Maliyetlerin artması nedeniyle konuta ulaşmanın çok zor olduğunu dile getiren Çelik, “Bir işçinin günlük yevmiyesi şu anda 2 bin lira gibi bir ücrete geldi. İnşaat maliyetlerinin artması son zamanda yüzde 56’ya tekabül ediyor. Bu maliyetlerle henüz tüketiciler tanışmadı diyebiliriz. Bankalar istediğiniz kredileri de vermiyor. 3 tane devlet bankası var. Bu bankalardaki faiz oranları 3,80’i buldu. Bunu kim çekebilir? Hangi gelirle çekçeksiniz? Bir de bunun ödemesi var. Şu anda konuta ulaşmak gerçekten çok zor” dedi.

ACİLEN ARSA ÜRETİMİNE İHTİYAÇ VAR

Eskişehir’de de arsa üretimi olmadığını vurgulayan Çelik, “Bu sadece belediyelerin imkanlarıyla olmuyor. Arsanın üretilmemesi konut fiyatlarının patlamasındaki sebeplerden biri. Arsa maliyeti yüksek olunca inşaat maliyetleri de yüksek oluyor. Acilen arsa üretimine ihtiyacımız var. belediyelerle diğer kurumların anlaşarak çalışması gerek. Eskişehir’e siyasetin çok etkisi oluyor. Her partiden vekillerimiz var, bu şehrin sorunlarını Ankara’da bir araya gelerek hızla dönüştürmeleri lazım. TOKİ çoğaltılmalı. Dar gelirlinin konuta ulaşabilmesi için. Bunu Eskişehir’de biz başaramadık. Arz talep dengesi bozuldu. Bundan dolayı birbirini öldüren insanlar var” ifadelerini kullandı.

ÖZEL SEKTÖRE DEVREDİLMELİ

Böyle devam ederse emlak sektöründeki sorunların daha da büyüyeceğini söyleyen Çelik, “Bizim bir çözüm önerimiz var; dar gelirliye konut devletimiz üretiyor ama yeterli değil. Üretimin özel sektöre de açılmasını tavsiye ediyoruz biz buradan. TOKİ’ye devlet konut üretirken arsa parası, proje parası, KDV, vergi gibi giderleri almıyor. Bu giderlerin aynı şekilde özel sektöre de açılmasını tavsiye ediyoruz. 10 tane müteahhit bir araya gelir, güçlerini birleştirirler. Bir an önce üretim olması lazım ki insanlar bu sorundan kurtulsunlar. Bu denge neden bozuldu? Pandemi dönemi başladı, üretim azaldı. Onun arkasından bir deprem yaşadık, ev ihtiyacı doğdu. Yurtdışından gelen insanlar var. Üretim olmayınca fiyatlar yükselmeye başladı. TOKİ madem yetemiyor devlet bir yerde üretici değil de denetleyici olmalı. Bunu sektöre devretmeli. Bugün İstanbul’da deprem bekliyoruz, büyük bir deprem olsa ülkemiz bunu kaldırabilir mi?” şeklinde konuştu.

VATANDAŞA HİZMETİ ÜCRETSİZ VERECEKSİN

Eskişehir’in 2’nci derece deprem bölgesi olduğunu kaydeden Çelik, “Bundan 50-60 yıl önce deprem yönetmeliğine göre yapılmadı binalar. Eskişehir’de bu konu ağır aksak devam ediyor. Bunun için belediyelere, devletimize, muhtarlarımıza çok büyük görev düşüyor. Gidip ücretsiz vatandaşa hizmet vereceksin, depreme dayanıklı olup olmadığını insanlara anlatarak çözüm bulması gerekir. Binanın dayanıklılık testi için vatandaş gidiyor, bir dünya para isteniyor. Vatandaş buna yetişemiyor. Belediyelere birim kurulmalı. İnsanlar bilinçlendirilmeli. Eskişehir’de deprem yönetmeliğine göre yapılan binalar yüzde 20 civarında. Mahallelerimiz hep eski. Hızla bu işe el atılması gerektiğini düşünüyorum. Eskişehir’in çok büyük sorunlarından bir tanesi eski sanayi. Sanayinin ve Takkalı’nın bir an önce dönüşmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

ANTALYA’YA GİDEN EMLAKÇILAR VAR

Yeni evlenecek çiftlere bile ev bulamadıklarını vurgulayan Çelik, “Şu anda bazı müteahhit arkadaşlarımız arsalarına konut üretmek istemiyor. Maliyetler yüksek nasıl satacağım diye düşünüyor. Bazıları da arsaya ulaşamadıklarından dolayı başka şehirlere yatırım yapıyorlar. Başka şehirlere kayanlar var. Antalya’da talep çok. Satış var. Buradan Antalya’ya giden emlakçı arkadaşlarımız var” dedi.

BİZE PROJELERLE GELİN

Yerel seçimler sonrası göreve gelecek başkanlardan beklentilerini açıklayan Çelik, “Esnaf evine ekmek götürmekte sıkıntı çekiyor. Biz piyasaların hareketli olmasından yanayız. Biz gelecek belediyelerin sektör bakımından, özellikle imarı çabucak açacak, şehri büyütecek, projeler üretecek olan insanları tercih ederiz diye düşünüyoruz. Sadece bizim sektörümüz değil 650 iş koluna hitap eden bir sektörüz biz. Aday olacak başkanlarımızdan bir an önce Eskişehir’e iyi projelerle gelmelerini istiyoruz” şeklinde konuştu.

At üzerinde cirit atarak spor bayramı kutladılar At üzerinde cirit atarak spor bayramı kutladılar

EV KİRALARI DÜKKAN KİRALARINI GEÇTİ

Eskişehir’in bazı bölgelerinde ev kiralarının dükkan kiralarını geçtiğini söyleyen Çelik, “Eskiden dükkan kiraları daha yüksek ev kiraları daha düşük olurdu. Şimdi bazı ev kiraları dükkan kiralarını geçti. Bugün 20 bin liraya oturacak bir ev var mı deyin, bulmakta zorlanılabilir. 88’den beri bu mesleğin içerisindeyim bu durumu ilk kez yaşıyorum. Bir sürü krizleri yaşayan bir esnafım. İlk defa bunu gördük. Konutta arz talep dengesi bozulduğundan dolayı fiyatlar çok yükseldi” dedi.

KONUT ALMANIN TAM ZAMANI

Konut alacaklara tavsiyelerde bulunan Çelik, “Şu anda konuta yatırım yapmanın tam zamanı. Elinde sıcak parası olan, imkanı olan için en doğru zaman. Şu anda tam alım zamanı. Bunu değerlendirin” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi