Odunpazarı 3D Gençlik Festivali’nde 19 Mayıs Coşkusu Odunpazarı 3D Gençlik Festivali’nde 19 Mayıs Coşkusu

Hükümetin maaşlarına yaptığı son artışında bugünkü hayat koşulları altında yetersiz olduğunu belirten yüzlerce emekli hafta sonu bir araya geldi. Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu emeklilerin yaşadığı sıkıntıları ve aldıkları yetersiz maaşa tepki göstermek amacıyla yürüyüş düzenledi. Tüm Emeklilerin Sendikası Şubesi’nin de destek verdiği yürüyüşe yoğun katılım gerçekleşti. Porsuk Bulvarı üzerinde toplanan emeklilere CHP Milletvekilleri Utku Çakırözer, Jale Nur Süllü, çeşitli siyasi parti, STK üyeleri ile vatandaş katılarak destek verdi.

POLİS BARİKAT KURDU

Açtıkları ‘Sürünüyoruz’ pankartın arkasından yürüyen üyelere çarşıdan geçen vatandaş ile esnaf da alkışlayarak destek verdi. Köprübaşı ve Hamamyolu güzergâhından Asarcıklı Caddesine giriş yapan emeklilerin önü caddenin Yunus Emre çıkışına kurulan polis barikatı sebebiyle kesildi. Çevik Kuvvet ekipleri emeklilerin AK Parti binası önüne geçişlerine izin vermedi. Polis, megafon aracılığı ile yürüyüşe katılanlara uyarıda bulunması üzerine emekliler açıklamayı barikat önünde yapmak zorunda kaldı.

SEFALETE TESLİM OLMAYACAĞIZ

Emekliler, önlerine çıkarılan barikat engelini alkışlarla protesto etti. Emeklilere verilen sadaka gibi artışları kabul etmediklerini belirten Tüm Emeklilerin Sendikası Eskişehir Yürütme Kurulu Üyesi Nalan Karagöz “İktidar, emekli aylığını 10 bin lira yapmakla övünerek, bizlere sefalet içinde bir yaşamı kader olarak dayatıyor. Bunu kabul etmiyoruz. Sefalete teslim olmayacağız. Geçmişte AKP genel başkanlığı ve başbakanlığı döneminde çay simit hesabı yaparak, bir işçinin asgari ücretle yaşamını sürdürmesinin mümkün olmadığını her yerde haykırarak dile getiriyordu Cumhurbaşkanı Erdoğan. Bugün Eskişehir de dört kişilik bir aile günde üç öğün çay simitle yaşamını sürdürebilmesi en az 5-6 bin lira tutuyor. Yetim, dul ve engellilerin durumu ise içler acısı. Onların aylık maaşları yarım çay ve yarım simide bile yetmez. Metropol kentlerde ise bu rakam şehrimizin en az 3-4 katını da aşar. Emekliler olarak Cumhurbaşkanına seslenerek bir hatırlatma yapmak istiyoruz” dedi.

RESMEN DALGA GEÇİYORLAR

İnsan onuruna yakışan bir ücret istediklerini bir kez daha dile getiren Karagöz “Biz emekliler, hırsızlık yapmadık sahtekarlık yapmadık. Ülkemizin malını mülkünü biz talan etmedik. Dilenci de değiliz. Vergilerimizi ve primlerimizi ödeyerek emekli olma hakkı kazandık. Tüm bu birikimlerimizin karşılığı olan insan onuruna yaraşır bir yaşam hakkımız var. Bu hakkımızı istiyoruz. Açlık ve yoksulluk sınırını görmemezlikten gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘2024’ü Emekliler Yılı olarak ilan ediyoruz’ dedi. 10 bin lira aylık maaşla sadece karnını bile doyuramayan biz emeklilerle resmen dalga geçip, alay ediyor. Yetim, dul, engelli ve tüm emeklilerden özür dilemesini bekliyoruz. Ülkemiz genelinde 16 milyon emekliyiz. Eşlerimiz, çocuklarımız ve çevremize birlikte 40 milyonu aşan seçmeni temsil ediyoruz. Aciz ve çaresiz değiliz. İnsanca yaşam haklarımız ve taleplerimiz için bir kere daha çağrımızdır. İntibak yasası derhal çıkarılmalıdır. Ekonomik büyümeden emeklilere de pay verilmelidir. Sağlık hizmeti güvenli zamanında erişilebilir ve ücretsiz olmalıdır. Sağlıkta katkı payı kaldırılmalıdır. Aylık maaş bağlama oranı yüzde 100 olmalıdır. Maaşlarda yüzdelik artış değil, bilimsel verilerle belirlenen açlık ve yoksulluk sınırı temel alınmalıdır. En düşük emekli maaşı en düşük memur maaşına eşitlenmeli ve ardından yoksulluk sınırı üzerine çıkarılıp yasal güvence altına alınmalıdır. Bayram ikramiyesi maaş tutarında yılda dört kez verilmelidir. Sendikal mücadele ve örgütlenmenin önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. Sendika hakkımız yasal güvence altına alınmalıdır. Tüm bu haklar ve taleplerimiz yetim, dul ve engelliler için de sağlanmalıdır. İnsanca yaşam haklarımızı ve taleplerimizi yok sayarlarsa, bizler de onları sandıkta yok sayacağız. 31 Mart bizler için sandıkta hesap sorma günüdür” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Ali Naki Erdoğan