İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Orkun Kılıç, ES TV’de canlı yayınlanan Günaydın Eskişehir programına konuk oldu.

Tarım Alanlarına İnşaat Yapılmamalı
 

Eskişehir'in o noktası adeta kuş cennetine döndü! Eskişehir'in o noktası adeta kuş cennetine döndü!

Tarım alanlarına inşaat yapılmaması gerektiğini vurgulayan Kılıç, “Biz o kritik 8–10 mahallede bu planı yaparsak 10 yılda en az %30'u 40'ı çözülür. Kalan 2. 10 yılda da kalanın çözülse 3. 10 yılda da tamamına gelir. İşte bu çözüm böyle bir çözüm. Bu çözüme tabii siyasiler uzun bakabilirler. Çünkü işte 1999'dan beri bu işlerin Türkiye çapında olmama sebeplerinden biri de bu. Çünkü sizin bir siyasi dönem 5 sene. Siz şimdi o siyasiye derseniz ki biz bu işi 30 senede çözeceğiz. O iş biraz garip geliyor. Ama 1999'da biz bu işi yapsaydık 26 sene oldu, şu an Eskişehir'in depremle ilgili hiçbir problemi yok diyecektik. Ben şimdi size burada şey anlatacaktım. Rafları nasıl sabitleyelim? Depremde bize vazo düşmesin veya toplanma alanlarını konuşabilirdik. Toplanma alanı yapalım. Ama şimdi bizim toplanma alanı konuşacak kadar lükste değiliz biz yani veya bir rafı sabitleyecek lükste de değiliz. Çatımız yıkılıyor, güvenli alanımız yok. Dolayısıyla bunlar uzun süreli çözümler ama olabilecek çözümler."

Yeni Yapılar Daha Güvenli

Deprem dediğiniz şey de istatistik bir olay. Yani önümüzdeki 20 sene içerisinde deprem olmazsa Eskişehir'in %70-80 oranında güçlenmiş bir Eskişehir'den bahsediyoruz. Yeni binalarda aslında biz çok rahatız. Eski binalarda şöyle betonlarına bakıyorsunuz. Mesela C4, C5 kalite diyebileceğimiz böyle eliyle ufalanan betonlar var. Biz Eskişehir'de şu an C30'un altında beton kullanmıyoruz. Yönetmenlik C25 diyor ama Eskişehir hep böyle yönetmeliğin üstündedir. C30 kullanılıyor. Yani bizim yeni binalarda kullandığımız beton, demir o 1999 öncesiyle geçen sene yapılmış bir bina arasında çok fark var. 7-8 kat bir beton dayanımı farkı var. Bazen vatandaşlarımız diyor, bu müteahhit kendine yapmış veya oğluna yapmış sağlam benim evim diyor. Değil, yani şu anki yeni bina ondan 7-8 kat daha sağlıklı zaten.

Parayı Harcadığınızda Binalar Yıkılmaz

Bizim yeni binalarda bir de şu var, bitişik nizam olmayacak, ayrık nizam olacak ya bunlar. Öyle olunca statik açıdan da çok rahatlıyorsunuz, zemin açısından da çok rahatlıyorsunuz. Porsuğun yanına da yaparsınız, üstüne de yaparsınız, bunlar para meselesidir. Şöyledir, bir yeri planlarken siz buraları imara açıyorsanız inşaatına biraz daha para harcayacağınızı dikkati alırsınız. Bu parayı harcadığınız zaman da o binalar depremde yıkılmaz ki bunun örnekleri Türkiye'de de var, yurt dışında da var ki Hatay'da iki tane o çok büyük deprem arka arkaya oldu ama bütün binalar yıkılmadı. Ayakta kalanlar var. Demek ki biz bu işi aslında yapmasını biliyoruz. Ama tabii şöyle de bir mantık var. Mevcut imarlar için konuşacak bir şey yok. Mevcut imar, imara açıldı. Buraları siz imara da kapatamazsınız. Başka yere de şehri taşıyamazsınız. Burada artık biz yenileyeceğiz, güçlendireceğiz. Ama yeni yerleri imara açarken mahallenin adından bile anlayabilirsiniz. Hatay'da da öyle. Mesela Pınarbaşı Mahallesi. Eskişehir'de de var öyle adı belli olan mahalleler veya tarım yapılan yerler. Yani siz geçen sene oradan çok iyi mahsul aldığınız bir toprağı bu sene imara açıyorsanız bilin ki hem tarımın işini bozuyorsunuz hem de inşaata elverişli olmayan bir yeri imara açıyorsunuz. Bir toprakta tarım yapamıyorsan o toprak çok büyük ölçüde o zemin depreme dayanıklı oluyor. Aslında bu şekilde bile paylaşabilirsiniz. Yani tarım yapabiliyorsan tarım yap, yapamıyorsan ver ben inşaat yapayım deseydik gene %80 çözmüştük işi. Ama biz nedense en güzel mahsulün çıktığı yere ev yapmayı tercih ettik."

Kentsel Dönüşüm İçin Siyasi Birliktelik Şart

Biz siyasilerin gerek Nebi Hatipoğlu’nun gerek diğer milletvekillerinin, il başkanlarının açıklamalarını biz çok önemsiyoruz. Eskişehispor örneği önümüzde çok büyük bir gösterge. Biz istiyoruz ki evet ülkenin genel siyasi gündemi gerçekten çok daha büyük depremler geçiriyor ama bu konuyu ona kurban etmeyelim. Nasıl Eskişehirspor için bir araya gelindiyse Eskişehir'in kentsel dönüşümünü de ayrı tutalım. O toplantıları yapalım, bu işi çözelim istiyoruz.

Muhabir: Seren Çatalçam