CHP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ayşe Ünlüce, ES TV’de yayınlanan “Adaylar Konuşuyor” programında ESGROUP Haber Müdürü Tarkan Demir’in sorularını yanıtladı.

CHP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ayşe Ünlüce, ES TV’de yayınlanan Adaylar Konuşuyor programının konuğu oldu. ESGROUP Haber Müdürü Tarkan Demir’in sorularını yanıtlayan Ünlüce, geçtiğimiz hafta sonu gerçekleşen lansmanda açıkladığı projelerini anlattı. Seçim atmosferini değerlendiren Ünlüce, “8 yıldır belediyedeyim, az çok neleri yapabiliriz neleri yapamayız, belediyenin bütçesi geliri gideri nedir bunlara bir hakimiyetim vardı. Şehirde her şey sıra sıra yapılıyor. Bende geçmişten gelen birikimimden de faydalanarak projelerimi oluşturmuştum. Lansman benim için çok heyecan vericiydi. Gelen tepkiler de güzel olunca daha da mutlu oldum. Ben bütün kırsal ilçelerdeki çalışmalara katılmaya çalışıyorum. Gerçekten ilçelerde büyük bir teveccüh var bize karşı. 2019 seçimlerinde CHP’li belediyeler inanılmaz bir ilgi gördü. İstanbul, Ankara gibi mega kentler bizde değildi. Adana, Mersin gibi çok büyük ilgi gördü. Ben bunu biraz da şuna bağlıyorum Eskişehir gibi CHP’li belediyelerin geçmişte yaptığı çalışmalar halkta o kadar güzel karşılık görmüş ki. Bizim sosyal demokrat belediyelerdeki heyecan, diğer şehirleri de heyecanlandırdı. Ben bu seçim için çok umutluyum açıkçası. ‘Şu ilçe öldürsen size oy vermez’ gibi şehir efsaneleri vardır ya ben çok farklı bir hava görüyorum. Hem kırsalı hem şehri çok umutlu görüyorum” dedi.

YOLLARI HIZLICA YAPACAĞIZ

Trafiği rahatlatacak projelerinin olduğunu belirten Ünlüce, “Bizim kuşak yollarla ilgili önceden de yaptığımız bir çalışma vardı. Eskişehir’e çevre yolu yapılır beklentisiyle harekete geçmemiştik. 2024’ün yatırım programında bile olmadığını görünce artık kolları sıvayalım dedik. Biz bu yolları hızlıca yapacağız. Hem şehrimizi hem kamu bütçesini düşünerek en ekonomik yollarla harekete etmemiz gerekir. Çevre yolu olmayan bir şehir olarak yaşıyoruz yıllardır. Hızla harekete geçirelim ki sabah pik saatlerde trafik rahatlasın. Şehirlerarası yolculuk yapan kişiler için de büyük kolaylık olacak. Bizim şehrimizde bisiklet kültürü var. Bisiklet yolları da araç trafiğini rahatlatacak. Akıllı kavşak uygulamaları, akıllı şehircilik, sinyalizasyonlarla ilgili çalışmalarımız zaten vardı ve artarak devam edecek. ‘Park et devam et’ uygulaması Avrupa’nın pek çok şehrinde var. Şehrin belli noktalarına kadar kendi aracınızla gelip ücretsiz bir şekilde park edip sonra toplu taşıma ile şehir merkezine gelerek merkezdeki yoğunluğu dağıtmak istiyoruz. Şehrimizde bireysel araç kullanan çok. Trafik illa yollar, kavşaklar, trafiği yer altına alarak rahatlamaz. Bazen sosyal anlamda da yaptıklarınız trafiği rahatlatır. Merkezde toplanan hayatı çevreye de yaymak istiyoruz. Elektrikli otobüsle tanışacağız ve hızlıca sayılarını artıracağız. Yeni tramvaylar alarak tramvaylardaki doluluğu rahatlatmak istiyoruz. Eskart’ı hem kredi kartı, alışveriş, fatura ödeme, su yükleme gibi özellikler getirerek Eskart Plus’ı hayatımıza sokmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

