Türk tiyatrosunun duayen ismi Haldun Dormen, Eskişehir’de “Lüküs Hayat” müzikali öncesinde düzenlenen törenle anıldı. Usta sanatçının öğrencisi olan Oyuncu ve Yönetmen Emre Basalak, “Gerçek bir ustaydı. 25 senelik profesyonel tiyatro hayatımda ilk defa kendimi bu meslekte yetim hissediyorum. Bu şehirde birileri seni hiç unutmayacak Haldun abi” dedi.

İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Türk tiyatrosunun usta ismi, yönetmen, eğitmen ve oyun yazarı Haldun Dormen, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları tarafından sahnelenen “Lüküs Hayat” oyunu öncesinde anıldı. Atatürk Kültür Sanat ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen anma programında duygusal anlar yaşandı. Usta sanatçının hayatına ilişkin hazırlanan mini nostaljik belgesel gösterimi sırasında salondaki sanatseverler gözyaşlarına hakim olamadı. Gösterimde, Dormen’in Eskişehir ile özdeşleşen fotoğrafları, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Geçmiş Dönem Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce ve Eskişehir tiyatrosunun önde gelen isimleriyle olan anıları perdeye yansıdı.
“DORMEN BU ÜLKENİN SON İSTANBUL BEYEFENDİSİDİR”
Belgesel gösterimi öncesinde sahneye çıkan Dormen’in öğrencisi, Şehir Tiyatrosu Oyuncusu ve Yönetmeni Emre Basalak’ın konuşması geceye damgasını vurdu. Konuşmasında, “Böyle zamanlarda çıkıp sahne almak, özellikle de bir müzikal komedi oynamak çok zordur” diyen Basalak, Dormen’in “Rejisiz düğün bile olmaz şekerim” sözünü hatırlattı. Dormen’in Eskişehir Şehir Tiyatroları ile 2003 yılında başlayan ve 2015 yılına kadar süren 12 yıllık serüveninde 7 oyun yönettiğini belirten Basalak, “Usta olabilmek için önce birçok sıfatı en layıkıyla taşımak zorundasınız. En iyi baba, en iyi hoca, en iyi dost olmalısınız. 25 senelik profesyonel tiyatro hayatımda ilk defa kendimi bu meslekte yetim hissediyorum. Haldun abi bunların hepsiydi. O yüzden de çok büyük bir ustaydı. Haldun Dormen bu ülkenin son İstanbul beyefendisidir. Son Şişli beyefendisidir” ifadelerini kullandı.
ÇÖLÜN ORTASINDA BİR VAHA ESKİŞEHİR
Basalak, usta sanatçının Eskişehir’e duyduğu sevgiyi ise şu sözlerle anlattı:
“Eskişehir ile bağını hiç koparmadı. Gazetecilerin ‘Eskişehir sizin için ne ifade ediyor?’ sorusuna her zaman ‘Çölün ortasında bir vaha’ ya da ‘Bozkırın göbeğinde müthiş bir küçük sanat kenti’ cevabını verirdi”
Konuşmasının sonunda tüm Eskişehir Şehir Tiyatroları, teknik ekip ve salon adına usta sanatçıya söz veren Basalak, “Sana söz büyük usta. Eskişehir hep böyle kalacak. Karanlığın içinde hep bir ışık olmaya devam edecek. Bu şehirde birileri seni hiç unutmayacak Haldun abi” İfadelerini kullandı.
Anma programının ardından Şehir Tiyatrosu ve Senfoni Orkestrası’nın birlikte sahnelediği “Lüküs Hayat” müzikali kapalı gişe oynandı.




