizi de deprem bölgesinden gelip şehrimize yerleşenlere verin. Bizler deprem bölgesinden gelen insanların yaralarını sarmaya devam ediyoruz.'
* * *
Eskişehir kent merkezinde sadece kiralık ev bulmak sadece bugüne mahsus değil. Emlak Danışmanları Odası Başkanı Gazi Çelik'de yıllardır bu konuya dikkat çekiyor.
Sayın Valimiz Erol Ayyıldız'a acizane bir öneri de bulunmak istiyorum.
Kırsal mahallelerden kente göç var. Eğer depremzedeler buralarda kalmak isterlerse onlara hazineye ait araziler ya bedelsiz ya da küçük kira bedelleri ile kiralanarak kırsal mahallelere gitmeleri önerisi yapılabilir.
Kırsal mahallelerin muhtarları ile mahalle sakinleri bir-iki yıllık ihtiyaçlarını da karşılayabilir.
* * *

ZİHNİ ÇALIŞKAN'IN İSTEDİĞİ İSİM OLDU
AK Parti'de Zihni Çalışkan'ın istifasıyla boşalan İl Başkanlığına atanan Süleyman Reyhan görevine başladı.
Çalışkan'ın milletvekili aday adayı olmak için görevinden istifa etmesi üzerine AK Parti Eskişehir teşkilatından bazı isimler Genel Merkez'e davet edilerek mülakata! Alındılar.
Mülakat sonunda AK Parti İl Yönetim Kurulu üyesi Süleyman Reyhan İl Başkanı olarak atandı.
Reyhan, geçmişte de il başkanlığı görevi yaptı.
Zihni Çalışkan'a yakın bir isim.
Bu nedenle Zihni Çalışkan, Genel Merkezdeki üst düzey yöneticilere İl Başkanlığına Süleyman Reyhan'ı önerdiği konuşuluyor.
Eğer bu söylentiler doğru ise yani Zihni Çalışkan'ın önerdiği ismi genel merkeze kabul ettirmeyi başardı ise o zaman kendisinin milletvekili adaylığının önündeki var olan engellerin de doğru olmadığı ortaya çıkıyor.
İL YÖNETİMİN DE KİMLER OLACAK?
AK Parti'nin yeni İl Başkanı Süleyman Reyhan, yönetim kurulunda görev alacak isimleri belirlemek için çalışmalara başlamış.
İddialara göre Zihni Çalışkan, kendi yönetimdeki bazı isimleri il yönetime alması için Reyhan'a rica etmiş.
O isimlerin kimler olduğu konusunda net bilgiye ulaşamadım.
Eğer Süleyman Reyhan, Zihni Çalışkan'ın referansı ile İl Başkanlığına atandı ise o zaman herhalde ricasını da geri çevirmeyecektir.
Önümüzde cumhurbaşkanlığı ve milletvekil seçimleri var.
Bu nedenle il yönetimi bir an önce il yönetimin belirlenerek göreve başlaması gerekiyor.
ODUNPAZARI VE TEPEBAŞI İLÇE BAŞKANLARI KİM OLACAK?
AK Parti Odunpazarı İlçe Başkanı Ali Acar ile Tepebaşı İlçe Başkanı Hakan Çizmelioğlu da milletvekili aday adaylığı için görevlerinden istifa ettiler.
İl Başkanı belli olduğuna göre Odunpazarı ve Tepebaşı İlçe Başkanlıklarına da önümüzdeki günlerde atama yapılacak.
İl Başkanı Süleyman Reyhan, bir taraftan il yönetim kurulunda görev alacak isimleri belirlemeye çalışırken diğer taraftan da Odunpazarı ve Tepebaşı İlçe Başkanlığa getirilecek isimleri belirlemeye çalıştığını öğrendim.
Diğer taraftan da bazı isimler AK Parti Genel Merkezi'ne giderek gerek Teşkilat Başkanı gerekse Koordinatör Milletvekillerine kendilerini tanıtarak ilçe başkanlıklarına talip olduklarını söylüyorlarmış.
Gelecek hafta içerisinde Odunpazarı ve Tepebaşı İlçe Başkanlıklarına da atamalar gerçekleşebilir.
* * *


Yüzde 7'lik seçim barajını 4 parti geçebiliyor
14 Mayıs'ta yapılacak seçimler için geri sayım devam ederken ocak ayı içerisinde yapılan 11 genel seçim anketinin ortalaması alındı. Ortalamada AK Parti'nin oy oranı yüzde 34.8, CHP'nin oy oranı ise yüzde 25.5 olarak belirlendi. İYİ Parti'nin 13.4, HDP'nin 10.3 olduğu ortalamada MHP'nin yüzde 6.9 ile yüzde 7'lik seçim barajının altında kalması dikkat çekti.
Seçimler için geri sayım devam ederken anket şirketleri de yaptıkları araştırmaların sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmaya devam ediyor. Son olarak Aksoy, ALF, Areda, Survey, Asal, Avrasya, MAK, Optimar, ORC, PİAR, Sosyo Politik ve TEAM araştırma şirketlerinin ocak ayı içerisinde yaptıkları anketlerin ortalaması alındı.
AK PARTİ ZİRVEDE
Çıkan sonuçlarda AK Parti'nin yüzde 34.8, CHP'nin ise yüzde 25.5 ile ikinci sırada olduğu görüldü. Listenin üçüncü sırasında Meral Akşener'in liderliğini yaptığı İYİ Parti yüzde 13.4 almış görünüyor. Devamında ise yüzde 10.3 ile HDP yer alıyor.
MHP BARAJI GEÇEMİYOR
Sonuçlar incelendiğinde en dikkat çeken detay ise MHP'de görülüyor. Bahçeli'nin liderliğini yaptığı parti, anketlerin ortalamasında yüzde 6.9 alıyor. Buna göre MHP yüzde 7'lik seçim barajını geçememiş oluyor. Listenin devamında ise yüzde 1.9 ile DEVA Partisi, yüzde 1.5 ile Gelecek Partisi, yüzde 1.3 ile Zafer Partisi, yüzde 1.1 ile Yeniden Refah Partisi bulunuyor.
İşte 11 genel seçim anketinin ortalaması:

* * *

FIKRA:

NEREDEN BİLECEĞUM
Temel, tanıklık yapmak için mahkemeye çıkar. Hakim, hüviyet tespiti için belli sorular sormaya başlar. Doğum tarihi, doğum yeri, baba adi, ana adı gibi…
Anasının adının sorulması Temel'in tuhafına gider; o da hakime sorar:
'Benumanamunadıni mi soraysın hakim bey?'
Hakim biraz bozulur ve 'Yok, benimkini' der.
Bunun üzerine Temel rahatlar. 'Haçanhakim bey, ben senunanağunaduni nereden bileceğum.'
* * *