AFETLERE KARŞI HAZIRLIK ÖNEMLİ

Bakanlığın sorumluluğunda olan yerlerin belediyelerin yapmadığı algısının yanlış olduğunu dile getiren Ünlüce, “Biz 2 yeri dönüşüm alanı ilanı ettik. Biri Çukur Çarşı’dan başlayıp ileriye doğru giden nokta. Orası artık çöküntü bölgesi olmuştu ve şehre yakışmıyordu. Biz onu görev gördük bize. O bölgeyi kurtardık ve güzel oldu. Dönüşüm başlıyor orada. Gündoğdu’da da biz planları yaptık ve bununla da gurur duyuyorum. Önümüzdeki dönemde Gündoğdu bin 500 konuta kavuşmuş olacak. Afet lojistik çok önemli. Çünkü daha önce yaşanan depremlerde görüyoruz ki ciddi bir koordinasyonsuzluk var. Eğer iyi bir koordinasyon sağlanırsa ilk 72 saat daha rahat geçecektir. Önümüzdeki dönemde bu merkezi açmış olacağız. Sert zemini olan alanlarda, parklarda, merkezlerde öyle hazırlıklar yapmalıyız ki deprem olunca hızlıca konteyner, duş, tuvalet, aş evi kurulacak. İlk birkaç saat içerisinde bunları sağlayacak toplana yerleri yapmamız lazım” diye konuştu.

Şampiyon Eskişehir Masterlar Şampiyon Eskişehir Masterlar

MEZARLIK ALANI PLANLIYORUZ

Mahallelerdeki mezarlıkların dolduğunu ve yeni mezarlıklara ihtiyaç olduğunu söyleyen Ünlüce, “Bayramlarda, arife günlerinde ciddi bir yoğunluk oluyor. Biz Tepebaşı bölgesinde ayrı bir mezarlık alanı planlıyoruz. Arabanızda küçük bir tamire ihtiyacınız var Tepebaşı’ndan Odunpazarı’nda uzak bir bölgeye gitmek zorunda kalıyorsunuz. Küçük Sanayi şeklinde çevreye duyarlı bir planlama yapacağız” dedi.

DAR GELİRLİ İÇİN SOSYAL KONUT

Emekli ve dar gelirler için sosyal konut projesinin olduğunu dile getiren Ünlüce, “Ben emeklilerin o kadar mağdur olduğunu gördüm ki bu dönemde. Zaten geçmişten gelen bir mağduriyet var ama özellikle son yıllarda açlık sınırının altında bıraktığımız bir emekli kesimi var. Bırakın ev almayı hiçbir şey alınmıyor. Biz sosyal konut alanlarını yaratabilirsek 75. Yıl Mahallesi’nde belediyemize ait arsalarda başlayacağız maliyeti daha düşük olsun diye. Sosyal konutlarımızın bir kısmını kiralayarak bir kısmını satarak ama uygun fiyatlarla dar gelirli vatandaşlarımızın erişebileceği fiyatlarla halkımıza kazandırmak istiyoruz. Hatta kuşak yolları yapınca yol kenarlarına da ev yapmayı düşünüyoruz. Hem de organizede çalışanlara da kolaylık olacak” ifadelerini kullandı.

KIRSALDAKİ YAŞAM KAN AĞLIYOR

Çiftçilerin desteklenmesini önemsediklerini vurgulayan Ünlüce, “Kırsalda çok vakit geçirince öncelikleri de iyi öğreniyorsunuz. Gerçekten kırsaldaki yaşam kan ağlıyor. Okullar kalmamış ve kapanmış. İnsanlar hep şehre yerleşme derdinde. Kırsaldaki istihdamı, ticareti, esnaflığı ve sosyal hayatı canlı tutmamız gerekiyor. Yoksa yerlerinden, tarlalarından ayrı kalıyorlar ve göç ediyorlar. Biz oradaki yaşamı ne kadar güçlendirebilirsek güçlendirmeliyiz. Bizim bazı ilçelerimiz neden İnegöl, Polatlı olmasın? Oradaki sanayileri de desteklediğiniz zaman kalkınır diye düşünüyorum. Tarım ve hayvancılık belediyenin asli görevi gibi olmamalı. Bunlar ciddi devlet politikaları olmalı. İpekböcekçiliği ile ilgili Hocamızın çok önemli ve güzel işleri oldu. Daha da ileriye götürmek bize nasip olur umarım. Selektör tesisleri, sıvı gübre fabrikası kuracağız. Su fakiri bir şehiriz ve susuz tarıma teşvik edecek uygulamalarımız olacak” şeklinde konuştu.

ÜRETİCİ VE TÜKETİCİ KAZANACAK

Hem üreticinin hem de tüketicinin kazanacağı projelerinin olduğunu söyleyen Ünlüce, “Hem bakliyatla hem etle ilgili çiftçimize diyeceğiz ki ‘biz sizden bakliyatla ilgili sözleşmeli tarım ve etle ilgili alım garantisi verelim sizden alalım bu ürünleri’. Çiftçilerimiz bize güvenerek ürünleri üretecekler bize. Alım garantisi verdiğimiz kişilere tohum, gübre desteği gibi destek vereceğiz. Hem üretimi artıracağız, ilçedeki hayatı, ticareti canlandıracağız. Sonra da 2. kısmı başlayacak. Tüketicimize hem kaliteli hem ucuz sunmuş olacağız. Hem üretici hem tüketici kazanacak. Gittiğimiz her yerde ilk karşılaştığımız şey suyu ucuzlatmak için neler yapabilirsiniz ve halk ekmek büfelerini nasıl yaygınlaştırabilirsiniz oluyor. Bunlar gerçekten üzücü. İlk gelen talepler halkın yoksullaşması ile ilgili oluyor. Halk lokantalarımızda da esnafa zarar vermeden dar gelirliye sağlıklı uygun yemek vereceğiz” diye belirtti.

ENGELLİ DOSTU BİR ŞEHİRİZ

Eskişehir’in engelli dostu bir şehir olduğunu belirten Ünlüce, “STK’ların en büyük ihtiyacı yer sorunu. Derneklerimiz bu konuda ricacı oluyorlar bizden. Biz de ortak alanların olduğu bir yerleşke yapalım istiyoruz. Herkesin ayrı bir dolabı, bölümü olsun birtakım eşyalarını klasörlerini koyabilsinler. Yaşlı bakım evini kurmak istiyoruz. Genç nüfus kadar kıdemli vatandaşlarımız da var. Emekli olduktan sonra gelip Eskişehir’e yerleşenler var. Engelli vatandaşlar için kapsamlı bir merkez açacağız. Sadece zihinsel engellilere değil fiziksel engelliler için de hizmet yerlerimiz olacak. Otizmliler için ayrı bir merkez açmak istiyoruz. Biz engelli dostu bir şehiriz. Hayvan mezarlığını da şehrimize kazandıracağız. Bir süredir kafamızda vardı ama yerle ilgili problem yaşamıştık. Hayvan mezarlığı konusu çok hassas. Bunu ağlayarak dinlediğim insanlar oldu” dedi.

ŞEHRİN HAVASINI KORUYACAĞIM

Önümüzdeki 5 yılda dengeli kalkınma modeli yürüteceklerini dile getiren Ünlüce, “Bu şehri besleyen, bu şehri Eskişehir yapan ve öne çıkan hangi özellikleri varsa bunları dengeli şekilde kalkındırarak ilerlemek istiyoruz. İlk yapacağımız işlerden bir tanesi bu şehri korumak. Altın madeni, termik santrali yapmak istiyorlar. Bu işin hep içinde iktidar politikaları var. Ben bu şehrin belediye başkanı olmaktan ziyade ben bu şehrin havasını, suyunu, toprağını, doğasını koruyacağım. Geçmişte nasıl bu konuda mücadele verdiysek gelecekte de büyüterek vereceğiz. Atıktan yakıt üreten bir tesisle başlayacağız. Seyitgazi yolundaki çöp tesisimizi biliyorsunuz çöpten elektrik üretiyoruz. Güneş enerjisi santrallerimizi çoğaltacağız. Elektrikli araçlar sayesinde hem toplu taşıma maliyetlerimiz düşecek bu da bilet ücretlerine yansıyacak. Su arıtmasında da çok elektrik harcadığımız için halkımıza daha ucuza su ve toplu taşımadan daha ucuz yararlanma imkanı sunacağız” ifadelerini kullandı.

SU HİZMETLERİ DİJİTALLEŞECEK

Eskişehir’in daha kaliteli ve içilebilir suya kavuşacağını ifade eden Ünlüce, “Biz sadece Porsuk suyuna mecbur durumdayız. Bir şehir düşünün ki başka bir alternatifi yok. Sakaryabaşı’ndaki suyu Eskişehir’e getirebilirsek ki protokolümüzü imzaladık. Bu süreçte Çifteler’e de zarar vermememiz ve Çifteler’in kullanmadığı suyu almamız lazım. Bunların planlaması yapılıyor şu anda. Bu kadar elektrik, kimyasal kullanmamıza gerek kalmayacak. Daha kaliteli ve içilebilir suya kavuşacağız. Ellerinde patladı bu su konusu. Halkımızın da çok inandığını düşünmüyorum. Biraz insaf edilmesi lazım. Bu kadar çalışan insan, emek, devletin kurumları var. Su hizmetlerinde dijital dönüşüme geçiyoruz. Biz suyu peşin satan durumdayız. Önümüzdeki dönemde bunu tamamen dijitalleştireceğiz. Kredi kartından anında yükleyip anında kullanabilecek duruma geleceğiz. Yeni su arıtma tesisinin 3’üncü kısmını gerçekleştireceğiz. İklim krizi ile mücadele konusunda yapacağımız çok şey var. Gerçek bir nefer olacağız. Bu konuda eğitimler başta olmak üzere çalışmalarımız devam edecek. Dönüşüm kendinden başlar diye düşünüyorum. Kendimizi dönüştürmeye çalışıyoruz. Sonra mahallemize, şehrimize, ülkemize bunu yayacağız” diye konuştu.

SPOR BU KENTİN DİNAMİZMİ

Önümüzdeki dönemde spor alanları ve parkların sayısının artacağını dile getiren Ünlüce, “Eskişehir’de küçük şehrin bütün kolaylıklarından faydalanıyoruz ama büyük şehrin de bütün nimetlerinden yararlanıyoruz diye düşünüyorum. Spor konusu önemli bir kenti nasıl sağlıklı yaparız bu önemli. Aslında bu şehrin dinamizmi. Bu zamana kadar önem verdiğimiz gibi bundan sonrada spor salonlarına ve spora çok önem vereceğiz. Çok büyük bir spor kompleksi yapacağız. Projemiz hazır ve ilk yapacağımız işlerden birisi. Amatör sporcuların çok fazla alanı yok. Spor tesisleri anlamında o kadar şanslı değiliz maalesef. Motorcuların çok istediği pisti Yenikent’te yapacağız. Farklı farklı parklar düşünüyoruz. Spor ve parkı birleştirip bir alan yaratacağız. Eskişehirlilere çok yakışacak işler olacak” diye belirtti.

FRİGYA İHMAL EDİLMİŞ BİR YER

Şehrin bir turizm şehri olduğunu ancak ihmal edildiğini söyleyen Ünlüce, “Geçen yıl 1 milyondan fazla turist geldi şehre. Her turist 100 TL bile bıraksa şehre ekonomik faydasını düşünün. Biz günübirlik turistler alıyoruz. Hafta sonu doluluk hafta içi boşluk oluyor otellerimizde. Biz de bunu konaklamalı turizme çevirmenin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Frigya çok önemli ve ihmal edilmiş bir yer. Hala oraya gittiğimde üzülüyorum. Keşke Turizm İl Müdürlüğü orada çalışmaları bir an önce başlatabilse. Bu dönemde turizm merkezini kurmak istiyoruz. Karavan, kamp alanları yapacağız. Oranın ciddi bir korunmaya ihtiyacı var. Personel ihtiyacı var. Yunus Emre’yi canlandırmak istiyoruz. Mihalıççık’a bağlı ve eskiden beldeydi şimdi mahalle oldu. Oranın da yolunu yapacağız. Sonra müzeler, merkezler kurarak orayı canlandıracağız. Gerçekten Mihallıççık çok şanslı. Bizim ilçe belediye başkanlarımız çok iyi ve ilçelerin kaderini değiştirdi aslında. Mesela Gürbüz Başkanımız Alpu’da çok güzel bir mali disiplin sağladı. Hepsi çok fedakar ve çok çalışıyorlar. Parti ayırmıyorum kırsaldaki tüm başkanlar çalışıyor. Hepsi ile iletişimimiz gayet iyi. Son dönemde yaşadığım tecrübeye kadar, AK Parti Büyükşehir Adayı’nın agresif tutumlarına kadar bugüne kadar bir sorun yaşamamıştım. Hep uyum içinde çalıştık. Kimse kimseyi kırmadı. İlk defa böyle bir şey yaşadım. Neyse artık o da akıllanır diye düşünüyorum. Çok da üstüne gitmiyorum” dedi.

