Bölgede arpa hasadının başladığını dile getiren Naci Erdemli, buğday hasadının da önümüzdeki günlerde başlayacak olduğunu belirtti. Arpa veriminin uzun yıllar ortalamasına yakın olduğunu aktaran Erdemli, bu yıl ortalama dekar başına 200 kilogram ila 400 kilogram arasında, normal bir verimin olduğunu belirtti. Verimi etkileyen faktörler hakkında bilgi veren Erdemli, bazı bölgelerin kuraklıktan bazı bölgelerin ise aşırı yağışlardan etkilendiğini vurguladı.
BUĞDAY, ARPA ALIM FİYATLARI GÜNCELLENDİ
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)'nun geçen hafta 2022 yılı buğday ve arpa alım fiyatlarını güncellediğini kaydeden Erdemli 'Buğdaya 400 kuruş arpaya da 200 kuruşluk zam yapıldı. Aylık enflasyonun yüzde 5 olduğu bir dönemde TMO'nun her ay enflasyon kadar farkın üreticilerimize verilmesini istiyoruz. TMO tarafından buğdayın şimdiki alım fiyatı 6 bin 50 TL'den 6 bin 450 TL'ye, arpanın alım fiyatı da 5 bin 500 TL'den 5 bin 700 TL'ye çıkarıldı. Çiftçilerimiz TMO ya ürün verdiklerinde 10 gün içerisinde bu fiyattan paraları hesaplarına yatırılacak. Bunun için ürünlerini 31 Ağustos 2022 tarihine kadar TMO'ya veren üreticilerimiz Ekim 2022 tarihinde de buğday için 1 bin TL ton başına, arpa için de 500 TL olarak prim almaya hak kazanacaklardır. Ürününü ticaret borsasında tüccara satan üreticimiz bu fark ödemelerinden yararlanamayacaktır' şeklinde konuştu.
İŞLEMİ SATIŞ ÖNCESİ YAPIN
Üreticilere uyarıda bulunan Erdemli Ürününü TURIE (Türkiye Ürün İhtisas Borsası) kanalı ile satmak isteyen üreticilerin ELUS (Elektronik Ürün Alım Sistemi)'a kayıt olarak banka hesap numarası alması gerektiğini söylerken üreticinin mağduriyet yaşaması için bu işlemi, satış öncesi yapmaları gerektiğinin altını çizdi.MELTEM KARAKAŞ
Editör: TE Bilisim