Kanlı yasaya Eskişehir'den bir tepki daha: “Ötanazi cinayettir” Kanlı yasaya Eskişehir'den bir tepki daha: “Ötanazi cinayettir”

Başıboş sokak köpeklerinin “uyutulması” maddesini de içeren sokak hayvanları kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne iletildi. Kamuoyunda tartışmalara neden olan yasa teklifi ile ilgili konuşan Eskişehir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Av. Pınar Cengiz,  “Sokak hayvanlarının ‘uyutma’ adı altında katledilmesine ön açacak yasa tasarısının konuşulmasından büyük rahatsızlık ve utanç duyuyorum. Değiştirilmesi teklif edilen 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6’ncı maddesine göre sokaklar hayvanların doğal yaşam alanıdır” ifadelerini kullandı.

KARŞISINDAYIZ

20 senedir yürürlükte olan kanunla alakalı kurum, kuruluş ve belediyelerin görevlerini yerine getirmediğini söyleyen Cengiz, “Gerekenlerin yapılmamasının karşılığı hayvanların öldürülmesi olamaz. Hayvan popülasyonun azaltmanın çözümü kısırlaştırmaktır. Bunun için semtlere ve özellikle kırsal bölgelere kısırlaştırma merkezlerinin kurulması yeterlidir. Bunun yanında evcil hayvanların üretim ve satışına yasak getirilmesi ve sahiplendiği hayvanı sokağa bırakanlara ağır idari yaptırımların uygulanması sorunların çözüme ulaşmasını sağlayacaktır. Sokak hayvanı nüfusunun kontrol altına alınması ve saldırı davranışlarının ortadan kaldırılması için tek bilimsel yöntem mevcut yasadaki ilkeleri uygulamaktır.  Bu yasa tasarısının yürürlüğe girmesi, 5199 sayılı Kanun’u etkin bir şekilde uygulamayan belediye ve bakanlıkların cezasını hayvanlara yüklemek demektir. Katliam ve tecritte ısrarlı olmak akıl ve vicdan ile bağdaşmaz. Eskişehir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu olarak hayvanların yaşam haklarının yok edilmesini amaçlayan yasal düzenlemenin karşısında olduğumuzu belirtiyor, vicdan sahibi tüm kamuoyunu bu yasanın karşısında durmaya çağırıyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi