Eskişehir’de yeni oluşturulan ve aralarında emeklilikte yaşa takılanların da yer aldığı Türkiye Emekliler ve EYT’liler Birliği tarafından yapılan açıklamada emeklinin yaşadığı sıkıntı ve talepleri masaya yatırıldı. Bugünkü ekonomik koşullarda emekli vatandaşın karnını doyurabilme mücadelesi verdiğine dikkat çeken Birlik Eskişehir İl Temsilcisi Fettah Günkaya, insanca yaşanabilecek maaş ve insan onuruna yarışır bir hayat istediklerini söyledi.

EN AZ ASGARİ ÜCRET KADAR

Emekli maaşlarına yapılacak olan düşük artışlar karşısında mağduriyetlerinin daha da büyük boyutlara ulaştığını belirten Günkaya “Asgari ücret ülke gerçekleri göz önüne alınarak uluslararası standartlara göre yeniden belirlenmeli, halen 10 bin lira olarak ödenmekte olan en düşük emekli maaşı başta olmak üzere tüm emekli maaşları ile dul ve yetim aylıkları kök maaş olarak, Temmuz ayından geçerli olmak üzere en az asgari ücret kadar olmasını talep ediyoruz. Tüm emeklilerle dul ve yetim aylığı alanla, yılda dört kez asgari ücret tutarında ikramiye ödenmelidir. İntibak yasası da acilen çıkarılmalıdır” diye konuştu.

EYT’LİLERE KULAK VERİLSİN

Emeklilikte Yaşa Takılanlara (EYT) gereken her türlü kolaylığı sağlanması için çağrıda bulunan Günkaya “7438 sayılı EYT kanununa rağmen hala emekli olamayan arkadaşlarımızın yaşadığı mağduriyetin tamamen ortadan kaldırılması için, eksik bırakılan tüm hakları kapsayacak şekilde kanun yeniden düzenlenmelidir. Bağ-Kur kapsamı altında tescil, prim eşitleme ve ihya sıkıntıları bir an önce giderilmelidir. Mevcut emeklilik sistemi, ülkemiz şartlarına uygun değildir. Bizler mezarda emeklilik istemiyoruz. Emeklilik yaşı ve gün sayısı düşürülmelidir. Ağır işlerde çalışanlara yıpranma payı ve erken emeklilik hakkı tanınmalıdır. Emekli maaşlarının, TÜİK’in açıkladığı sahte enflasyon oranlarına göre değil, hükümet tarafından tek yanı olarak belirlenmesi uygulamasına son verilsin. Ayrıca son olarak emekli sendika kanununun çıkarılmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Muhabir: ALİ NAKİ ERDOĞAN