RÖPORTAJ: MELTEM KARAKAŞ KAYA

Örgütlenme çalışmalarının devam ettiğini ve seçimlerde bir güç olarak vatandaşın karşısına çıkacaklarını belirten Ateş, 'Deva Partisi burada belediyeleri kazanmak için var gücüyle çalışacak. Biz belediye başkanlığı için ciddi bir alternatifiz. Deva Partisi Eskişehir'de iktidar alternatifidir' dedi.

1999-2004 yılları arasında belediye başkanlığı yaptınız. Sonrasında aktif siyasetten uzaklaştınız gibi. Görünür değildiniz en azından. Haşim Ateş için 2004-2020 yılları arası nasıl geçti? Neler yaptı? Siyasetin neresindeydi?

2004 yılında CHP seçimlere katılmayınca biz de Eskişehir'de Odunpazarı Belediye Başkanlığı'nı o anda yapıyorken seçimlere katılamamış olduk. Bu şekilde o yıldan bu yana siyasetten uzak kaldık. Ama Eskişehir siyasetini hep takip ettim. Ben inşaat mühendisiyim. Kentte mesleğimize dönük ticaret yapmaya devam ettim. Bir yanda da kent gündemini, kent siyasetini takip etmeye çalıştım. CHP'nin bu şekilde bizi aday ilan edip daha sonra seçim evraklarını il seçim kuruluna götürmemesinden sonra ben CHP'yle bütün ilişkimi kestim. Çünkü orada bir kumpas yapılmıştı bize. Maalesef o kumpas yüzünden biz kente hizmet etmekten alıkonulduk. Kente de hizmet etmeyi severek yerine getiriyorduk. 99-2004 yıllarında özellikle kenar semtlerden başlayarak Odunpazarı bölgesinde halkın ihtiyaçlarını gözeten çalışmalar yaptık. Çok da başarılı olduğumuzu düşünüyoruz. Daha sonra siyasetten ayrı kaldıktan sonra daha iyi kent gündemini izleme takip etme olanağı buldum. Kentte o tarihten bu yana sosyal demokrat arkadaşlar belediye başkanlıklarını yürüttüler. Bir sürü hizmetler var kentin aldığı ama Eskişehir her şeyin en iyisine layık. Daha da güzel şeyler olabilir. Biz de bu uğurda hem yerel anlamda hem de ülke siyasetine dönük siyaset yapmaya çalışacağız. Bunun için de Deva Partisi ile yola çıktık.

Deva Partisi Eskişehir'de örgütlenme aşamasında. İl yönetiminizi nasıl belirlediniz? Yani özellikle Eskişehir'de kadronuzu oluştururken nelere dikkat ettiniz?

Bu kadromuzu oluştururken partimizin koyduğu kota var. Özellikle kadınlar konusunda. Yüzde 35 kadın kotasına göre hareket ettik. 30 kişide en az 11 tane kadın üyemizin olması gerekiyordu. Bunun gereğini yerine getirdik. Yüzde 25 genç kotamız var. 30 yaş altı gençler. Bunların hepsi de nitelikli insanlar. Mesleklerinde bir yerlere gelmiş insanlar. Çok politize olmamış bir takım kurmayı önerdiler. Yüzde 50'si hiç siyasete girmemiş olsun dendi. Bizim ekibimizdeki çoğu arkadaş hiç siyaset yapmamış. İlk defa Deva Partisi'nde siyaset yapmaya niyetlenmiş.

Hiç siyaset yapmamış kişiler dediniz. Bu parti için dezavantaj olabilir mi?

Hiç siyaset yapmamış arkadaşların yanında siyaset yapmış arkadaşlarımız da var. Biz bunları bir araya getirdik. Tecrübenin önemi büyük. Yaşı ve tecrübesi daha ileri olan arkadaşlar, diğerlerine yardımcı oluyorlar, abilik yapıyorlar. Ben avantaj olduğunu düşünüyorum. Politikanın kirliliğine maruz kalmamış insanlar.

İNSANLAR BİZİ UNUTMAMIŞ

Dört yıl belediye başkanlığı yapmış olmanız hele ki Odunpazarı gibi politik bir ilçede size nasıl bir dönüş sağlayacak sizce?

Odunpazarı 400-500 bin nüfusu olan bir yer. Sorunları olan birçok kenar semtleri olan ama bunun yanında kent merkezinin cazibe merkezlerinin de olduğu, organize sanayi bölgesinin olduğu, bütün resmi kurumların yer aldığı bir bölge. Odunpazarı'ndaki yaptığımız beş yıllık çalışma bize çok şey kattı. Hem orada halkın sorunlarını bire bir nasıl çözeriz bunları yaşadık. Hem de siyasette de tecrübelendik. Bunu burada elbette kullanıyoruz. Taa oralardan gelen, hala bir çevremiz var, duyulan bir sempati var. Çok insanın gönlüne girdik. Hala bizi unutmamış insanlar var. Bunlara tekrar ulaşıp, bu hareketin içine katmaya çalışıyoruz. Bunda da muvaffak oluyoruz.

SOSYAL DEMOKRATIM

DSP'li bir belediye başkanıydınız. Şimdi Deva Partisi İl Başkanı olarak halkın önüne çıkacaksınız. Sosyal demokrat bir partiden liberal olarak tanımlanan bir partiye geçtiniz. Haşim Ateş'in söylemlerinde bir değişiklik olacak mı? Yani bu geçiş sizin sahada söylemlerinize nasıl yansıyacak?

Ben hala aynı noktadayım. Hala sosyal demokrat değerlere sahip olduğuma inanıyorum. Deva Partisi de aslında merkeze kendini konumlandıran ve siyasi kimliğini de bu şekilde oluşturmaya çalışan bir parti. Benim sahip olduğum değerler, eşitlik, özgürlük, demokrasi, yargının bağımsızlığı, erkler ayrılığı bütün bunları önceleyen bir yönetim anlayışımız var. Hal böyle olunca zorlanmıyorum. Bütün bunların karşılığını Deva'da bulabiliyorum.

MAĞDURİYET HİKAYESİ

İsminizin sırasıyla DSP, CHP, AK Parti ve şimdi de Deva Partisi'yle anılmasına yönelik eleştiriler için neler söylersiniz?

Ben ve 15 meclis üyesi ile DSP'den ayrılıp CHP'ye katıldık. Ama CHP bize kumpas kurdu ve bizim adaylığımızı ilan ettiği halde seçimle ilgili evraklarımızı son dakikaya kadar teslim etmedi. CHP'den de mağdur bir şekilde ayrıldık. AK Parti'ye benim tüm bunlardan sonra aday adaylığı başvurum oldu. Ben AK Parti'ye hiç üye olmadım. Bana orada da şans verilmedi. Şimdi buradan bir mağduriyet hikayesi çıkıyor. Yani bir menfaat değil, hizmet etme isteğiyle ben bir siyasi partide yer almak istedim. Ama bu şansı bana ancak 16 sene sonra Deva Partisi verdi. Tam 16 sene ben sistemden enterne edildim. Hiçbir şekilde vatandaşla sandığa girerek bir araya getirilmedim.

Sizin il başkanı olduğunuz açıklanınca ilk etapta gündem oldu. Ama sonrasında bir sessizlik dönemi oldu sanki partinizde. Genel olarak Eskişehir'de sessiz kalmayı tercih ediyorsunuz şu an sanki hem söylemde hem de sosyal medyada? Bu bilinçli bir sessizlik mi? Ya da neden Deva Partisi bu kadar sessiz, sakin?

Aslında şu anda biz çalışıyoruz. Bizim çok çabuk örgütlenmemiz lazım. 2021'de bir erken seçimden bahsediliyor. Partimizin bu erken ya da baskın seçime girebilmesi için özellikle 81 vilayetin 41'inde örgütlenmesini en az üçte bir ilçede de olmak kaydıyla tamamlaması lazım. Genel merkezin bizlerden böyle bir beklentisi var. Bir aydır bununla uğraşıyoruz. İki hafta içinde kongrelerimizi başlatıyoruz. Bir ay sonra daha çok bizi göreceksiniz kent siyasetinde de medyada da.

Bu sessizlik sürecinde Eskişehir'e biraz da uzaktan bakan biri olarak şehri nasıl görüyorsunuz? Ne görüyorsunuz?

Kentin sorunları Türkiye'nin sorunlarıyla paralellik gösteriyor. Korkunç bir işsizlik var. Yüzde 34 gibi bir işsizlik rakamı var. Gençler geleceğe umutla bakamıyor. Pandeminin getirdiği olumsuzluklar var. Genel olarak büyük bir mutsuzluk var. Bence ileriki dönemde asıl sorun ekonomi ile ilgili olacak.

Kendinize belediye ya da milletvekilliği kazanma noktasında bir hedef koydunuz mu Eskişehir için?

