Odunpazarı Belediyesi Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi.

Odunpazarı Belediyesi Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkan Vekili Nihat Çuhadar başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda tek gündem maddesi olan 2023 yılı Faaliyet Raporu görüşüldü. Faaliyet raporuna AK Parti grubu tarafından ret oy verilirken oy çokluğuyla kabul edildi.

Odunpazarı’nda Kırım Sürgünü unutulmasın diye Kırım Kültür Parkı ve Anıtı açıldı Odunpazarı’nda Kırım Sürgünü unutulmasın diye Kırım Kültür Parkı ve Anıtı açıldı

GERÇEKLEŞTİRİLME HEDEFİ AZ

AK Partili Meclis Üyesi Özlem Ünalır, belediyenin hedef olarak belirlediği hizmetlerin gerçekleştirilme sayılarının az olduğunu söyleyerek belediyeye yüklendi. Ünalır, “Belediyeye yük getirdiği ortadadır. Bu işlerin yapılmamasının gerekçesi olmalıdır. Göstergeleri incelediğimizde birçok hedefte gerçekleşme yok ve çok az. Giderlerinizin ancak yüzde 14’ünü halka direkt hizmet olarak sundunuz. Tüm eleştirilerimize yerel seçim sonuçlarını cevap olarak vermeniz mümkün ancak, oy vermeyen yüzde 52 civarında seçmen ile düşen oylarınızı dikkate almanız gerektiğini hatırlatmak isteriz” dedi.

EKSİK OLANI SÖYLEMEK GÖREVİMİZ

AK Parti Grup Başkan Vekili Mehmet Kepez, “Bizim muhalefet anlayışımızda her şeye karşı çıkmak yok. Yapılan güzel hizmetler varsa tebrik etmek, teşekkür etmek var. Ama eksik gördüklerimizi dile getiririz.  Bunu art niyetle değil işin daha güzel olması için yaparız. Bu bizim görevimiz. Raporda belediyemizin güzel işleri var. Bu işlerden dolayı Kazım Kurt ve tüm çalışanları tebrik ediyorum. Ama birçok noktada eksiklikler gördük ve bunları da belirttik. Geçmiş dönemde işçilerin paralarını alamadıkları doğru değil. Sadece bir iki defa maaşlar 2-3 gün geç ödenmişti. Bunu kabul etmiyorum. İnsanlar ölüp bitiyor olarak gösteriliyor. Ama marketler, kafeler dolu, yollarda araçlardan geçilmiyor. Odunpazarı’nın parasını iktidar CHP’li olduğu için kesiyor gibi bir durum yok. Böyle hukuk dışı uygulamaların olduğunu düşünmüyorum. Sandıkta halk uygulamasını yaptı. Odunpazarı’nda Kazım Kurt’un oyu düşmüş. Biz kazanmalarına karşı çıkmıyoruz. Ama eleştiriler olduğunda yok geçmişe bakın yok iktidara bakın gibi bir şey olmamalı. Belediye mutlaka borçlanabilir, bunda bir sıkıntı yok. Ama var olanı yok gibi göstermek de doğru değil” ifadelerini kullandı.

HALK 31 MART’TA CEVABINI VERDİ

AK Partili Meclis Üyelerine cevap veren CHP Meclis Üyesi Emre Genç, “Bu stratejik plan 2020 yılında vatandaşların talepleri doğrultusunda hazırlandı. Ekonomik kriz, merkezi hükümetin hukuksuz uygulamaları o dönemde de devam ediyordu hala da ediyor. Biz burada faaliyet raporunu oylayacağız ama faaliyet raporunu 31 Mart'ta halkımız oylamasını yaptı. Halk gerçek kararını verdi. Ne yaptınız diyorlardı, halkımız cevabını verdi. Şeffaf, hesap verilebilir bütçemiz sayesinde kaç arabamız var, ne kadar borcumuz var hepsini görüyoruz. İçinde bulunduğumuz ekonomik durumun da göz önünde bulundurulmasını tavsiye ediyorum. Belediye tahsilatları ister istemez düştü. Personel giderleri de asgari ücrete bağlı artıyor. Ama söylendiği gibi şişirilmiş bir personelimiz yok. Hepsi gününde zamanında maaşını alıyor. Geçmiş dönemdeki gibi maaşlar geç yatmıyor. Gönül ister ki sosyal yardım alan sayımız 1 olsun. Ama sosyal yardımda neden patlama olduğunu AK Parti Başkanı’na sorsun. Ya farklı bir yerde yaşıyorlar ya da görmemezlikten geliyorlar. Tasarruf genelgelerine rağmen Odunpazarı Belediyesi birçok hizmet yapıyor bağışçılarla. Zaten tasarruf yapan bir belediyeyiz” dedi.

ÇOK GÜZEL HİZMETLERDE BULUNDUK

Eleştirilerin tarafsız yapılması gerektiğini vurgulayan Genç, “Odunpazarı Belediyesi kendi imkanlarıyla engelli vatandaşlarımız için merkezler oluşturuyor. İhtiyaç sahiplerine yardım ediyor. Bu eleştirileri yaparken de objektif ve tarafsız yapmak lazım. Belediye devletin yerine geçmiyor. Belediye vatandaşlarının kendi sınırları içerisinde daha rahat bir şekilde yaşamasına, imkanları doğrultusunda hareket etmesine yardımcı oluyor. Aslında tekerlekli sandalyemiz var ve ihtiyaç sahiplerine imkanlar doğrultusunda veriyoruz. Sokak hayvanlarıyla ilgili özellikle belirtmek istiyoruz, sokak hayvanlarıyla ilgili Odunpazarı Belediyesi gerekli bakımı, hizmeti sağlamakta. Belediyeyi eleştirirlerken objektif olsunlar. Biz Odunpazarı’na çok güzel bir çivi çaktık, çok güzel hizmetlerde bulunduk” şeklinde konuştu.

EKONOMİK ZORLUKLARA RAĞMEN YAPTIK

CHP Meclis Üyesi Saffet Çelen, “2023 yılında 1 milyar 62 milyon 128 bin TL net bütçe geliri elde edilmiş, 1 milyar 137 milyon 555 bin TL gider yapılmıştır. Gider kalemlerinde kamu hizmetleri, ekonomik işler ve hizmetler, iskan ve toplum hizmetleri öne çıkmaktadır. Ekonomik zorluklara, genel kriz ortamına rağmen yapılabileceklerin en iyisini yaparak yatırım ve hizmet politikaları üretilen bir yıl olmuştur. Bu itibariyle belediye hizmetleriyle ve hemşerilerimizin yaşam kalitelerinin artarak sürdürüleceğine olan inançla faaliyet raporunun hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Belediyemizin plan hedeflerine ulaşma noktasında belediye çalışanları iyi niyetli ve kaliteli çalışmalarıyla sağlanacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

YAPAMAYACAKSANIZ BİZE DEVREDİN

Eleştirilere yanıt veren Başkan Kazım Kurt, “Eleştirinin sadece eleştiri yapmak için olmaması gerektiğini belirtmek isterim. Biz bütçemizde ne varsa şeffaf bir şekilde uygulamaya çalıştık. Hepsini gerçekleştiremedik. Bunun sebeplerini iyi anlatmamız lazım. Cumhurbaşkanlığı tasarruf genelgesi muhalefet belediyelerinin bütün elini kolunu bağlamış. Onun için de dört dörtlük olmadı. Ekonomide büyük bir felaket ortaya çıkmış. Bizim paydaşlarımızla olan ilişkilerimiz bozulmuş noktaya neredeyse. Fiyat farkları gibi pek çok sebeple biz bu sözleşmeleri yeniden değerlendirmek durumunda kaldık. Taahhüdümüzün üstünde işler yaptık. O faaliyet raporunda görülüyor zaten. Bunu da insanlarımız doğru değerlendirdi. Doğru değerlendirdiği için seçimlerde kazandık. Temel sloganımız şuydu; Odunpazarı için birlikte yönetelim. Ve daha ileriye gidelim. Sayın Kepez kentsel dönüşüm ilgili bir şey göremedim diyor. Ne göreceksiniz? Kentsel dönüşümle ilgili Odunpazarı ilçe belediyesinin hangi kanunda hangi yetkisi var? Biz istiyoruz yetkiyi vermiyorlar. Biz istiyoruz olmaz diyorlar. O zaman yapın diyoruz. Onu da yapmıyorlar ve çivi çakamıyor. Yapmayacaksa bize devretsin. Bu konuda aracı olun lütfen” dedi.

MERKEZİ HÜKÜMET ENGEL OLUYOR

İktidarın belediyenin hizmetlerine engel olduğunu belirten Başkan Kurt, “Ben işin temel felsefesindeyim. Temel felsefesi şu ki Odunpazarı Belediyesi'nin bütçesini bize teslim etmişler. Bundan sonrasının biz temel inançlarımıza ve vicdanımıza göre kanuni yapacağız, yöneteceğiz. Bunun hesabını da vereceğiz. Merkezi hükümet neye engel oldu derseniz işte bu zaman olmaz. Şimdi sayıyorum. Belediye polikliniğinin binasını bitirdik. Doktor istiyoruz. Merkezi hükümet vermiyor. Arkadaşlardan rica ediyorum bir an önce araya girin, devreye girin” ifadelerini kullandı.

BORÇLANMADAN YATIRIM YAPTIK

Borçlanma konusundaki eleştirilere yanıt veren Başkan Kurt, “Sayın Kepez Odunpazarı Belediyesi’ni devraldığımız zaman borçların ne kadar olduğunu kendisi biliyor. Biz yeni yatırımlar yaparken ekstra borçlanmadan yaptık. Yüzüncü yıl kültür merkezi ve pazar yerini 200 küsur milyona ihale ettik. Ama piyasa koşulları, fiyat farkı kararnameleri ve ekonomik durumlar nedeniyle yükseldi. Biz ödedik borcumuzu o nedenle ekstra borçlanmadık. Başka özel bankaya ben para yatıramıyorum. Kamu bankasına yatırmak zorundayım. Piyasada faiz yüzde 60’ı bulmuş. Biz oradan faiz de alamıyoruz. Dolayısıyla döviz de alamıyoruz” diye konuştu.

YASAL DÜZENLEME ŞART

Sokak hayvanları konusundaki problem hakkında konuşan Başkan Kurt, “En büyük sorunlarımızdan birisidir. Sokak hayvanlarıyla ilgili bir yaşam düzen yapılmadığı takdirde 10 yıl sokakta yürüyemeyiz. Çünkü bu sokak hayvanları çok hızlı büyüyor. Yasal olarak çözülmesi şarttır. Barınakta en fazla on beş gün tutabiliriz. 15’inci gün aldığımız yere bırakmak zorundayız. Her belediye barınak açmalıdır. Ya da sokak hayvanları meselesini yasal bir düzenlemeyle devlet üstlenmelidir. Devletin bize bu sokak hayvanlarıyla ilgili yaptığımız çalışmalarda ödediği hiçbir şey yok. Kepez'e bir örnek olsun. Devlet sizin zamanınızda ruhsat verdiği barınağın ruhsatını iptal etti. Dolayısıyla bunların tamamı biz engellemedir ve bozulmadır” dedi.

YOKSUL ÇOK FAZLA İNSAN VAR

AK Parti Grup Başkan Vekili Mehmet Kepez’in “marketler, kafeler dolu” sözlerine yanıt veren Başkan Kurt, “Sosyal yardımın insan onuruna yaraşır bir biçimde yapılmasını sağlamak amacıyla biz alanla vereni göstermeden bir sosyal yardım modeli geliştirdik. Ve bu Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından da takdir gördü. Tabii temel amacımız insanların sosyal yardıma muhtaç olmaması. Ama ne yazık ki Türkiye'de emeklilerimizin yarıdan fazlası on bin lira maaş alıyor. Şimdi arabanın çok olması, insanların işte kafelerde dolu olması, yeme içme mekanlarının dolu olması Türkiye'de bu işin çok iyi olduğunu göstermez. Bir yüzde 10 dünyanın her yerinde krallar gibi yaşayacak gelire sahip. Eskişehir'in yüzde 10’u 90 bin kişidir. O gördükleriniz işte o 90 bin kişi. Ama Eskişehir'de sokağa çıkamayan, yiyecek ekmek bulamayan çok sayıda insan var. Halk marketlerde onlara destek olmaya yardımcı olmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

BAŞARILI BİR SONUÇ ALDIK

Oy oranının düştüğünü söyleyen AK Partili meclis üyelerine cevap veren Başkan Kurt, eleştiriye katılmadığını belirterek, “Herkesin bir kere şunu görmesi lazım. 14 ve 28 Mayıs seçimlerinden sonra Türkiye'de iktidarın yönetemediği anlaşılmış. Yönetemediği anlaşıldığı için iktidarın oyu düşmüştür. Bizim iki bin oyumuz düşmüş de sizin 2019’a göre ne kadar düşmüş? Odunpazarı'nda Kazım Kurt’un oyu 2 bin düşmüş, AKP’nin oyu 16 bin düşmüş. Meclis dağılımından da belli. Biz başarılı bir sonuç aldık. Halkımız bizi takdir etti, değerlendirdi. Çivi dahi çakmamışsınız dediğiniz anda vatandaş diyor ki kusura bakmayın” ifadelerini kullandı.

BİZ KABUL GÖRMEK İSTİYORUZ

Tarihi Odunpazarı Bölgesi’nde hizmet yapılmadığı söylemini yanıtlayan Başkan Kurt, “Yapılan işlerin doğruluğu için iş birliği içinde olmalıyız. Birlikte bu işi yapmalıyız. Birlikte değerlendirmeliyiz. Şimdi şöyle bir yönetim uygulaması var ki çok yanlış. Belediye CHP'liyse bırak AKP hükümeti canı ne istiyorsa yapsın böyle bir şey yok. Biz birlikte yapacağız. Anayasa varsa hepimizi bağlar. Sayın Vali de, Sayın Kaymakam da ve onların uzantıları da bizi dikkate almak zorundadır. Eğer bizi yok sayarak bir iş yapılırsa, bakın ne olur ben size söyleyeyim. Tarihi sit bölgesini sordunuz ya, neler oldu diye. O tarihi bölgede, tarihi kurşunlu külliyesinin karşısına bir eti göç müzesini çakarsınız beton gibi ve 10 senedir hiçbir şey yapamazsınız. Eti size güvenip destek olduysa kabahat mi işledi? Ya bırakın bize biz yapalım. Yoksa başka olmaz. Tarihi bölgede başka ne yapmışsınız? Biz sizin ajansa sattığınız konağı parasını verip geri aldık, müze yaptık. Birçok konağı alıp restore ettik. Biz yaptığımız tüm işleri kamunun kullanması için yaptık. Gelmiş geçmiş bütün başkanlar Odunpazarı Tarihi Bölgesi’ne hizmet etti. Ama siz hala bizim orada kullanmamızı engelleyen sözleşmeler yaptınız. Dolayısıyla bunun geri alınmasını sağlamak için uğraşıyoruz. Biz merkezi hükümet yöneticileri tarafından tanınmak, kabul görmek istiyoruz” diye belirtti.

TASARRUFU ÖNEMSİYORUZ

AK Partili üyelerin araç kiralama konusundaki eleştirilerini yanıtlayan Başkan Kurt, “Odunpazarı AŞ'nin de almış olduğu araçlar var. O nedenle bizim bazı araçları kiraladığımız görülüyor. Bir de olağanüstü şartlarda acil olarak kiralanması gereken iş makinaları falan söz konusu oluyor. Araç kiraları sadece bunlarla ilgilidir. Diğer tarafı bizim kendi mülkiyetimizdeki araçlarla gerçekleştirilmektedir. Biz tasarrufu yasadan, genelgeden kaynaklandığı için benimsenmiyoruz. Biz israfın haram olduğuna inandığımız için yapıyoruz ve bütün arkadaşlarımıza da tasarruflu davranması gerektiğini bir kez daha vurgulamak istiyorum” dedi.

Editör: Kaan Özcan