Cumartesi günü gazetemizin manşetinde ve Görünüm'de kaleme aldığım 'Fetö'cü Müdüre Bakanlık Ödülü' haberi kentte büyük yankı yarattı.

SKANDALI SONHABER'DEN
ÖĞRENDİLER
Haberimizle Milli Eğitim Bakanlığı'nın İki ay önce FETÖ soruşturması kapsamında meslekten ihraç edilen Mahmudiye'nin eski Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Kına'yı ödüllendirerek büyük bir skandala imza attığını okurlarımıza duyurduk. Yaşanan bu durum Milli Eğitim Bakanlığı'nın FETÖ ile nasıl mücadele ettiğini(!) bir kez daha gözler önüne serdi. Bakanlık Eskişehir'de toplam 28 eğitimciyi ödüllendirdi. Bu ödül alan 28 kişi arasında FETÖ'den ihraç edilen Kına'nın da yer almasına tepki gösteren eğitimciler; 'Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu? Bakanlık ödüllendirerek mi FETÖ'yle mücadele ediyor. Eskişehir'de ödül alacakların listesini kim nasıl hazırladı? Eskişehir'de mi hazırlandı? Ankara da mı yazıldı? 15 Temmuz sonrası demokrasi nöbetlerinde her gün Kına ile birlikte kol kola fotoğraflar çektiren sendika yöneticilerinin bu ödülde rolü oldu mu? 15 Temmuz darbe kalkışmasından sonra hala Milli Eğitim'de FETÖ uzantıları hala işbaşında mı?' diye sordu.
HEMŞERİSİ Mİ
TEKLİF ETTİ?
Umarım bu sorulara yetkililer yanıt verir. Eskişehir Valiliği de bu listeyi hazırlayanlarla ilgili bir soruşturma açar. Ödül alan 28 Eğitimciden 16'sı yönetici konumunda. Bunların ikisi İlçe Milli Eğitim Müdürü, üçü şube müdürü, sekizi okul müdürü, üçü Okul Müdür Yardımcısı. Ödül alanların sadece 11'i öğretmen. Bir hizmetli de Bakanlık ödülü aldı. Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı kurumlarda çalışanlara 11 ödül verildi. Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Başyiğit'te ödül alanlar arasında. Başyiğit Bakanlık ödülü için kendi kendisini mi teklif etti? Yoksa Kütahyalı hemşerisi Necmi Özen mi onu teklif etti? Şehrin öbür yakası olan Tepebaşı İlçeye neden sadece bir ödül verildi? 3500 nüfusu olan Seyitgazi'den 6 eğitimci Bakanlık Ödülü alırken; 350 bin nüfuslu Tepebaşı'ndan sadece bir öğretmene ödül verilmesi kentte büyük şaşkınlık yarattı.

TEOG VE LYS'DE
KİM BAŞARILI?
Zaten Tepebaşı bölgesindeki o Beden Eğitimi Öğretmeni de daha önce görev yaptığı Sivrihisar'daki başarılarından dolayı bu ödüle layık görüldü. Anlayacağınız, Tepebaşı bölgesinden teklif edilen bir eğitimcinin ismi bile Bakanlığa gönderilmemiş. TEOG'da il birincisi ve il ikincisi olan okullar Tepebaşı bölgesinden. LYS'de il Birincisi ve il ikincisi olan okullar yine Tepebaşı bölgesinden. Yerleştirmede birinci olan okul da yine Tepebaşı bölgesinden. Beyaz Bayrak, Beslenme Dostu Okul projelerinde de Tepebaşı yine Odunpazarı bölgesinin önünde. Tepebaşı bölgesinde yer alan Ticaret Borsası İlkokulu'nun Avrupa çapındaki başarısı ortada. İl Milli Eğitim Müdürlüğü bu kadar başarılara imza atan Tepebaşı bölgesinden bir tek eğitimciyi ödül için teklif etmeye neden layık görmedi? 28 kişilik liste 'hemşeri ilişkilerine göre mi yoksa ahbap çavuş ilişkilerine göre mi yapıldı?'


***
ONU KOLTUKTA OTURTMAK İÇİN
YÖNETMELİK HİÇE SAYILIYOR
Millî Eğitim Bakanlığı Özel Program Ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliği'nin 10'uncu Madde 6'ncı fıkrasında ' Yönetici olarak görevlendirileceklerde ve öğretmen olarak atanacaklarda aranacak özel şartlar' şöyle sıralanıyor; 'Fen liselerinin müdürleri Matematik, Fizik, Kimya veya Biyoloji alan öğretmenleri arasından; güzel sanatlar liselerinin müdürleri Türk Dili ve Edebiyatı, Görsel Sanatlar/Resim veya Müzik alan öğretmenleri arasından; sosyal bilimler liselerinin müdürleri Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Felsefe, Psikoloji veya yabancı dil öğretmenleri arasından; spor liselerinin müdürleri Beden Eğitimi öğretmenleri arasından; mesleki ve teknik eğitim kurumlarının müdürleri okulda uygulanan meslek alanları itibarıyla atanabilecek atölye ve laboratuvar öğretmenleri arasından görevlendirilir.'

BU OLAY ANCAK MUZ
CUMHURİYETİNDE OLUR
İlimizin en gözde eğitim kurumlarından birisi olan ETİ Sosyal Bilimler Lisesi'nde bu yönetmeliğe neden uyulmuyor? Yönetmelik açık ve net. 'sosyal bilimler liselerinin müdürleri Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Felsefe, Psikoloji veya yabancı dil öğretmenleri arasından görevlendirilir' diye yazılmış. ETİ Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Hüseyin Okur'un branşı Din Kültürü. Yönetmeliğe gören Din Kültürü öğretmenlerinin Sosyal Bilimler Lisesi'nde müdürlük yapma hakkı yok. 'Proje Okulu' bahanesiyle ETİ Sosyal Bilimler Lisesi'nin öğretmenlerini dağıtacaksın. Okul Müdürlüğü için şartları tutmayan birisini görevde tutacaksın. Üstelik Milli Eğitim Bakanlığına okulda ödül alan projeleri hazırlayan öğretmenlere değil de Okur'un ismini teklif edeceksin. Bunu yaparken Devletin Valisini yanıltacaksın. Bakanlık'ta liste üzerinde hiçbir araştırma yapmadan, kendi yayınladığı yönetmeliğe aykırı şekilde müdürlük yapan birisine ödül verecek. Bu mizahi olay çağdaş hukuk devletinin Milli Eğitimi'nde olmaz. Ancak Muz Cumhuriyeti'ndeki bir Milli Eğitim'de olur.

VALİ KURALSIZLIĞA
EL KOYMALI
Hüseyin Okur'un torpili çok yüksek yerden mi geliyor ki; O'nu koltukta oturtmak için yönetmelik hiçe sayılıyor? Yoksa İl ve Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bu okula müdürlük yapacak şartları tutan bir tek insan bulamadı mı? Vali Azmi Çelik artık Milli Eğitim'deki bu kuralsızlıklara el koymalı. Yandaş sendikaya yaranmak için yönetmelikleri hiçe sayanlar hakkında işlem yapmalı. Eğitim çalışanları arasında yapılan ayrımcılıklara son vermeli…

***

KULLANMAYACAKTI NEDEN PLATFORMA İZİN VERMEDİ?
Eskişehir Hayır Platformu Adalar'da Hera Kafe'nin yanındaki boş binayı referandum çalışmalarında kullanmak istemişti. Ancak CHP İl Başkanı Sinan Özkar, 'Bu binayı biz kullanacağız' diyerek, buna izin vermedi. Bunun üzerine Eskişehir Hayır Platformu Kızılcıklı Mahmut Pehlivan Caddesi'nde iletişim bürosu açmak zorunda kaldı. Ama Özkar, bu binayı hiç kullanmadı. Bu konuda Hayır Platformu'ndan gelen tepkiler üzerine hafta sonunda içi boş olan binanın cephesini 'Hayır afişleriyle' kaplattı. Bu konuda beni arayan Eskişehir Hayır Platformu üyeleri; 'Madem bu binayı kullanmayacaktı neden bizim burayı iletişim bürosu yapmamıza izin vermedi? Özkar neden Eskişehir'de Hayır için çalışan platformuza hep şaşı baktı. Neden bizlerle değil de hep aynı insanlarla referandum çalışması yaptı?' diye tepki gösterdi. Eskişehir'de referandum çalışmalarında itici tavrıyla yarardan çok zarar veren bir görüntü sergileyen Özkar'a ben de soruyorum; 'Boş binayı kullanmayacaktın da neden Eskişehir Hayır Platformu'na izin vermedin?'
/////////

foto şaka


Eskişehirspor Başkanı Halil Ünal: Yıldırım Bey vallahi benim en sevdiğim başkanım olduğu için senin fotoğrafını odama astım.

Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören: Halil yarın başka birisi başkan olursa, benim fotoğrafımı çöpe atmazsın değil mi?

Eskişehirspor Başkanı Halil Ünal: Niye çöpe atayım ki; onun fotoğrafını asmak için duvarda yeterince yer var. Ama yeni başkan olacağı için onun fotoğrafını biraz büyük asarım.