Siyasi partilerin hedefleri seçim kazanmaktır. Biz Eskişehir'de seçimi kazanmak istiyoruz. 2023 ve 2024 takvimi var. 2023'te genel seçimler var. 2024'de yerel seçimler yapılacak. Biz güçlendirilmiş parlamenter sistemden yanayız. Yedi milletvekilliği var Eskişehir'de bunların bir kısmını Deva Partisi'nin alması gerekiyor. Bu uğurda ne gerekiyorsa yapacağız. Belediyelerin tabi ki çoğunu almak isteyeceğiz. Hem de meclis çoğunluğuyla isteyeceğiz. Deva Partisi Eskişehir'de iktidar alternatifidir. Belediyeleri alacak bir durumda olacaktır. Bu uğurda tüm gücümüzle çalıştığımızı halkımız görecek.

Deva Partisi kimlerden oy alacak? Kimi tedirgin etmeli Deva?

Biz sadece AK Partililerin oylarına talip değiliz. Biz elbette tüm kesimlerden oy beklentisi içindeyiz. Zaten politikamızda bu yönlü. Ama biz insanları ayırt etmiyoruz, ötekileştirmiyoruz, kapımız herkese açık diyoruz. Bunun içine AK Partililer de dahildir. Eskişehir'de özellikle benim il başkanlığına adım telaffuz edildikten sonra birtakım değişik kişilerin tedirgin olduğunu duyduk. Ben bütün kesimlere hitap edebileceğimize inanıyorum. Hem kendi kimliğimle inanıyorum hem de çalışma arkadaşlarımla. Biz herkesin oyuna talibiz. Herkesin oyunu, desteğini istiyoruz. Ülkenin de kentin de Deva Partisi'ne ihtiyacı var.

CHP Eskişehir'de yıllardır belediyeleri alıyor. Bu durumda siz CHP'yi tedirgin edecek güce sahip olacağınızı mı söylüyorsunuz?

Bizim derdimiz birilerini tedirgin etmek değil. Biz yerel yönetimlerde de söz sahibi olmak istiyoruz. Elbette kuracağımız ekiple, göstereceğimiz adaylarla buralara ciddi alternatif olacağız. Bu konu 2024'te gündeme gelecek. O tarihe kadar çok şey değişir ama bilinsin ki Deva Partisi burada belediyeleri kazanmak için var gücüyle çalışacak. Biz belediye başkanlığı için ciddi bir alternatifiz.

ÖNCE PARTİMİN BAŞARISI

Dönem dönem CHP'li siyasilerden ittifak söylemleri oluyor Gelecek Partisi ve Deva Partisi için. Sizin CHP'ye, sosyal demokratlara kırgınlığınız var mı? İttifak konusuna nasıl bakıyorsunuz?

Hayır, benim hiç kimseye kırgınlığım yok. Partimin şu anda ittifakla ilgili herhangi bir projeksiyonu yok bizimle paylaştığı. Ama ben istikbalde bu tür şeylerin mümkün olabileceğini düşünüyorum. Eskişehir'de böyle bir durum olsa partimizin gösterdiği refleksi aynen biz de burada gösteririz. Anlaşamayacağımız, konuşamayacağımız, uzlaşamayacağımız herhangi bir parti ve hareket olamaz. Partimiz bize neyi gösteriyorsa biz o yola elbette gireceğiz. Yepyeni bir sayfa açacağız biz Eskişehir için. Partimin başarısı bir ittifakın başarısından önce gelir. Bunun altını çiziyorum. Deva Partisi'nin başarısı benim önceliğim.

AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan geçtiğimiz günlerde siyasi parti il başkanlarıyla bir araya geldi. Bu toplantıyı nasıl değerlendiriyorsunuz? Çağrılmayı bekliyor musunuz?

Eskişehir için bu çalışmalar amaçlanmış. Daveti veren il başkanı bize davette bulunmadı. Böyle bir şey söz konusu olursa elbette bir araya geliriz. Siyasi partilerin temsilcileriyiz biz. Bir araya gelip kentin sorunlarını konuşabiliyorsak biz varız o işe. Bizim için mahsuru yok.

Peki yerel siyaset yapmak mı zor genel siyaset yapmak mı?

İkisi de zor. Ama ben belediye başkanlığı yapmış biri olarak söyleyeyim, Eskişehir gibi aydın, herkesin hakkını hukukunu bildiği, algının açık olduğu gençlerde de yetişkinlerde de bir kentimiz ve toplumumuz var. Burada hakikaten özellikle halkın hem sosyal anlamda hem teknik anlamda belediyelerden çok fazla beklentisi vardır. Kolay değildir Eskişehir'de belediye başkanlığı yapmak. Bunu yaşadığım için biliyorum.

Editör: TE Bilisim