Eskişehir'de ülke genelinde olduğu gibi Anayasa değişikliği konusu, gündemdeki yerini tamamen almış oldu. Propaganda süreciyle hem 'evet' hem de 'hayır' cephesi yoğun bir tempoyla çalışmaya başladı.
Siyasetçiler siyasi arenada ve sosyal medya üzerinde yoğun bir tempoyla referandum çalışmalarını sürdürüyor.
Öte yandan referanduma 'hayır' diyecek olan muhalif kesimin kendi arasında yoğun bir ziyaret trafiği başladı. Anayasa değişikliğine karşı olan siyasetçiler, yine bu değişikliğe karşı olan siyasi partileri, vakıfları, dernekleri ziyaret ediyor. Görüşleri 'hayır' olan taraflar, bu ziyaretlerde propaganda sürecine ilişkin istişarelerde bulunuyor.
Ancak ben bu ziyaretlerin 'hayır' kanadı adına çok da faydalı olduğunu düşünmüyorum. Oylarının ne olduğu daha sürecin en başından belli olan bu kesimlerin birbirlerini değil de 'evet' diyecek kesimlere ya da henüz kararını vermemiş olan kitlelere ulaşması daha mantıklı olacaktır.
'Hayır' cephesinde şimdiye kadar birkaç basın açıklamasından ya da birbirlerine yaptıkları ziyaretten fazlası gözlenmedi sanırım.
Öte yandan CHP'nin bu haftayla birlikte 'Hayır' için sahalara ineceği ve her alanda faaliyet göstereceği bilgisi verilmişti. Bakalım ne kadar faal olacaklar.
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ise şimdiye kadar bu anlamda en çalışkan isimlerin başını çekiyor. Bireysel olarak pek çok ziyarette bulunan Çakırözer, kıraathaneleri de gezerek anayasa değişikliğine ilişkin kaygıları vatandaşlara aktarıyor, 'hayır' denilmesi gerektiğine ikna etmeye çabalıyor.
Siyasilerin çalışma alanlarında sahanın yanı sıra sosyal medya üzerinden de yoğun bir kampanya yürütülüyor.
Ak Parti'nin ise şimdilik teşkilat odaklı çalışmalar yürüttüğünü biliyoruz. Referandum sürecinin ilk kısmında, Eskişehir ayağında en pasif kalan kanat ise MHP gibi görünüyor.
Çekimserlerin Sayısı Az Değil
Tüm bunların yanı sıra ES TV için yaptığımız sokak röportajlarında referandum için oyunun rengi henüz netleşmemiş geniş bir kitle olduğunu fark ettim. Halkın önemli sayılabilecek bir kısmı, yeni anayasa paketinin olumlu ya da olumsuz yönleri hakkında henüz net bir fikir sahibi değil. Bu da demek oluyor ki bu değişikliğin içeriği hem Ak Parti kanadı hem de muhalefet tarafından henüz net bir şekilde ortaya koyulabilmiş değil.
Anayasa değişikliğine 'evet' ya da 'hayır' demek için gerekçelerin ortaya konulması için daha uzun bir zaman varmış gibi görülebilir. Ancak böyle önemli bir konuda her iki tarafında vakit kaybetmemesi gerek.
Vatandaşları, bence çok da önemsemedikleri bu referandum için 'evet' ya da 'hayır' demeye ikna etmek her zamankinden zor olabilir.