Soner Uçak: Mesme hocam öncelikle söyleşiyi kabul ettiğiniz için teşekkür ederim. Kısaca judoya başlama hikayenizi anlatır mısınız?

Benim bu spora başlamamda Ahmet Kambur hocamın inanılmaz bir katkısı vardır. Bir gün bu salondan içeri girdim. Ahmet Hocaya Judo yapacağım dedim. Ahmet Hocam ise önce birkaç gün antrenmana çıkmamı istedi. Ve 3 gün sonunda başlayabileceğimizi söyledi. Bu sporu yapmaya başladıktan sonra çok sevdim. Öyle yok müsabakaya katılayım, yok madalya alayım gibisinden tutkularım hiç olmadı. Sadece bu sporu yaparak rahatlıyordum. İnsanlar yorucu bir spor olduğunu söyler ama ben bu sporu yaparak kendimi daha dinç hissediyorum.

Soner uçak: Derken şampiyonluklar geldi. Bu kadar kolay mı şampiyon olmak?

Kesinlikle öyle kolay bir iş değil. Çalışmalara başlamamdan çok kısa bir süre sonra Türkiye Şampiyonasına katıldım. İlk rakibim daha önce şampiyonluk yaşamış tecrübeli bir judocu. Hiç unutmuyorum, saçlarına fön çekip gelmişti. Ve yanındakilere 'ben bu kızı 30 saniyede yenerim saçlarım bozulmaz' demiş. En azından ben böyle duydum. O maçta rakibimi 30 saniyede yendim. Gerçekten de hiç saçları bozulmamıştı. Katıldığım ilk turnuvada Türkiye Şampiyonluğu el de ettim. 2 yıl bu ünvanı korudum. Bunun yanı sıra 2013 yılındaki Dünya Kupasında üçüncülük kürsüsüne çıktım. 2013 Avrupa şampiyona asında 4. oldum. Son dünya şampiyonasında ise 5. oldum. Şimdi Dünya sıralamasında 4. sıradayım. Bu da benim olimpiyatlara katılmam için ciddi bir avantaj sağlıyor. Ancak daha iki müsabakam var. Onların sonuçları sonrasında kesin sonuç çıkacak.

Engelli olduğumu judoya

başladıktan sonra öğrendim

Soner Uçak: Görme engelli kategorisinde mücadele ediyorsunuz

Evet, ancak ben engelli olduğumu bu spora başladıktan sonra öğrendim. Gözlerimde ki görme günlük hayatımı etkilemiyor.

Soner Uçak: Peki, görme kaybı daha fazla olanlar arasında nasıl bir denge sağlanıyor

Puanlamalar farklı. Görme oranına göre puanlar hesaplanıyor. Yaşanan görme kaybına göre bir oranlama var. Denge böyle sağlanıyor.

Soner Uçak: Olimpiyatlara katılmaktan söz ettiniz kesin mi bu?

Öncelikle 2015 Şubat ayında önemli bir turnuvaya katılacağım. Ardından ise 2015 Mayıs'ta Dünya oyunlarında mücadele edeceğim, buralardan alacağım dereceler sonrasında kesinlik kazanacak. Şuanda olimpiyatlara katılma ihtimalim %90 diyebilirim.

Herkes aynı soruyu soruyor

Soner uçak: Doktorluk ve spor yan yana gidiyor mu?

Herkes aynı soruyu soruyor 'Doktorluk ve judo yan yana nasıl gidiyor?' Bir kere ben judoda profesyonel bir sporcu değilim. Halen amatör ruhla bunu yapıyorum. Çok net, hiçbir ihtirasım yok başarıya ilişkin. Sadece sevdiğim için bu sporu hayatıma dahil ettim. Sağ olsun Ahmet Hocam da bana gerekli öz güveni verince bu başarılar geldi. Evet, zaman zaman hem mesleğimin hem de judoyu icra ederken zorluklar yaşanıyor. Doktorluk yaparken yorulduğum zamanlarda salonda spor yaparak dinleniyorum

Soner uçak: Başarılı bir sporcusunuz başarılar elde ediyorsunuz gerekli desteği bulabiliyor musunuz

Bir kere şunu rahatlıkla söyleyebilirim. Türkiye'de judonun albenisi yok. Gerçi diğer amatör sporlarda da bu durum çok değişik değil. Bu sporu yaparken bunu daha can yakıcı şekilde hissediyorsunuz. İnanın bana bu anlayış içerisinde güreş, halter judo ve boks gibi branşlarda olimpiyatlarda şampiyonluk elde edenleri kutlamak gerekiyor. Cidden zor. Bir kere herkesin maddi bir kaygısı var. Örneğin bizim Ata (Tuncer) çok başarılı bir sporcu. Ancak çocuk belli bir yere geldiği zaman yol ayrımına düşecek. Yani ya hayatını devam ettirecek, ya da bu spora tüm benliğiyle yapışacak. Hangisini seçmek zorunda kalacak sizce? Ben doktor olmama rağmen maddi kaygılar güdüyorum. Bir sporcunun da en az diğer meslekler kadar hayatlarını sevdiği işi yaparken kazanma gibi bir hakkı olmalı. Sadece futbola ayarlanmamalı saatler.

Soner Uçak: Destek maddi olarak iç açıcı değil anladığım kadarıyla. Manevi olarak nasıl bir yaklaşım sergileniyor

Bir kere ben maddi kaygılar güdüyorum derken, para için judo yapıyorum demedim. Ben judo yaparken doktorluk yapmak zorunda olan bir kişiyim. Buna dikkat çektim. Bu işi para için yapıyor olsaydım. Çok sayıda kulüpten üstelik sırf isimlerinin reklamını yapmam için teklif geliyor. Ama buradaki ortam ve dostluklar benim için çok daha değerli. Öte yandan manevi olarak destek için ise tahmin ediyorum olimpiyatlarda madalya alarak dönmemi bekliyorlar. İnanın o madalyaya ulaşırsam o zaman çok büyük bir destek gelir. Toplum olarak biz sporu değil, sonuçları seviyoruz. İnsanlar daha fazla nasıl spor yapar, gençleri ne kadar spora teşvik ediyoruz gibi sorulardan ziyade'başarıyı nasıl yakalarız' gibisinden sadece sonuç odaklı bir mantıkla hareket ediliyor. En azından ben bu yönde düşünüyorum.

Soner Uçak: Mesme hocam bir maç yapalım mı?

Hocam bak gaza gelirim Allah muhafaza!

Editör: TE Bilisim