ASO’dan Girişimcilik Ekosistemi Raporu: Ankara’nın Rekabet Gücü Artacak

ASO Başkanı Seyit Ardıç, raporun Ankara'nın ulusal ve uluslararası rekabet gücünü artıracak stratejik adımlar atılmasına katkı sunacağını belirtti.

Girişimcilik Ekosistemi ve Küresel Karşılaştırmalar

ASO’nun "Girişimcilik Ekosisteminde Yatırım ve Fonlama Dinamikleri: Ankara’nın Yükselen Girişimcilik Potansiyeli ve Uluslararası Karşılaştırmalar" başlıklı raporu, Türkiye’nin girişimcilikteki mevcut durumunu tüm yönleriyle ele alırken, Güney Kore, Macaristan, Polonya ve Birleşik Krallık gibi ülkelerin girişimcilik ekosistemleri ile karşılaştırmalar içeriyor. Raporda ayrıca biyoteknoloji, yapay zeka ve sağlık teknolojileri gibi yenilikçi sektörlerdeki yatırım eğilimleri de analiz ediliyor.

Ankara'nın Girişimcilik Ekosistemindeki Stratejik Rolü

Rapor, Ankara’nın 153 Ar-Ge merkezi, 37 Tasarım Merkezi ve 13 Teknoloji Geliştirme Bölgesi ile girişimcilik ekosistemindeki stratejik rolüne dikkat çekiyor. Yüksek teknoloji ihracatıyla Türkiye ortalamasının üstünde yer alan Ankara, girişimcilik ve yüksek katma değerli üretim konusunda görece rekabetçi bir üstünlüğe sahip. ASO’nun “Ankara’nın Dış Ticaret Analizi ve Teknolojik Boyut (2018-2023)” raporu da, bu üstünlüğü destekliyor.

Start-up Sayısı Artıyor

Rapora göre, son 3 yıllık süreçte Ankara’daki 10 teknoparkta toplam 1391 firma kuruldu. Başkent’teki start-up sayısı ise yıllık yüzde 8 büyüme ile 1663’e ulaştı. Türkiye’deki start-up’ların yüzde 17’si Ankara’da bulunuyor. 2040 yılına kadar Ankara’da 4 bin yeni start-up kurulması ve 1,3 milyar dolara varan yatırım alması bekleniyor.

GarajX Teknoloji Geliştirme Merkezi Yolda

ASO’nun önemli girişimcilik projelerinden biri olan GarajX Teknoloji Geliştirme Merkezi’nin hazırlıkları tamamlandı ve 2024 sonunda faaliyete geçmesi planlanıyor. Bu merkezde, girişimciler ve öğrenciler fikirlerini ticarileştirmek için gerekli ortamı bulabilecekler. ASO’nun ASO Teknopark, Model Fabrika, Mesleki Test ve Sertifikalandırma Merkezi gibi diğer iştirakleri de Ankara'daki girişimcilik ekosisteminin gelişimine katkı sağlıyor.

Yapay Zeka, Savunma ve Enerji Sektörleri Öne Çıkıyor

2023 yılında Ankara'daki start-up’lar özellikle yapay zeka, savunma, elektronik ve enerji sektörlerinde yoğunlaşıyor. Savunma sanayiinin merkezi olan Ankara’da girişimciler bu alana özel ilgi gösteriyor. Ayrıca biyoteknoloji, siber güvenlik ve sürdürülebilirlik alanlarındaki girişimler de hızla artıyor.

Sermaye ve Mentörlük Desteği Şart

Sermaye Piyasası Kurulu’nun girişim sermayesi istatistiklerine göre, girişim sermayesi yatırım fonlarının net varlık değeri 126 milyar TL’ye ulaştı. Ancak Ankara’daki start-up’ların aldığı payın düşük olduğu değerlendirildi. Raporda, Ankara’nın girişimcilik potansiyelini tam anlamıyla harekete geçirebilmesi için start-up’ların sermaye, mentörlük ve ağlara erişim imkanlarının artırılması gerektiği vurgulandı.

ASO Başkanı Ardıç: "Stratejik Adımlar Atılacak"

ASO Başkanı Seyit Ardıç, girişimciliğin sadece yeni iş alanları oluşturmakla kalmayıp, inovasyonun önünü açarak küresel rekabet gücünü pekiştirdiğini belirtti. Ardıç, ASO’nun raporunun, Ankara’nın girişimcilik potansiyelini harekete geçirmesine ve uluslararası rekabet gücünü artıracak stratejik adımlar atılmasına katkı sunacağını söyledi.

Ankara Teknoloji Üssü

ASO Başkanı Ardıç, kuruluş çalışmaları devam eden ASO Ankara Teknoloji Üssü’nün, start-up’ların sanayi ile daha yakın ilişki içinde olacağı bir ekosistem sunacağını belirtti. Bu merkezde, piyasa odaklı ve ihracat potansiyeli yüksek girişimlerin destekleneceğini vurguladı.

2023 yılında devlet açığı arttı: Deprem yardımları öne çıktı 2023 yılında devlet açığı arttı: Deprem yardımları öne çıktı

Ardıç ayrıca, yenilikçiliğin finansman, organizasyon ve insan sermayesiyle birlikte düşünülmesi gerektiğini, reel sektörde mental bir dönüşümün şart olduğunu ve kamu politikalarının etkin bir şekilde formüle edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Kaynak: Haber Merkezi