Otomobillerimiz yaklaşan arıza durumunu büyümeden belli işaretlerle uyarıyor. Bu uyarılardan biri de egzoz dumanındaki renkler olabiliyor. Peki egzoz dumanı beyaz çıkarsa bu ne anlama gelir? Ya da egzoz dumanı neden mavi ve siyah çıkar? İşte cevapları:

Egzozdan Beyaz
Duman Çıkması
'Motorun beyaz duman atması' olarak da ifade edilen egzozdan beyaz duman çıkmasının nedeni, birçok sürücünün düşündüğünün aksine soğuk havadan kaynaklanmaz. Sorun büyük ihtimalle şudur: Soğutma sıvısı, silindir yanma odalarına sızmış ve buharlaşmıştır. Bu da silindir blok contası arızası, silindir kapak hasarı veya silindir bloğunun çatlaması nedeniyle olmuştur. İnce ve şeffaf su buharı çıkıyorsa sorun yok ama yoğun beyaz renkli bir duman çıkıyorsa silindirleri kontrol ettirmenizde fayda var.

Egzozdan Mavi Duman Çıkıyorsa
'Mavi duman neden atar?' sorusunun ilk cevabı şudur: Motor yağ yakıyordur. Pistonlardaki motor yağının yanma odalarına gitmesini sağlayan segmanlar ya da supap contaları aşınmıştır. Bu nedenle yağ, silindirlerin içine kaçarak yanar ve dışarı atılmaya çalışılır.

Egzozdan Siyah Renk
Duman Çıkması
Hava filtresi, hava sensörleri ve enjektörleri arızalanmış olabilir. Bu da aracın fazla yakıt tüketmesine ve motorun performansının düşmesine neden olur.

Egzozdan Gri Duman Çıkması
Gri renk duman, birkaç farklı sorunun işaretidir. En sık karşılaşılan sorun ise turbo yataklarının ve turbo mili üzerindeki segmanların aşınması sonucu turbonun yağ yakmasıdır. Arabanızın yağ eksiltip eksiltmediğine bakarak sorunun bu olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Arabanız otomatik şanzımanlı ise vakum sağlayan modül de arızalanmış olabilir. Çünkü şanzıman yağının motora sızmasıyla da egzozdan gri renk duman çıkabilir.

Bir diğer olası problem ise karter havalandırma valfinin arızalanması nedeniyle yağ kaçağının meydana gelmesidir.

///
ESKİŞEHİR'DE RALLİ VAR
2019 FIA Avrupa Ralli Kupası ve 2019 FIA Balkan Rally Kupası'na dahil, aynı zaman 2019 Türkiye Ralli Şampiyonası'nın 3. yarışı ESOK RALLY 14-15 Haziran tarihlerinde Eskişehir'de gerçekleştirilecek.

///

ÜÇÜNCÜ NESİL 1 SERİSİ YÜZÜNÜ GÖSTERDİ
Alman üretici BMW, ürün gamındaki kompakt hatchback modeli 1 Serisi'nin üçüncü neslini tanıttı. Yeni neslinde bir BMW geleneği olan arkadan itişi terk ederek önden çekişli olarak üretilen otomobilin, bu sayede iç mekanda daha fazla yaşam alanı sunduğu belirtiliyor. Aracın dışında X2 modelinden esintiler göze çarparken, iç mekanda ise markanın büyük modellerindeki tasarım anlayışının hakim olduğu görülüyor.
BMW CEO'su Harald Kruger, yeni 1 Serisi'nin yıl sonunda Avrupa yollarına çıkacağını bildirdi.