Açıklamada konuşan Kent Konseyi Kadın Meclis Üyesi Zeynep Ezgi Batumlu kadın cinayetlerine ve kadına yönelik ve aile içi şiddeti önleme ve bununla mücadelede temel standartları ve devletlerin bu konudaki yükümlülüklerini belirleyen uluslararası insan hakları sözleşmesi olan ‘İstanbul Sözleşmesi’ne dikkat çekti.

Prof. Dr. Ergenekon’un yürütücü olduğu proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı Prof. Dr. Ergenekon’un yürütücü olduğu proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı

“2023 YILINDA 315 KADIN CİNAYETİ GERÇEKLEŞTİ”

Kadınların karar mekanizmalarında daha çok yer alması gerektiğinin altını çizen Batumlu, 8 Mart’lar artık bir kutlamadan çok, kadın olmanın ve kadın haklarının sorgulandığı, farkındalığın arttığı bir gün olmuştur. Bu günde toplumsal cinsiyetçi bakış açısının maalesef ki kadının hayatına getirdiği ayrımcılık, eşitsizlik ve şiddet gibi sorunlarla hala yüzleşmek zorunda kalıyoruz. Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutladığımız bu yılda; bilimden, teknolojiden, sanattaki ilerlemelerden konuşmamız gerekirken ‘ Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ verileri, 2023 yılında 315 kadın cinayeti gerçekleştiğini açıkladı. Yüzlerce kız çocuğu küçük yaşta evliliğe zorlandı, yaşam ve eğitim hakları ellerinden alındı. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girerken bu kötü gidişe "Dur" demek gereklidir. Mevzuattaki 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine dair kanunun gereklilikleri hayata geçirilmelidir. İstanbul sözleşmesi kadın haklarının en önemli savunucularından biridir. İstanbul sözleşmesine bir an önce dönülerek kadına karşı şiddetin önlenmesinde önemli bir yol alınmalıdır. Dünya Kadınlar gününü yaşadığımız bugünlerde Kadınların karar mekanizmalarında daha çok var olması, yönetimlerde kadın bakış açısının farklılığını ortaya koyması ülke geleceği açısından büyük kazanımlar sağlayacaktır” diye konuştu.

Tüm dünya kadınlarının 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutladıklarını belirten Batumlu açıklamasını Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün şu sözleriyle bitirdi: "Bir toplum cinslerden yalnız birinin, yüzyılımızın gerektirdiklerini elde etmesiyle yetinirse, o toplum yarı yarıya zayıflamış olur. Bizim topluluğumuzun uğradığı başarısızlıklarının sebebi, kadınlarımıza karşı ihmal ve kusurdur."

Muhabir: Sümeyra Balcı