GENÇLİK MERKEZLERİ ARTACAK

Gençlere yönelik hizmetlerini anlatan Ünlüce, “Hem merkezde hem kırsalda wi-fi götüreceğiz. Ücret kısmını biz üstleneceğiz. Merkezde öğrencilerin sıklıkla kullandığı parklar, duraklarda, toplanma yerlerinde ücretsiz internet sağlayacağız. 2 yerde daha gençlik merkezi açmayı planlıyoruz. Bir tanesi Porsuk 1-2 diye adlandırdığımız dönüşüm alanı içinde. Güzel bir bölgede olacak. Diğeri de Opera’da olacak” şeklinde konuştu. 65 yaş üstü vatandaşlara seslenen Ünlüce, “ Gerçekten ihtiyacı olan ayrı ama acil bir ihtiyaç yoksa o pik saatlerde lütfen kullanmamalarını rica ediyorum” ifadelerini kullandı.

ESKİŞEHİRSPOR’UN MARKA DEĞERİ VAR

Eskişehirspor’u desteklemeye devam edeceklerini ifade eden Ünlüce, “Eskişehirspor’un inanılmaz bir marka değeri var. Ben hep söylerim Eskişehir’in 2 önemli markası var. Kalabak ve Eskişehirspor. Ve bunların üzerine titrerim hep. Eskişehirspor’un da hataları olmuştur. Kalabak da haksız eleştirilere uğramıştı. Bizim bu 2 markayı çok iyi korumamız gerekir diye düşünüyorum.  Geçenlerde Eskişehirspor’a ziyaretimiz de oldu. Eskişehirspor hep hayatımızın bir köşesinde, önemli bir yerinde. Olmaması da mümkün değil. Sadece siyaset karıştırmasınlar, Eskişehirspor’u gereksiz konularda boğmasınlar. Biz seçildiğimiz takdirde 3 belediye başkanı olarak bu konuda çok istekliyiz. İnşallah Süper Lig’e taşıyalım o güzel ihtişamlı günlerine geri döndürelim. Eski günlerine dönsün isteriz. Belediyenin çok öncelikli bir işi değil. Herkes zamanında Eskişehirspor’a çok yardım etti. Önümüzdeki dönemde de üzerimize düşeni seve seve yapmak istiyoruz” dedi.

ANKETLERDE ÖNDE ÇIKIYORUZ

Yapılan anketlerde önde çıktıklarını söyleyen Ünlüce, “Genel Merkezimizin yaptırdığı anketler var. Kamuoyuyla değil ama bizimle paylaşıyorlar. 3 belediyemizin yaptırdığı anketler de var. Önde çıkıyoruz bunlarda. Belki 1 hafta önce ya da sonra farklı çıkıyordur. Farklılık gösterebilir ama sahadaki sıcaklığı, enerjiyi hissetmek çok güzel. Sahada gördüğüm enerji ve geri dönüşler çok önemli bir gösterge” şeklinde konuştu.

Eskişehir çok değerli kıymetli bir şehir olduğunu dile getiren Ünlüce, “Ben Eskişehir ittifakına talibim. Partimizle beraber güzel bir seçim kampanyası yürütüyoruz. Herkesi Eskişehirli kimliğine sahip çıkmaya, bana oy vermeye davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Berivan Halis