Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023’teki depremlerde yıkılan ve aralarında Eskişehirli milli voleybolcu Emincan Kocabaş’ın da olduğu 21 kişinin hayatını kaybettiği Kırçuval Otel davasının ilk duruşması gerçekleştirildi.  Tutuklu olan sanığın bulunmadığı davada, 5 kamu kurumundan bilgi ve belgeleri isteyen mahkeme, sanıkların tutuksuz yargılanmalarının da devam etmesine hükmetti. Duruşma 20 Eylül tarihine erteledi.

SADECE ADALET İSTİYORUZ

Malatya 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada, tutuksuz 11 sanıktan 10’u, hayatını kaybedenlerin yakınları ve avukatlar hazır bulundu. Depremde Kırçuval Otel’de enkaz altında kalarak yaşamını yitiren Eskişehirli milli voleybolcu Emincan Kocabaş’ın babası Bülent Kocabaş da duruşmaya katıldı. Sanıkların beraatlarını istediği duruşmanın ardından Anadolu Gazetesi Muhabiri Mustafa Anıl Aksoy’a konuşan Emincan Kocabaş’ın ailesi yalnızca adalet istediklerini söyledi. 

RAPORU HASARSIZA ÇEVRİLDİ

Bülent Kocabaş, “Tüm müştekilerin öncelikli istemi tutuklu yargılanmalarıydı. Farklı isteklerimiz de oldu ama onların bir kısmı kabul gördü, tutuklu yargılanmalarını istememiz mahkeme heyetince kabul görmedi. 2020 yılında hasarlı raporu bulunan Kırçuval Otel’in raporu bir anda hasarsıza çevrildi. Sanıklar iddialarına göre; madem hasarsızdı, neden 7’nci saniyede yıkıldı bu otel? Sanıkların hepsi ağız birliği yapmış gibi cadde üzerindeki binaların yıkıldığını iddia ediyorlar. Aynı gün akşam 21.00 – 22.00 gibi ben Malatya’daydım. Yanındaki İşhanı 2’nci gün çelik makaslarla kolonları kesilerek yıkıldı. Bahsedildiği gibi ilk depremde o caddedeki o binaların yıkılması gibi bir durum yok” dedi.

ADALET BAKANINA ÇAĞRI

Diğer binalardan da 6 gün içinde yıkılan bina olmadığını belirten Kocabaş, “Ben 6 gün oradaydım. 5 resmi kurumdan otelin 2020’deki hasar durumu ve kapatıldı mı, faaliyetlerine devam mı edildi, bunlar hakkında bir yazı istendi. Bizim için sevindirici olan, 17 ay sonra çocuklara otelde hayat sigortası yapıldığına dair bir açıklama geldi. Pek inandırıcı gelmiyor ama ‘vardı’ dediler. Ben Adalet Bakanı’na ve kamuoyuna soruyorum: Otel sahibi Zafer Kırçuval suçsuzdu neden tutuklandı ya da suçluysa neden dışarda? Adaletin ve gerçeklerin bir gün ortaya çıkma gibi bir huyu vardır” ifadelerini kullandı. 

Tarihi eser bulmak için iş makinesiyle kaçak kazı yapan 10 şüpheli suçüstü yakalandı Tarihi eser bulmak için iş makinesiyle kaçak kazı yapan 10 şüpheli suçüstü yakalandı

OĞLUMU İHMAL ÖLDÜRDÜ

Gözyaşlarını tutamayan acılı anne Nursel Kocabaş ise, “Gerçekten bir anne olarak bu süreç benim için çok zor. Benim oğlum milli voleybolcuydu. Büyükşehir Belediyesi’nde oynuyordu. Büyükşehir Belediyesi’nin tesisleri yok muydu? Benim oğlum Kayseri’ye de Düzce’ye de gitti. Bu belediyenin tesisleri yok muydu da otele yerleştirdiler? Ben ilgili anne olarak Kayseri’deki tesisleri de Düzce’deki tesisleri de gördüm. Neden benim oğlum o otelde kalıyordu sezon başladığından bu yana? Benim oğlumu ihmal ve çürük binalar öldürdü. Deprem öldürmedi. Ben adalet istiyorum. Gerçekten emsal bir dava olsun ki ben anne olarak bir teselli arıyorum. Bulamadım. Malatya’ya gittim, ‘belki oğlumun kokusunu duyarım’ dedim ama duyamadım. Rabbim bana dayanma gücü versin” dedi.

ENKAZIN ALTINDAN SESLENMİŞ

Oğlunun enkaz altından seslendiğini ancak kimsenin yardım etmediğini söyleyen Kocabaş, “Benim oğlum ilk gün saat 10.00 gibi ‘ben buradayım’ diye yalvarmış. Yan binadaki avukat sesini duymuş, ‘o benim işim değil, AFAD’ın işi’ diyor. Neden elini tutmadınız? Rabbime havale ettim. Burada adalet yok. Öbür dünyada ‘Emincan bize yardım et diye yalvarın’ diye yüzlerine söyledim. İnşallah adalet yerini bulacak. Emsal bir dava olacak” şeklinde konuştu.

TUTUKLU SANIK BULUNMUYOR

Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı, iddianamede sanıklar Kırçuval Otelin sahibi eski AK Partili Battalgazi Belediye Başkan Yardımcısı Zafer Kırçuval'ın yanı sıra H.D., S.Y., F.A., İ.Y., S.K., F.P., A.M.P., M.H.B., M.B. ve A.Y.'in "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olmak" suçundan iki yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep etmişti.  Zafer Kırçuval, kısa süreli tutukluluğunun ardından adli kontrolle serbest bırakılmıştı.

Kaynak: Anadolu Gazetesi - M. Anıl Aksoy