Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu ile UNİCEF’in işbirliği ile ‘Çocuk Hakları ve İş İlkelerinin Desteklenmesi’ programı düzenleniyor. Üç gün sürecek programın ilk oturumu açılış konuşmalarıyla başladı. Eskişehir Vali Yardımcısı Ali Çetin, UNİCEF Sosyal Politika Sorumlusu Dilek Karagöz, Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen’in yer aldığı programa kentteki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı.

ÇOCUKLARIN KORUNMASI EN ÖNEMLİ SORUMLULUĞUMUZDUR

Programın açılış konuşmasını Ekrem Birsen yaptı. Birsen, “En değerli varlıklarımız olan, gelebileceğimizin teminatı çocuklarımızın korunmaları, yetiştirilmesi, eğitimlerini en iyi şekilde almaları ve sosyal sorumluluk bilincini kazanmaları en önemli ve değerli sorumluluğumuzdur. Çocuk işçiliğinin yaygın olmasının en temel nedeni yoksulluktur. Çocuklar aile bütçesine katkı sağlamak amacıyla çalışma hayatına itilmektedirler. Bir diğer önemli neden, ülkenin eğitim olanaklarının sınırlı olmasıdır. Eğitimini almakta zorluk çeken ya da herhangi bir kademede eğitimden kopan çocuklar ya çalışma yaşamına katılmakta ya da işsiz kalmaktadırlar. Son olarak hızlı nüfus artışı ve göç sorununu çocuk işçiliğin nedenleri arasında sayılmaktadır. Çocuk işçiliği dünyada olduğu gibi ülkenin içinde en önemli bir gerçeğidir. Ülkemizde çocuk işçiliği ile mücadelede esnaf ve sanatkarlarımız çok önemli bir görev üstlenmektedir” dedi.

Eskişehir'de bugün hava durumu (27 Temmuz 2024 Cumartesi) Eskişehir'de bugün hava durumu (27 Temmuz 2024 Cumartesi)

ÇOCUKLAR İŞÇİ DEĞİL, MUTLU OLMALI

Eskişehir Vali Yardımcısı Ali Çetin de çocukların işçi değil, mutlu olması gerektiğini vurgulayarak, “Bu önemli toplantının geleceğimiz olan çocuklarımız için hayırlı olmasını diliyorum. Çocuk işçiliğinin önlenmesi, çocuk hakları ve iş ilkelerinin desteklenmesi programının başarısı dileğimin ötesinde hepimiz için büyük sorumluluk konusudur. Emanetimiz olan çocuklar beşeri sermaye değildir Çocuk işlenmeyi bekleyen bir cevherdir. Tertemiz birer sayfadır.  Çocuğun eline en çok kalem, defter yakışır. Çocuklar işçi değil, mutlu olmalıdır” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından çocuk işçiliğinin önlenmesi konulu oturuma geçildi. İlk oturumda, ‘Çocuk hakları ve iş ilkeleri programı, çocuk işçiliği ulusal programı, sanayi ve hizmetler sektöründe çocuk işçiliği genel görünümü’ konuları ele alındı.

Kaynak: Haber Merkezi