Yılmaz Büyükerşen, 'Bilindiği gibi, Eskişehir'in Kuzey-Güney Çevre Yolu'nu yapmak yerine, şehrin ortasından ve 'düz ovada' ulaşımda kullanılan Devlet Yolu, gereksiz yere 'Bat-çık' lar ile Gündoğdu ve Fevzi Çakmak Mahallelerinin şehir merkezi ile ulaşım yolları kapatılmıştır. Böylece, yoğun nüfusun yaşadığı her iki mahalle adeta hapsedilmiş ve burada yaşayanlar, şehir merkezine gitmek için uzun yollar kat etmeye mecbur bırakılmışlardır' diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen konuyla ilgili açıklamasında şu görüşlere yer verdi: 'Bu kez ortaya çıkan duruma çözüm bulmak için, Karayolları Genel Müdürlüğü, mevcut Çevre Yolu'nun altına bir tünel yapmak için hafriyata başlamıştır. Karayolları'nın projesinde tünel, Tiftikçi Sokağın başına kadar olan kısmı kapsamaktadır. Yine Karayolları'nın düşüncesine göre, Tiftikçi Sokak, Borsa Kavşağı ile Küçük Sanayi Sitesi'nden gelen Cumhuriyet Kavşağı'nın arasındaki Borsa Caddesi'ne çıkmaktadır. Bu yol, Borsa ve Cumhuriyet Kavşakları arasındaki 750 m'lik yola bağlanmakta olup, özellikle 'pik' saatlerde, trafik sıkışıklığı yaşanan bir yoldur. İki kavşak arasındaki sinyalizasyon nedeniyle 50 taşıt arka arakaya dizildiği takdirde, Borsa Caddesi yetersiz kalırken, Gündoğdu'dan aynı caddeye çıkacak taşıtlarla, bugünkünden daha fazla trafik sıkışıklığına sebep olunacaktır.

Ayrıca söz konusu durum, Gündoğdu Riskli Alan Projesi ile Küçük Sanayi Projelerini de geniş ölçüde etkileyecektir. Konu, Büyükşehir Belediyesi İmar Dairesi tarafından yeni yol aksı genişletmeleri üzerinde çözüm getirici çalışmalar çerçevesinde ele alınmıştır.

Bu durum karşısında Karayolları'nın hem Büyükşehir Belediyesi hem de Odunpazarı Belediyesi ile işbirliği yaparak, mevcut altgeçit projesini yeniden gözden geçirmelerini ve ortak bir çözümde mutabık kalmalarını gerektirmektedir. Büyükşehir Belediyesi olarak, muhtemel sorunlar ve çözümsüzlükler ortaya çıkmadan konuyu şimdiden Karayolları Genel Müdürlüğü'ne ve kamuoyuna duyuruyor ve belediyelerle ortak çalışma yapmadan inşaata başlamanın, bundan önceki örneklerde olduğu gibi, yanlış uygulamalara yol açmaması gerektiği hususunu, özellikle belirtiyoruz.'

BİZİM PLANLAR DİKKATE ALINMIYOR

Büyükerşen, Ankara'dan alınan plan kararlarına da değinerek 'Bir şehirde, o şehir halkı, yerel hizmetler için sandığa giriyor ve kendisi için belediyeleri yönetecek insanlara oy atıyor. Yani bizim seçtiğimiz insanlar karar verecektir diyor. Kanunlar da böyle diyor. Fakat Ankara'daki bürokratlar yaptıkları planlarla istediğiniz yerden geçin, istediğiniz binayı yapın, istediğiniz yere yol yapın diyorlar. Bizim hazırladığımız planları dikkate almıyorlar. Bu da, Eskişehir'de gördüğümüz gibi yanlış ve kötü projelerin ortaya çıkmasına neden oluyor. Eskişehir'e yazık ediyorlar' şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim